Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Patienter med leddegigt har i kraft af deres grundsygdom i forvejen en øget risiko for kroniske smerter og derfor en hverdag, hvor livskvaliteten er udfordret. Hvis man så får en omgang helvedesild oven i gigtplagerne, er det selvsagt et forværret udgangspunkt for at få hverdagen til at hænge sammen,” siger Oliver Hendricks.

37.000 kan nu få tilskud til vaccine mod helvedesild

Sundhedsstyrelsen har godkendt, at personer på over 50 år, som er diagnosticeret med og i behandling for leddegigt kan få klausuleret tilskud til vaccination mod helvedesild. Det betyder, at over 37.000 patienter i risikogruppen nu kan få tilskud til vaccinen, der ellers ville koste cirka 3000 kroner. 

Helvedesild (herpes zoster) ligger latent i alle, der har haft skoldkopper - dvs. 98 procent af befolkningen - og bryder siden ud hos ca. en tredjedel på et tidspunkt i livet. Risikoen øges markant for personer over 50 år og kan nå op til 50 procent ved 85-årsalderen, og forskere har derfor anbefalet, at stort set alle over 50 år har god grund til at lade sig vaccinere. Helvedesild er en meget smertefuld sygdom, hvor smerterne er svære at behandle og kan risikere at blive permanente - såkaldt postherpetisk neuralgi.

Leddegigt er en kronisk sygdom med betændelse i kroppens led, som giver hævelse, smerte, stivhed og eventuelt tab af bevægelighed. For mennesker med leddegigt, som i forvejen kæmper med konstante smerter, kan helvedesild derfor være ekstra invaliderende. Leddegigtpatienter er også i to-tre gange højere risiko for at få sygdommen, fordi den medicin, som bruges til at behandle leddegigt, virker ved at undertrykke immunforsvaret. Derved gør behandlingen mennesker med leddegigt markant mere udsatte for at få helvedesild.

Det er begrundelsen for, at Sundhedsstyrelsen nu har besluttet, at personer på over 50 år, som er diagnosticeret med og i behandling for leddegigt, kan få klausuleret tilskud til vaccination mod helvedesild

”Patienter med leddegigt har i kraft af deres grundsygdom i forvejen en øget risiko for kroniske smerter og derfor en hverdag, hvor livskvaliteten er udfordret. Hvis man så får en omgang helvedesild oven i gigtplagerne, er det selvsagt et forværret udgangspunkt for at få hverdagen til at hænge sammen – især fordi smerterne kan blive kroniske for nogle. Derfor er det godt, at Sundhedsstyrelsen har besluttet, at en stor gruppe af leddegigtpatienter nu kan få tilskud til en vaccine, som forebygger yderligere smerte,” siger Oliver Hendricks, Professor i gigt- og bindevævssygdomme på Esbjerg og Grindsted Sygehus, Syddansk Universitetshospital i en pressemeddelse.

Hvis en person med leddegigt får helvedesild, er der desuden ofte tale om et så smertefuldt forløb, at behandlingen af leddegigt må sættes på pause, indtil infektionen med helvedesild er forbi. Og det kan lede til en opblussen af leddegigten og derved give en yderligere forringet livskvalitet.

Nyheden komme rlige op til ”World Arthritis Day” 12. oktober, der er dedikeret til at skabe opmærksomhed om gigtsygdomme.

I Danmark blev helvedesild-vaccinen Zostavax tilgængelig i 2014 og blev godkendt til forebyggelse af helvedesild og postherpetisk neuralgi til personer i alderen 50 år og derover. Det var en levende, svækket vaccine, hvilket medførte begrænsninger i brugen til immunsvækkede personer, og i 2022 blev vacinen afregistreret i Danmark, da der kom en mere effektiv vaccine, Shingrix, der ikke var baseret på levende virus og derfor vurderedes sikker til immunsvækkede. I dag bruges kun Shingrix. 

Virksomheden GSK, som står bag Shingrix, har i de videnskabelige studier, der ligger til grund for vaccinens godkendelse og anbefaling, vist reduceret risiko for helvedesild hos en population på 50 år og derover med 97,2 procent og blandt personer på 70 år og derover med 89,9 procent. For reduktion i risikoen for postherpetisk neuralgi var de tilsvarende tal hhv. 91,2 procent og 88,8 procent. For personer med præeksisterende immunmedierede sygdomme, herunder leddegigt, reducerede vaccinationen risikoen for helvedesild med 90,5 procent i en poolet post-hoc analyse.

Studierne (ZOE-50 og ZOE-70) havde en opfølgningstid på fire år. Vaccinen var fortsat effektiv fire år efter vaccinationstidspunktet. Beskyttelsens varighed ud over de fire år er på nuværende tidspunkt under undersøgelse.

Det primære vaccinationsprogram består af to doser Shingrix med et anbefalet interval på to måneder. Man anbefaler, at begge doser gives inden for seks måneder, men selv om denne tid overskrides, startes der ikke forfra. Hver dosis koster uden tilskud cirka 1.500 kroner. 

 

Læs på PatientAkademiet om Lisbet, der fik helvedesild to gange

 

 

Albue med helvedesild.

Fakta om helvedesild

Helvedesild, også kendt som herpes zoster, er en smertefuld hudsygdom forårsaget af samme virus (varicella-zoster-virus), der giver skoldkopper. Efter man har haft skoldkopper, forbliver virussen i kroppen i en inaktiv form i nervecellerne. Senere i livet kan virussen reaktiveres og forårsage helvedesild. Det sker typisk, når ens immunsystem er svækket, for eksempel på grund af stress, sygdom eller aldring.

Helvedesild viser sig ofte som et smertefuldt, rødt udslæt, der danner blærer på den ene side af kroppen eller ansigtet. Udslættet følger ofte et bestemt nerveforløb, og det kan være ledsaget af svær smerte, kløe og feber. Smerten kan fortsætte, selv efter udslættet er forsvundet, en tilstand kaldet postherpetisk neuralgi.

 

 

Del artikler