Tilvalgsordningen i modvind fra både læger og patienter

Vaccinationstilvalgsordningen, som et bredt flertal i Folketinget ønsker gennemført, er kommet i modvind, få dage før den efter planen skal etableres.

Fra 20. maj kan der blive åbnet for, at interesserede kan få et stik med en af to suspenderede vacciner i Danmark og dermed komme foran jævnaldrende i vaccinekøen.

Men ikke alene har lægestanden protesteret mod ordningen, da de sundhedsfagligt ikke finder det forsvarligt at ordinere vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson på grund af risikoen for sjældne blodpropper (VITT) og det faktum, at de omstridte vacciner er skubbet ud af det nationale program. Også Danske Patienter i protest-koret. Danske Patienter er en paraplyorganisation for 104 patient- og pårørendeforeninger i Danmark.

Danske Patienter er på den ene side bekymret for, at flere unge med kroniske og alvorlige sygdomme bliver indstillet til vacciner sammenlignet med den øvrige befolkning, da fordelene ved vaccinerne opvejer ulemperne for dem, idet de har risiko for et alvorligt forløb med covid-19. På den anden side kan den forlængede vaccinekalender betyde, at nogle med kronisk og alvorlig sygdom vil føle sig presset til at tage imod vaccinen, så de kan blive beskyttet mod covid-19 hurtigst muligt og slippe ud af deres isolation.

"Vi hører allerede fra patienter, som seriøst overvejer at løbe risikoen, fordi de er røget bagerst i vaccinekøen, da man lavede rækkefølgen om. Usikkerheden omkring, hvornår det bliver deres tur – og om der kan nå at komme en tredje smittebølge, inden de er færdigvaccineret – bekymrer dem. Det medfører, at flere i denne gruppe udsættes for risikoen for de alvorlige bivirkninger, som vaccinerne kan have," siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Ifølge Politiken har SF og Radikale tilkendegivet, at de ikke kommer til at kæmpe hårdt for ordningens overlevelse. Det samme siger nu også DF.

»Om ordningen lader sig gøre, må vi se efter at have modtaget høringssvarene. Det bliver ikke os, der presser på. Jeg har set, at private udbydere klager over, at en læge ikke bare kan ordinere den over telefonen, men det kræver altså en grundig vurdering, og folk skal tænke sig rigtig godt om. Det må ikke bare være et gummistempel fra en læge, der vil tjene penge, da ordningen er til for en begrænset gruppe og ikke flere hundrede tusinde borgere,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt til Politiken.

 

Tags: corona, tilvalgsordning

Like eller del denne artikel