Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Vi lægger stor vægt på, at behandlingen skal være til så lidt gene for patienten som muligt, og vi har også stor fokus på, at hospitalspersonalet bruger deres tid på det, der er nødvendigt.  Men en så stor prisforskel for næsten det samme produkt kan vi ikke forsvare i et økonomisk presset sundhedsvæsen," siger Birgitte Klindt Poulsen.

Samme lægemiddel i ny form: Medicinrådet siger nej til markant højere pris

Det er det samme lægemiddel, og virkningen er den samme. Den ene version af lægemidlet gives som drop på et sygehus fyldt med dyrt personale, mens patienten selv kan injicere den anden version under huden derhjemme. Prisforskellen er enorm – kan du gætte, hvilken version der er dyrest?

I Medicinrådet gjorde man store øjne, da man onsdag skulle behandle subkutant infliximab - altså en version af lægemidlet, der kan sprøjtes ind under huden. Det koster nemlig markant mere end det allerede anbefalede intravenøst infliximab – som patienterne får i drop på hospitalet.

Hvis de omtrent 10.000 patienter, som i øjeblikket er i behandling med intravenøst infliximab for forskellige sygdomme, skifter til subkutant infliximab, vil det koste sundhedsvæsnet et trecifret millionbeløb om året – altså over 100 millioner kroner ekstra – selv når der tages højde for ekstraudgifter til hospitalspersonale og patienternes udgifter.

En ny sundhedsøkonomisk analyse fra lægemiddelvirksomheden Roche i samarbejde med kræftafdelingen på Rigshospitalet viser ellers, at der kan være betydelige besparelser at hente, hvis behandling med drop på hospitalet erstattes af subkutan behandling i hjemmet. Analysen viser, at hvis omkring 800 patienter med ikke-småcellet lungekræft behandles med Tecentriq som en sprøjte under huden i stedet for via drop, kan lungekræftklinikkerne spare cirka 9.760 arbejdstimer årligt, hvilket svarer til en 80 procents reduktion i arbejdspresset. Derudover kan ændringen føre til en samlet økonomisk besparelse på omkring 250.400 euro om året.

 

En behandling bør da heller ikke blive markant dyrere, blot fordi lægemidlet bliver markedsført i en ny formulering, konkluderede Medicinrådet. Derfor anbefaler rådet ikke subkutant infliximab til patienter med gigttypen psoriasisartrit og en række andre sygdomme, som i dag behandles med intravenøst infliximab.

"Vi lægger stor vægt på, at behandlingen skal være til så lidt gene for patienten som muligt, og vi har også stor fokus på, at hospitalspersonalet bruger deres tid på det, der er nødvendigt.  Men en så stor prisforskel for næsten det samme produkt kan vi ikke forsvare i et økonomisk presset sundhedsvæsen," siger næstforperson for Medicinrådet, Birgitte Klindt Poulsen.

Medicinrådet indførte i maj 2024 en forenklet proces for godkendelse af lægemidler, der markedsføres som subkutan behandling, når den intravenøse behandling allerede er anbefalet. Ændringen betyder, at medicin, der sprøjtes under huden og er godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og som bruges til samme formål og i samme dosering som den intravenøse behandling, normalt ikke vil blive vurderet af Medicinrådet. Lægemidlet vil i stedet blive indarbejdet i en omkostningsanalyse og indplaceret i en lægemiddelrekommandation, hvor subkutane og intravenøse behandlinger rangeres efter behandlingsomkostninger og pris.

"Vi har indført den proces for at mindske patienternes gener ved at skulle modtage behandlingen på sygehuset frem for i eget hjem og for at støtte, at læger og sygeplejersker kan bruge deres tid, hvor de gør mest gavn for patienterne. To subkutane behandlinger er allerede anbefalet af Medicinrådet og taget i brug i klinikken, så vejen til markedet er meget kort for virksomheder, der kommer med en subkutan formulering til en rimelig pris. Men i dette tilfælde er prisforskellen mellem den intravenøse og den subkutane behandling for høj," siger Birgitte Klindt Poulsen.

I stedet opfordrer Medicinrådet lægemiddelvirksomheden til at sætte prisen på subkutant infliximab markant lavere i det næste udbud, så der bliver større mulighed for at lade patienterne vælge den lægemiddelform, der passer dem bedst.

Medicinrådets lægemiddelrekommandation for psoriasisartrit offentliggøres den 1. november 2024.

Del artikler