Sygeplejersker: Hvor er de medarbejdere, der skal bemande nærhospitalerne?
I dag sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc) på pressemøde, at regeringen vil oprette en pulje på op til fire milliarder kroner til bygninger, materiel og it-investeringer til 20 nærhospitaler. Men hvor er medarbejderne, spørger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
Regeringens sundhedsudspil kommer ikke ind på, hvor pengene til driften af nærhospitalerne - som eksempelvis løn til læger og sygeplejersker - skal komme fra. Magnus Heunicke blev på pressemødet i formiddag spurgt ind til, hvordan man vil sikre personale på de nye nærhospitaler, når der i forvejen er mangel på sygeplejersker.
"Vi er nødt til at erkende, at vi får brug for flere læger og flere sygeplejersker. Men hvis vi kun gør mere af det samme og ikke laver de strukturelle forandringer, så får vi ikke løst problemet," sagde han uden at komme med et klart svar.
Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, mener da også, at udspillet handler alt for meget om mursten – og der er for lidt fokus på manglen på de medarbejdere, der skal løfte opgaven.
”Regeringens udspil løser ikke de udfordringer, vi står med – og heller ikke de problemer, de selv siger, de vil løse. Vi har en massiv mangel på sygeplejersker og andre medarbejdere i sundhedsvæsenet. Nu vælger man så at bruge fire milliarder på mursten – uden penge til drift eller medarbejdere. Hvordan det kan løfte og ensarte kvaliteten i hele landet, eller mindske presset på sundhedsvæsenet, er meget svært at se,” siger hun til DSR.
Med udspillet vil regeringen forebygge hospitalsindlæggelser og gøre det muligt at løse flere opgaver lokalt.
”Hvis regeringen vil sikre en mere ensartet kvalitet, er man nødt til at se på, hvem og hvordan, den skal leveres ude i kommunerne. Vi er enige i, at der er behov for en mere ensartet tilgang, men savner konkrete initiativer. Ikke mindst er der brug for nationale standarder og kvalitetskrav for det nære sundhedsvæsen. Og der er brug for fokus på kompetencer,” siger hun.
Også formand for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, peger på, at der mangler medarbejdere. Sundhedsprofessionelle slås hver dag med underbemanding.
”Mangel på speciallæger, sygeplejersker og andre er desværre dagligdag. Derfor hæftede jeg mig også ved, at regeringen på sit pressemøde stillede i udsigt, at der kommer flere initiativer på sundhedsområdet, og jeg forventer, at vi ser flere – og ambitiøse - forslag til løsninger. Der er i grad brug for en gennemtænkt og robust finansieret reform, der samlet tager hånd om, hvordan vi får løst sundhedsopgaverne i årene fremover, herunder sikrer, at der er speciallæger og andre sundhedsprofessionelle at føre dem ud i livet,” siger Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke.
Relaterede artikler