"Det var en afslutning på min tid på Statens Serum Institut, som jeg gerne havde været foruden, men som har været lærerig," siger Mads Melbye. "Nu ser jeg fremad og glæder mig til at bidrage til kræftsagen og til at møde de mange dygtige forskere og medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse."

Efter møgsag: Tidligere SSI-direktør får topjob

For knap to år siden forlod den øverste direktør i Statens Serum Institut, Mads Melbye, rystet sin stilling. Nu bliver han 15. juni ansat som forskningschef i Kræftens Bekæmpelse. 

Den nu 66-årige Mads Melbye fratrådte sin stilling som administrerende direktør i Statens Serum Institut i juni 2020 efter, at Kammeradvokaten anbefalede, at der blev indledt en tjenestemandssag mod ham med indstilling om afskedigelse. Mads Melbye havde på det tidspunkt allerede været fritaget for tjeneste i et halvt år på grund af mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

"Uanset udfaldet af en eventuel tjenestemandssag, hvor Sundhedsministeren udpeger forhørsdommeren, er tilliden mellem mig og ministeriet ikke til stede, og på den baggrund finder jeg det rigtigst, at jeg nu fratræder. Jeg er dybt rystet over at opleve, hvor stort et apparat man kan sætte i gang på så tyndt et grundlag. Og det er skræmmende at erfare, hvor meget en sådan undersøgelse kan ødelægge på sin vej. Jeg har haft en travl hverdag og begået nogle politiske fodfejl, men intet, der berettiger denne form for proces og behandling," sagde Mads Melbye dengang til Ritzau.

Fejlene og uregelmæssighederne på Statens Serum Institut handlede om primært om to ting: Dels at medarbejdere i Statens Serum Institut uberettiget kunne have fået privatøkonomiske fordele ud af salg af et HIV-patent og en ny hudtest for tuberkulose, kaldet C-Tb, der var udviklet for offentlige penge på Statens Serum Institut. Og dels handlede det om mulige fejl i brugen af personfølsomme oplysninger til forskningsbrug - personfølsomme oplysninger, som skulle være sendt fra Statens Serum Institut til USA. I rapporten fandt Kammeradvokaten, at der i flere af de undersøgte sagsforløb var sket alvorlige overtrædelser af reglerne om inhabilitet, og at Statens Serum Institut ulovligt havde indgået særaftaler ud fra et fastholdelseshensyn. Ifølge Melbye havde Kammeradvokaten i sin stærkt kritiske rapport konsekvent udeladt fakta, der talte til hans fordel, og som beviste, at han havde handlet i god tro.

"Det var en afslutning på min tid på Statens Serum Institut, som jeg gerne havde været foruden, men som har været lærerig," siger Mads Melbye i dag. "Nu ser jeg fremad og glæder mig til at bidrage til kræftsagen og til at møde de mange dygtige forskere og medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse."

Efter at Mads Melbye forlod Statens Serum Institut har han haft en stilling som professor på Norges Universitet for Videnskab og Teknologi og fungeret som seniorrådgiver for Norges Folkehelseinstitut.

Hos Kræftens Bekæmpelse får Mads Melbye den overordnede ledelse af centret, som tæller ca. 250 ansatte, gæsteforskere, studerende mm. fra mere end 30 forskellige lande. Forskningen omfatter epidemiologisk og biologisk forskning samt områder som forebyggelse, personlig medicin og perspektiver for kræftoverlevere.

"Det er for mig en af de mest betydningsfulde opgaver, man som forsker kan have. Jeg ser frem til at stå i spidsen for centret, videreudvikle forskningsmiljøet og sætte mit aftryk på foreningens forskningspolitik," siger Mads Melbye.

Ligesom Mads Melbyes tidligere job på Statens Serum Institut til sidst var præget af uro og ballade, så overtager han også en post, der til sidst var præget af uro og ballade. Sidste sommer kunne Sundhedspolitisk Tidsskrift fortælle, at flere forskningsgrupper i Kræftens Bekæmpelse havde alvorlige samarbejdsproblemer med den tidligere forskningschef Mef Nilbert. Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, har et godt stykke tid stået som konstitueret forskningschef. 

Han glæder sig nu over udnævnelsen af den nye forskningschef:

"Mads Melbye har høstet stor anerkendelse for sin forskning og er en visionær og vellidt leder. Jeg ser frem til at få ham med om bord. Vi lever i en tid, hvor der sker store fremskridt inden for kræftbehandlingen takket være forskning. Flere overlever kræft, men derfor vil flere få senfølger. Samtidig vil flere få livsstils-relateret kræft. Vores kræftforskning er på et meget højt niveau, men udviklingen kræver et konstant fokus på den indsats. Det ved jeg, at Mads kan levere," siger Jesper Fisker. 

 

 

Relaterede artikler

Like eller del denne artikel