Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Værnemidler: Rigtig mange beskyttelsesmasker dumper testen

Hos det danske akkrediterede testinstitut FORCE Technology har de haft travlt, siden COVID-19 udviklede sig til en pandemi i marts måned. Firmaet får i øjeblikket 200 e-mails om dagen fra producenter, der gerne vil have testet deres værnemidler.

Det fortæller Henrik Løvbjerg Lindeløv, afdelingschef for Special Testing hos FORCE Technology.

I laboratoriet i Brøndby arbejder teknikerne nu i døgndrift, og i løbet af de seneste måneder har firmaet oplært yderligere teknikere til at teste. Firmaet tester alle former for værnemidler – dragter, handsker, beskyttelsesmasker, visirer og beskyttelsesbriller. Men lige nu har test af beskyttelsesmasker fået højeste prioritet, fordi  FORCE Technology er ét af de få steder i Europa, der er certificeret til at teste efter EN 149 standarden, som er den gældendende standard for godkendelse på det europæiske marked.

”Normalt bruger vi et par måneder på at teste en beskyttelsesmaske, men med det set-up vi kører nu, kan vi teste en beskyttelsesmaske på et par dage,” siger Henrik Løvbjerg Lindeløv.

Udfordringer med kvaliteten

FORCE Technology arbejder sammen med Sikkerhedsstyrelsen i Danmark og tester de beskyttelsesmasker, som regionerne indkøber. Firmaet tester både for kunder og de producenter, som gerne vil have godkendelsen, inden produkterne bliver markedsført.

Producenterne og kunder kommer fra hele verden, men beskyttelsesmaskerne blive primært fremstillet i Asien - og de svinger meget i kvalitet.

”Mange af de beskyttelsesmasker, vi tester dumper. Det kan hænge sammen med, at vi også oplever en stigning i nye producenter, som ikke har erfaring med produktion af beskyttelsesmasker,” fortæller Henrik Løvbjerg Lindeløv og tilføjer; ”Selvom udstyret er godkendt udenfor Europa, er det ikke sikkert, de lever op til de Europæiske standarder.”

Hver fjerde kontrollerede maske har indtil videre været af så ringe kvalitet, at Sikkerhedsstyrelsen ender med at dumpe dem, når de kontrollerer partier med millionvis af masker på lagre rundt om i Danmark.

Firmaet tester i øjeblikket 30-40 typer beskyttelsesmasker om måneden. Det er det samme antal, som de normalt tester på et år.

Tåger af natriumklorid og paraffin

Når beskyttelsesmaskerne bliver testet, sker det i et testkammer, hvor masken i en testopstilling bliver udsat for natriumklorid-tåger og paraffin-tåger.

”Vi kan ikke teste med bakterier eller virus af sikkerhedsmæssige årsager, men de her partikler er så fine, at de kan sammenlignes med partikler fra vira og bakterier, ” forklarer Henrik Løvbjerg Lindeløv.

Det er laboranter, teknikere og civil – og kemiingeniører, som står for at udføre testene. Udover at teste partiklerne, bliver beskyttelsesmaskerne også testet for åndbarhed, holdbarhed og komfort.

FORCE Technology tester efter to standarder FFP3 og FFP2, som bruges i forskellige situationer. FFP3 skal filtrere 99 procent af partiklerne, mens FFP2 masker skal kunne filtrere 94 procent.

”Normalt skal beskyttelsesmaskerne CE-godkendes, men EU har suspenderet godkendelse midlertidigt. Standarden, vi tester efter, er nogenlunde den samme, men det er ikke længere et krav, at vi f.eks. skal se på forældelse – hvor længe de kan tåle at blive opbevaret på et lager,” forklarer han.

Udover at teste beskyttelsesmasker vurderer FORCE Technology også kvaliteten af mundbind.

”Efterspørgslen er så stor, at vi også er blevet bedt om at lave midlertidige vurderinger af mundbind,” siger Henrik Løvbjerg Lindeløv. Mundbind skal bruges af den syge for at beskytte andre, mens beskyttelsesmasken bruges til at beskytte den person, der bærer den.

”Der er en kæmpe efterspørgsel i øjeblikket, og der er intet, der tyder på, at efterspørgslen falder i den nærmeste fremtid. Antallet af henvendelser, vi får om at teste, stiger dag for dag,” siger  Henrik Løvbjerg Lindeløv.

 

LÆS OGSÅ:

Tags: corona, mundbind

Del artikler