Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Lægeformand: Vi vil nok fraråde unge at tage vaccine i tilvalgsordning

De praktiserende lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), vil formentlig råde borgere til at holde sig væk fra den frivillige ordning med både vaccinen fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Fra 20. maj kan der ellers blive åbnet for, at interesserede kan få et stik med en af to suspenderede vacciner i Danmark og dermed komme foran jævnaldrende i vaccinekøen.

»Set fra et fagligt synspunkt med den viden, som stille og roligt kommer frem, så vil vi formentlig fraråde unge mennesker at lade sig frivilligt vaccinere med de her vacciner for at spare 1-2 måneder i vaccinationskalenderen«, siger formanden for DSAM, Anders Beich, i dag til Politiken.

Han peger på, at der i debatten om først vaccinen fra AstraZeneca og siden Johnson & Johnson har været stort fokus på risikoen på, at ca. en ud af 40.000 kan rammes af vaccineinduceret trombose og trombocytopeni (VITT), som er blodpropper og et lavt antal blodplader, hvilket dansk-norsk registerforskning har vist. Til gengæld har der stort set intet fokus været på et stort verserende dansk forskningsprojekt, kaldet Enforce, der - ifølge Beich - tilsyneladende har konstateret en utilsigtet påvirkning af blodpladerne blandt alle modtagere af AstraZeneca-vaccinen. I bedste fald har det ingen konsekvenser, men det er en utilsigtet effekt af vaccinen, og "vi kender ikke de biologiske konsekvenser af det", siger Beich.

Han peger på, at der er tale om en utilsigtet forstyrrelse af immunforsvaret, og at det ikke har ubegrænset kapacitet til at blive forstyrret; udefrakommende påvirkninger kan udvikle sig til autoimmune sygdomme, såsom psoriasis eller lavt stofskifte, som i forvejen er et stort og tiltagende sundhedsproblem i befolkningen.

Enforce er etableret af Lægemiddelstyrelsen i samarbejde med Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen. Data fra Enforce blev lige før St. Bededag lagt frem af professor Sisse Ostrowski på Sundhedsstyrelsens internationale webinar om VITT.

Webinaret kan ses her, og Sisse Ostrowski fremfører data klokken 1.16.15. 

En af hendes konklusioner er, at vaccinen fra AstraZeneca inducerer højere grad af blodplade-aktivering end vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Og det sker hos både mænd og kvinder.  

Konklusioner fra Enforce-studiet ved Sisse Ostrowski.

I Norge er en række eksperter i et ekspertudvalg, som rådgiver regeringen, heller ikke udelt begejstrede over at tilbyde ikke-vaccinerede nordmænd vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som Norge på linje med Danmark har besluttet ikke at bruge i massevaccinationsprogrammet. 

"Der vil kunne opstå tilfælde med alvorlige bivirkninger, som vil få konsekvenser for både den enkelte, men også for de nærmeste og samfundet. Sådanne tilfælde vil kunne skabe usikkerhed og uro omkring hele vaccinationsprogrammet, selvom et tilbud skulle organiseres som et frivilligt tilbud udenfor corona-vaccinationsprogrammet", hedder det bl.a. i rapporten fra de norske eksperter. 

 

Relaterede artikler

Tags: corona, coronavaccine, fritvalgsordning, tilvalgsordning

Del artikler