Tilvalgsordningen træder i kraft i dag - tusinder har meldt sig til at få stik

Fra i dag åbnes der for, at interesserede kan få et stik med en af to suspenderede covid-vacciner i Danmark og dermed komme foran jævnaldrende i vaccinekøen. Over 10.000 danskere har allerede skrevet sig op til at få besked hos selskabet Practio, så snart vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson frigives.

Ordningen er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget 3. maj, og i dag træder så den nødvendige bekendtgørelse, der muliggør tilvalg af vacciner uden for vaccinationsprogrammet, i kraft.

"Med etableringen af tilvalgsordningen får befolkningen nu mulighed for at blive vaccineret med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som ikke indgår i det generelle danske vaccinationsprogram. Dermed vil det snart være en reel mulighed for den enkelte borger at tilvælge en hurtigere vaccination, end man vil kunne få igennem vaccinationsprogrammet," siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Man kan kun få vaccinationen efter en konsultation med en læge hos en privat leverandør, hvor man skal have en særligt udførlig information og skal give et informeret samtykke, hvis man ønsker at gøre brug af ordningen. I næste uge vil det blive muligt at booke en tid til en videokonsultation med en læge på Practios hjemmeside, hvis alt falder på plads.

I bekendtgørelsen, som er underskrevet af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, står: 

"Sundhedsstyrelsen finder, at der i forbindelse med tilvalgsordningen gælder skærpede krav til det informerede samtykke, da vaccinerne i tilvalgsordningen ikke generelt anbefales af Sundhedsstyrelsen, da personkredsen som udgangspunkt må forventes at være fortrinsvist yngre personer uden øget risiko for alvorligt forløb af COVID-19, og da den pågældende i det generelle program gratis kan modtage en af de anbefalede vacciner." 

Af bekendtgørelsen fremgår også, at Sundhedsstyrelsen ikke kan hjælpe lægen meget f.eks. med at afgøre hvilke målgrupper, der skal have vaccinen.

"Sundhedsstyrelsen kan for disse vacciner ikke angive konkrete anbefalinger for anvendelsen, herunder valg af målgrupper, men styrelsen vil sikre tilgængeligt og opdateret fagligt informationsmateriale om dokumentation for vaccinernes effekt og sikkerhed, der kan bruges af lægen som supplement til produktresuméerne," står der. 

Sundhedsstyrelsen udgiver derfor i dag en vejledning til lægerne om de covid-19 vacciner, som ikke indgår i det generelle vaccinationsprogram.

Personer, der bliver vaccineret under ordningen, vil stadig have mulighed for at søge erstatning, hvis de oplever skader som følge af vaccinationen. Også selv om de er fuldt ud informeret om risikoen ved vaccinerne.

Sundhedsministeriet forventer, at der i denne uge underskrives kontrakt med en privat leverandør, og at første konsultation og vaccination kan ske inden for "den nærmeste fremtid".

Borgere, der ønsker at blive vaccinerede med vaccinerne fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson, skal henvende sig direkte til den private leverandør, og Berlingske skriver, at over 10.000 danskere har skrevet sig op til at få besked fra selskabet Practio, så snart vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson frigives.

I øjeblikket skriver en dansker sig op til en vraget covid-19-vaccine hvert andet sekund, oplyser Jonas Nilsen, som er læge og medstifter af den private virksomhed Practio, til Berlingske.

Selskabet vil måske fra næste uge kunne levere de første stik, og 100 læger har ifølge firmaet indtil videre vist interesse i at være med til at vaccinere.

Tilvalgsordningen gælder kun for personer over 18 år i første omgang. Hvis Sundhedsstyrelsen senere godkender tilvalgsordningen for personer under 18 år, skal forældrene til den 15-17-årige være til stede under samtalen med en læge.

 

 

Relaterede artikler

Tags: corona, coronavaccine, tilvalgsordning

Like eller del denne artikel