Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny metaanalyse: Mundbind virker mod COVID-19

En undersøgelse af 172 studier i 16 forskellige lande af mundbinds mulige effekt viser, at mundbind kan beskytte mod coronavirus med op til 80 procent.

Det er den canadiske forsker og professor, Holger Schünemann, fra Department of Medicine, McMaster University, i Canada, der står bag undersøgelsen, Use of facemasks during the COVID-19 pandemic, der er offentliggjort i The Lancet Respiratory Medicin.

Holger Schünemann, hvis undersøgelse er blevet til på opfordring fra WHO, skriver blandt andet om sine fund:

”Systematiske oversigter over brug af mundbind viser en forholdsvis risikoreduktion (RR) for infektion på mellem 6 og 80 procent, for COVID-19, sars og mers.” Han tilskriver det store spænd blandt andet forskellige diagnostiske metoder, smittetryk og masketyper og påpeger, at jo mere smitte, jo større beskyttelse.

I Aarhus har regeringen indført pligt til at bære mundbind i den offentlige trafik, efter at koronaen for alvor har ramt Danmarks næststørste by. Matas og Apotekerforeningens grossister har fået fem millioner mundbind hjem til byen. som nu sælges for to kroner stykket.

Det er første gang, at regeringen kræver mundbind, selv om det i mange andre europæiske lande i variabelt omfang har været en pligt siden pandemiens begyndelse. Om holdninger til mundbind skriver Holger Schünemann, at de trods stadigt flere smittede og døde på globalt plan er forblevet et omdiskuteret emne på grund af ’en politisering af diskurs og beslutningstagen’:

"I begyndelsen af ​​pandemien rådede mange eksperter mod brug af mundbind ud fra en opfattelse af, at de kunne indebære potentielle risici, såsom selvforurening, hvilket kunne opveje de potentielle fordele, samt man havde en vurdering af, at almen brug af mundbind ville føre til udtømning af udbuddet af mundbind til sundhedspersonaler. Eksperter flyttede derefter fokus omkring mulige fordele ved mundbind til at handle alene om deres beskyttelse af andre -  svarende til hvordan kirurgiske masker i operationsstuen beskytter patienter. Imidlertid er selvbeskyttelse den vigtigste grund til, at eksperter i forebyggelse og kontrol af infektioner anbefaler sundhedspersonaler at bære en ansigtsmaske, når de kommer ind på et patients værelse, der kan have en virusinfektion. Med COVID-19 kan mundbind imidlertid være til gavn for beskyttelsen af ​​både sundhedsmedarbejdere og offentligheden.”

Det er primært de medicinske eller kirurgiske masker, som Holger Schünemann har undersøgt, og han efterlyser mere forskning både i disse masker og i høj grad også i mere almindelige stof masker. Men det afholder ham ikke fra at anbefale maskerne som middel til beskyttelse samtidigt med, at han opfordrer de sundhedspolitiske beslutningstagere til at være mere transparente i deres henstillinger til borgerne omkring ansigtsmasker, som han mener kan være betydeligt billigere end lukkede virksomheder og skoler.

Holger Schünemann advarer dog mod at tro, at mundbind kan læse alle problemer:

”Da ingen intervention er forbundet med at give fuldstændig beskyttelse mod infektion, vil en kombination af foranstaltninger altid være påkrævet, både nu og i løbet af den næste pandemi.”

 

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, giver svar på spørgsmål om mundbind:

https://www.facebook.com/watch/?v=572031453493241

 

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind og ansigtsvisir:

  • Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset
  • Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation
  • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test
  • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg
  • Hvis du skal med offentlig transport, og det ikke er muligt at holde afstand
  • I liberale erhverv, fx frisører, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig
  • Ved store forsamlinger som fx optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand mv.

Her er undtagelser:

  • Børn op til 12 år behøver ikke bære mundbind
  • Personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, skal ikke bære mundbind.
  • Mundbind skal fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag, som f.eks. vejrtrækningsbesvær, kvælningsfornemmelser m.v.
  • Mundbind kan fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, ved samtale med personer der mundaflæser osv. 
  • Mundbind kan fjernes, hvis politiet skal foretage identifikation 

 

Relaterede artikler

 

Tags: corona, mundbind

Del artikler