Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nye nationale forskningsnetværk sikrer nyt samarbejde om bedre kræftbehandling

Der er oprettet to nye nationale netværk, hvor eksperter fra forskellige fagområder samarbejder. De får støtte fra Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC). Det ene netværk undersøger bivirkninger ved immunterapi, mens det andet fokuserer på at analysere en bestemt type DNA fra kræftceller, som kan findes i blodet (cirkulerende tumor-DNA).

Det første netværk har fået 200.000 kroner i støtte fra DCCC og hedder ImmunTox Netværk. Netværket arbejder på at lære mere om og forbedre behandlingen af alvorlige bivirkninger fra immunterapi. Bivirkningerne opstår, fordi immunterapi påvirker kroppens eget immunforsvar. De kaldes immunotoksiske bivirkninger, og netværket baserer deres arbejde på videnskabelig dokumentation.

Selvom immunterapi kan hjælpe kræftpatienter til at overleve længere, oplever op mod halvdelen af patienterne bivirkninger. Der er ikke nok viden om, hvordan og hvorfor disse bivirkninger opstår, skriver netværket på DCCC’s hjemmeside. Behandlingen af disse bivirkninger sker i øjeblikket på baggrund af lægernes erfaringer og deres viden fra behandling af andre sygdomme, som påvirker immunforsvaret, fordi der ikke er evidens på dette relativt nye område.

Målet med ImmunTox Netværk er at udvikle bedre og videnskabeligt funderede metoder til at behandle immunterapiens bivirkninger. På den måde håber man at kunne give kræftpatienter, der får immunterapi, en bedre og mere effektiv behandling. For at opnå det har projektet følgende videnskabelige formål:

  • At finde ud af, hvordan kroppens immunforsvar bliver påvirket ved de forskellige typer bivirkninger, der opstår under immunterapi.
  • Undersøge immunologiske mekanismer og den kliniske effekt af immunhæmmende strategier under immunotox
  • At undersøge, hvordan forskellige måder at behandle bivirkninger på påvirker immunterapiens evne til at bekæmpe kræft
  • At samle beviser for, hvordan nye eller ændrede måder at behandle immunterapiens bivirkninger virker, ved hjælp af kliniske forsøg og data fra rigtige patienter
  • Målet er også at skabe et samarbejde mellem eksperter fra hele landet, som kan arbejde sammen med de forskere, der allerede undersøger, hvordan immunterapiens bivirkninger opstår, og hvordan man bedst behandler dem.

Det nationale ImmunTox Netværk vil også arrangere videnskabelige workshops, hvor forskere kan mødes og arbejde tættere sammen. Her vil både de forskere, der arbejder med grundlæggende viden om immunforsvaret, og de læger, der behandler patienter, få mulighed for at samarbejde. Derudover har netværket et mål om at få flere penge fra fonde til forskningen på området og starte flere forskningsprojekter.

Ny klassifikation skal skåne patienterne 

Danmark har været førende i at bruge cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) i blodet til tidligt at vurdere, om kræftbehandling virker, i stedet for at bruge scanninger. Det nationale forskningscenter for ctDNA har været en vigtig aktør inden for særlige studier, der undersøger, om der stadig er kræftrester (minimal residual disease, MRD) efter afsluttet behandling og har i samarbejde med danske kræftforskningsgrupper skabt en unik platform for større studier. Netværket ønsker at fortsætte den udvikling.

Med den nye ctDNA-RECIST-klassifikation, som er en metode til at vurdere, hvor effektiv kræftbehandling er ved hjælp af cirkulerende tumor-DNA (ctDNA), kan man forhåbentlig bedre se, om en behandling virker. Hvis den ikke gør, kan patienter undgå at få mere af den samme behandling, som ikke hjælper, og i stedet skifte til en anden behandling, der kan være mere effektiv, tidligere end man normalt ville have gjort. Dette kan skåne dem for unødvendige bivirkninger og forbedre chancerne for succes med behandlingen.

Netværkets mål er blandt andet at skabe et fællesskab, hvor forskere og læger kan dele deres viden og samarbejde om studier, der undersøger kræftbehandling. De ønsker også at forberede en ændring i måden, man behandler kræft på. Derudover vil netværket fokusere på at sikre, at den næste generation af kræftlæger (onkologer) bliver involveret i den udvikling, og at nye behandlinger kan blive indført på en praktisk og gennemførlig måde. Et af de store mål er at sikre, at Danmark bliver en førende nation inden for internationale kræftstudier.

”Implementering af ctDNA-RECIST kan medføre et paradigmeskifte i onkologien. Derfor ønsker netværket at være bannerfører for en aktiv strategi og en bred netværksdannelse blandt forskere og kommende brugere i klinikken,” lyder det på DCCC’s hjemmeside.

Netværket vil afholde netværksmøder, samarbejde om vidensdeling og projekter og afholde et internationalt symposium, samt forberede ansøgninger til videre støtte til netværksaktivitet og forskningsmidler. Initiativet modtager 200.000 kroner.

Del artikler