Sundhedspolitisk Tidsskrift

20. maj åbnes der for, at alle ikke-vaccinerede kan få en droppet vaccine

Fra 20. maj kan der blive åbnet for, at interesserede kan få et stik med en af to suspenderede vacciner i Danmark og dermed komme foran jævnaldrende i vaccinekøen.

Det fremgår af et udkast til bekendtgørelse, som sundhedsminister Magnus Heunicke har sendt i høring.

Det forventes, at lovgrundlaget kan være endeligt på plads i næste uge, men om vaccinering af interesserede er praktisk muligt allerede i næste uge, er dog langt fra sikkert. Vaccinationsfirmaet Practio, der er en af de virksomheder, som har meldt sig klar til at klare stikkene, har vurderet, at det skal bruge 14 dage på at blive klar. Det kan betyde, at det når at blive juni, før det første stik kan gives.

Danmark har droppet brugen af vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, og det er en af de to vacciner, som danskere, der endnu ikke er vaccineret, kan vælge at få og dermed blive vaccineret tidligere end deres jævnaldrende. Vaccinerne er begge godkendt af de europæiske lægemiddelmyndighed EMA, men er suspenderet af Danmark på grund af den yderst sjældne, men livsfarlige bivirkning VITT, som kan give blodpropper og et lavt antal blodplader. 

Ifølge udkast til bekendtgørelsen skal vaccinen ordineres af en læge, og selve stikket kan først gives tidligst dagen efter ordinationen. På grund af bivirkningerne ved vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson er lægerne pålagt skærpede krav om indhentning af informeret samtykke, når en borger ønsker at komme længere frem i vaccinekøen gennem den frivillige ordning.

Borgeren skal således »altid informeres om alvorlige og sjældent forekommende komplikationer og bivirkninger ved vaccinationen og om, at vaccination efter tilvalgsordningen ikke sker som led i det generelle og af Sundhedsstyrelsen anbefalede vaccinationsprogram«, hedder det i udkastet til bekendtgørelsen.

"Samtykket til vaccination skal være udtrykkeligt og kan gives mundtligt eller skriftligt," hedder det også, og lægen skal skrive ind i journalen hvilken konkret information, som han eller hun har givet patienten. Sundhedsstyrelsen vil nu lave en nærmere vejledning til de læger, der skal ordinere vaccinerne.

På et pressemøde mandag ville Magnus Heunicke ikke gætte på, hvor mange der vil benytte sig af ordningen, men sagde, at det var nødvendigt at sætte ordningen i gang hurtigt, hvis den skal give mening. Jo længere tid der går med at få åbnet den frivillige særordning, jo mere irrelevant bliver den, da flere og flere aldersgrupper så vil blive vaccineret. 

»Der er ingen idé i ordningen, hvis man skal vente i flere måneder,« sagde han.

Sundhedsstyrelsen har netop inviteret de 55-59-årige til vaccinationer. Mandag udskød Sundhedsstyrelsen igen tidsplanen, så alle over 16 år nu forventes at have fået tilbud om andet stik senest den 29. august.

 

Relateret artikel

 

Tags: corona, coronavaccine, tilvalgsordning

Like eller del denne artikel