Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Center A er på 43.000 m2.

Nyt Hospital Hvidovre indvies: Ny akutmodtagelse skal forbedre behandlingsforløb

Efter fire års forsinkelse er Nyt Hospital Hvidovre færdigt og indvies torsdag. Den nye bygning, Center A, er klar til at tage imod patienter 4. november. Center A huser blandt andet et nyt barselsafsnit og en helt ny akutmodtagelse. 

Når regionsrådsformand Lars Gaardhøj (Soc.) og sundhedsminister Sophie Løhde (V) indvier det nye center A på Hvidovre Hospital torsdag 24. oktober, er "Nyt Hospital Hvidovre" endelig på plads. Nu mangler kun den store flytning til det helt nybyggede center, og 4. november vil personalet være i gang med at undersøge, pleje og behandle patienterne i de nye rammer.

I 2007 blev det besluttet at oprette en kvalitetsfond til statslig medfinansiering af nye sygehuse i hele Danmark, og regeringen nedsatte et ekspertpanel (Erik Juhl-udvalget), som skulle vurdere konkrete anlægsprojekter fra regionerne i forhold til en række fastlagte principper. I alt 16 byggeprojekter blev støttet med midler fra kvalitetsfonden, og her var både tale om helt nybyggede hospitaler og til- og ombygninger på eksisterende matrikler.

Den samlede finansiering for projektet i Hvidovre var på 1,7 milliarder kroner, og Statens Kvalitetsfond bidrog med 1,05 milliarder kroner, og Region Hovedstaden bidrog med 650 millioner kroner i regional medfinansiering. Projektsummen er dog siden kommet op på 2,2 milliarder kroner i 2023-priser. Nyt Hospital Hvidovre er et af de projekter, som ikke omfatter et helt nyt hospital, men er en modernisering af de eksisterende bygninger samt en stor, ny tilbygning, Center A, der er på 43.000 m2.

Mere effektiv akutmodtagelse

For borgerne betyder åbningen, at de fra 4. november vil komme ind i en ny akutmodtagelse, hvis de kommer til skade eller bliver akut syg. Udover nye flotte rammer vil den nye akutmodtagelse også gøre patienternes besøg på hospitalet nemmere og mere effektivt. I den nye akutmodtagelse vil speciallæger fra hospitalets mange specialafdelinger nemlig være til stede, og der kommer både røntgen, CT-scanning og MR-scanning. Det betyder blandt andet, at når patienter skal scannes, skal de ikke gå eller køres på tværs af hospitalet.

Det bliver altså lægerne og specialisterne, som i højere grad kommer til patienten og ikke omvendt. Det betyder mindre transport for patienterne. Derudover betyder det også, at uanset om der er tale om en slået fod, vrøvl med hjertet eller ondt i maven, så er det det samme sted, patienterne skal henvende sig.

Centraliseringen af funktionerne betyder, at behandlingsforløbene bliver hurtigere og mere sammenhængende. Det nye design skal ikke kun reducere ventetid, men også øge patienttilfredsheden, da det er nemmere og mindre stressende for patienterne at modtage nødvendig behandling.

Derudover er akutmodtagelsen udstyret med en ambulancehal, som gør det muligt for patienter at blive modtaget i tørvejr og hurtigt kørt direkte til et traumerum, der kan håndtere flere patienter på samme tid.

Børnene flytter

Ud over den nye akutmodtagelse vil også Afdeling for Børn og Unge flytte ud i Center A. Det samme gælder forældre og deres nyfødte babyer, da barselsafsnittet også flytter. 

De babyer, der er kommet for tidligt til verden, bliver sammen med deres forældre indlagt på helt nye familiestuer i afsnittet for Behandling af Nyfødte. Her er der plads til, at både mor og barn kan være indlagt og få behandling. På familiestuerne er der ekstra plads, så også far eller partner kan være der.

Endelig får hjertepatienterne nye rammer, da hele Afdeling for Hjertesygdomme flytter – det vil sige både de indlagte patienter, og de patienter, som skal ind til undersøgelser og kontrol en gang i mellem.

I alt kommer der 240 ensengsstuer – herunder 23 familiestuer. De nye sengestuer er designet med moderne teknologi, så patienterne selv kan regulere lys og gardiner fra sengen, og toiletterne er bygget til at give større frihed til patienter med nedsat mobilitet.

Byggeriet blev forsinket af flere problemer 

Det store projekt har været plaget af forsinkelser. Konkursen hos en af hovedentreprenørerne betød, at byggeriet måtte sættes på pause, mens nye kontrakter blev indgået. COVID-19-pandemien ramte også undervejs og førte til yderligere forsinkelser på grund af forstyrrelser i arbejdsgange og forsyninger af byggematerialer.

Desuden opstod der i 2023 en større vandskade, der medførte, at dele af det færdigbyggede hospital måtte rives ned og genopbygges. Det skubbede projektet yderligere tilbage.

Økonomien og det forsikringsmæssige i forhold til skaden er endnu ikke helt på plads, men Region Hovedstaden har dog ikke umiddelbart forventninger om, at projektets overordnede økonomi vil blive påvirket væsentligt af vandskaden.

I Center A har alle patientrum (sengestuer og behandlingsrum) en farvet dør og indgangsparti, hvorimod personale-, teknik- og depotrum er hvide. Derudover skifter farverne mellem grøn, blå, gul og orange afhængig af, hvor i bygningen man befinder sig.

 

 

Fakta om det nye center

  • Center A er 43.000 kvm inkl. p-kælder
  • Ca. 240 ensengsstuer – herunder 23 familiestuer
  • Ca. 80 undersøgelses- og behandlingsrum
  • Ny hovedindgang
  • Ca. 150 nye p-pladser og ca. 400 cykelparkeringspladser
  • 1 stort traumerum med 3 lejer og røntgen
  • 1 ambulancehal, så patienter kan sættes af i tørvejr
  • Stort set alle akutte funktioner samles i én akutmodtagelse, så akutte patienter kun skal henvende sig ét sted med akut sygdom eller skade
  • De akutte børn og unge får deres eget område, men tæt på den store akutmodtagelse, så personale kan arbejde tæt sammen
  • Nybyggeriet er en del af Amager og Hvidovre Hospitals kvalitetsfondsprojekt, som består af tre dele: Et nybyggeri, ombygning af eksisterende 4-sengsstuer til 1-2-sengstuer samt modernisering af de eksisterende modtagelses- og venteområder og ambulatorier. Med indvielsen af nybyggeriet er hele kvalitetsfondsprojektet nu gennemført.

 

Hvem skal være i Center A

  • Afdeling for Børn og Unge, inkl. afsnit for Behandling af Nyfødte
  • Afdeling for Hjertesygdomme
  • Barselsafsnit
  • Akutmodtagelsen
  • Røntgen og Scanning
Del artikler