Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Anders Kühnau: Jeg vil gerne være med til at bringe Fredbergs sag til Christiansborg

Anders Kühnau (S), formand for regionsrådet i Region Midtjylland, vil gerne være med til at bringe nyvalgt regionspolitiker og ledende overlæge Ulrich Fredbergs sag til politikerne til politikerne på Christiansborg.

Når politikerne i regionsrådet skal stemme om Fredbergs habilitet 31. januar, vil Anders Kühnau stemme for inhabilitet, da det modsatte vil være at stemme for noget ulovligt.

“Men jeg støtter det gerne, hvis Venstres gruppe foreslår at bringe Fredbergs sag til Christiansborg. Vi vil alle gerne vide, om det virkelig er meningen med lovgivningen, at styreformen med stående udvalg kan gøre, at f.eks. en ledende overlæge ikke kan sidde i et hospitalsudvalg,” siger Anders Kühnau.

Som Sundhedspolitisk Tidsskrift kunne fortælle i fredags, så er det den nye styrelsesvedtægt, som blev vedtaget i Region Midtjylland 15. december 2017, som er skyld i, at den ledende overlæge fra Regionshospitalet Silkeborg kan erklæres ’generelt inhabil’. Og dermed diskvalificeres til at sidde i det udvalg, hvor han ellers har den største ekspertise - nemlig hospitalsudvalget.

Årsagen til, at styrelsesvedtægten skulle ændres, var, at politikerne ønskede, at de rådgivende udvalg i regionsrådet skulle erstattes med stående udvalg.

Og reglerne for rådgivende udvalg og stående udvalg er forskellige, og forskelle ramte Ulrich Fredberg lige midt i habiliteten. Om stående udvalg hedder det i styrelsesloven ’medlemskab af stående udvalg er udelukket for (...) ansatte, der i øvrigt har ledende administrative funktioner inden for et forvaltningsområde, der henhører under udvalget.’

”Vi har drøftet muligheden for at få stående udvalg i flere år. I det foregående råd var der ikke stemning for det. Men i det seneste råd begyndte vi at tale om det sidste forår, hvor vi fik administrationen til at lave et notat til os. I juni havde formændene for de politiske grupper møde om det, og i september var vi enige om det, og det blev så besluttet på regionsmødet 5. og 15. december,” fortæller Anders Kühnau.

“Jeg synes selv, at der er større politisk magt i de nye udvalg. Der er stor magt i at kunne indstille til forretningsudvalget, som stående udvalg kan. Ved rådgivende udvalg er det direktionen, der indstiller. Den nye styreform giver simpelthen serveretten til politikerne. Derudover giver styreformen mulighed for større vederlag for udvalgsmedlemmerne og udvalgsformanden,” siger han.

“Regionsrådet har i hver valgperiode kun en mulighed for at lave styrelsesvedtægten om. Det er almindeligt, at man gør det forud for en ny periode som en form for service, så tingene er lagt til rette for det nye råd,” siger han om årsagen til, at den nye styrelsesvedtægt skulle besluttes i 11. time i det gamle regionsråd.

Anders Kühnau afviser, at man på noget tidspunkt i processen har tænkt på, at det kunne have konsekvenser for Ulrich Fredbergs habilitet.

“Det har på intet tidspunkt være drøftet. Den ændrede styrelsesvedtægt er heller ikke noget, som har været styret af direktionen, men et ønske fra os politikere. Ingen har sat det i værk med henblik på at holde nogen udenfor,” siger Anders Kühnau.

 

 

LÆS OGSÅ:

Anders Kühnau, Ulrich Fredberg

Del artikler