Heunicke: Jeg vil gerne måles på, at vi har 1000 ekstra sygeplejersker på sygehusene om to år
"Der skal ikke være nogen tvivl om, at det er Danske Regioner, som har arbejdsgiveransvaret, og som skal ansætte de 1000 nye sygeplejersker. Lykkes det inden udgangen af 2021 ved jeg, at succesen har mange fædre, og lykkes det ikke, ved jeg, at regeringen vil få skylden, og jeg igen kaldes i samråd. Men det skal lykkes. Jeg vil gerne måles på, at vi leverer. "
Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.), som tirsdag eftermiddag var kaldt i samråd i Folketingets sundhedsudvalg af Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen og sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, som begge ville vide, hvordan ministeren ville skaffe 1000 ekstra sygeplejersker, som regeringen har lovet.
Siden de to sundhedsordførere indkaldte ministeren i samråd er der mildest talt sket nyt i sagen. Mandag indgik regeringen jo en finanslovsaftale med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, og aftalen afsætter 300 mio. kr. i 2020 og 600 mio. kr. årligt fra 2021 til ansættelse af flere sygeplejersker.
Pengene er der med andre ord nu til ansætte de 1.000 flere sygeplejersker inden udgangen af 2021.
"Det lyder som om, at pengene slet ikke er et parameter i det at kunne ansætte flere. Men det er det jo," sagde Magnus Heunicke.
Men at der nu er afsat penge løser ikke nødvendigvis problemet, mente Geertsen. Han sammenlignede målsætningen om 1000 nye sygeplejersker med at købe et Ikeasæt i julegave, men ikke få brugsansviningen med på, hvordan det skal samles.
"Hvordan skal de mange sygeplejersker findes? Er det op til regionerne? Og kan regionernes overenskomstforhandler, Anders Kühnau, bruge nogle af pengene på at give sygeplejerskerne en højere løn?" ville han vide.
Det sidste afviste ministeren. Pengene skal ikke bruges til lønforhøjelser. Pengene skal heller ikke bruges til at dække huller i sygehusenes økonomi, som De Konservatives Per Larsen ville vide. De skal kun bruges til flere hænder.
"Det bliver forpligtende aftaler med regionerne om, at det er det, pengene skal bruges til. Og regionerne, Dansk Sygeplejeråd og regeringen skal løfte opgaven med at finde de 1000 sygeplejersker sammen. Vi har nedsat en taskforce, som for at skaffe flere sygeplejersker skal se på fire fokusområder: Flere skal uddannes, frafaldet på uddannelsen skal blive mindre, flere sygeplejersker skal op i tid, og fastholdelsen på jobbet skal blive bedre, bl.a. med bedre arbejdsmiljø," sagde ministeren.
"Der er store muligheder," fortsatte han. "Frafaldet på uddannelsen er lige nu på 24 procent. Det må kunne bringes ned. Hver 10. sygeplejerske på sygehusene oplever, at de ikke kan få lov til at gå op i tid, selv om de er deltidsansat. Det må kunne ændres. Og mange forlader jobbet på grund af det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø. Det må også kunne gøres bedre, specielt når der nu kommer ekstra hænder til at hjælpe dem, som har alt for travlt," sagde ministeren.
Liselott Blixt sidder også i en kommunalbestyrelse og gav udtryk for, at hun er bekymret for, at der ikke kommer flere sygeplejersker i kommunerne, som står overfor store opgaver med patienter, som overflyttes fra sygehusene.
"Vi har vurderet, at det store behov lige nu er på sygehusene, og derfor skal alle 1000 sygeplejersker ansættes der. I kommunerne er der de seneste 10 år kommet 30 procent flere sygeplejersker. På sygehusene er der derimod det seneste år blevet 300 færre," sagde Magnus Heunicke.
RELATEREDE ARTIKLER:
Tags: Finansloven