"For at undgå, at vi har udgifter til opbevaring af lægemidler, der er udløbet eller ikke længere er brugbare i sundhedsvæsenet, har jeg derfor godkendt, at der værksættes en samlet destruktion af de statsligt indkøbte COVID-lægemidler Paxlovid og Lagevrio," skriver Sophie Løhde til Folketingets sundhedsudvalg.
Gamechangeren, der blev en fuser – coronamedicin for 400 millioner kroner skrottes
På finansloven for 2022 blev der afsat 400 millioner kroner til køb af de to coronamidler Paxlovid og Lagevrio. Men forsvindende lidt af medicinen er brugt, og nu er den blevet for gammel. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil bruge 30.000 kroner på at få den dyre medicin skrottet.
Det oplyser hun til Folketinget sundhedsudvalg.
"Beslutningen om indkøbet skete i en særlig nødsituation og på baggrund af en faglig vurdering fra Sundhedsstyrelsen," skriver Løhde.
I januar og februar 2024 udløb pakningerne med Paxlovid, og i juli og august 2024 udløb pakninger med Lagevrio. Der er dog stadig nogle pakninger med Lagevrio, som først udløber i maj 2025, men også de destrueres. Lægemiddelstyrelsen mener nemlig ikke, at der er behov for en fortsat opbevaring af Lagevrio, blandt andet fordi der hidtil har været en meget begrænset anvendelse af midlet, og fordi styrelsen vurderer, at det er usandsynligt, at der frem til maj 2025 skulle komme en ny type corona-virus, som kunne give en pandemi.
Løhde oplyser til sundhedsudvalget, at myndighederne har undersøgt, om de to lægemidler kunne anvendes på anden vis i stedet for at blive destrueret. Herunder afsøgt mulighed for holdbarhedsforlængelse, donation, ompakning, brug til andre sygdomme samt fortsat opbevaring af de udløbne pakker til en eventuel fremtidig epidemi. Men det viste sig ikke at være muligt.
"For at undgå, at vi har udgifter til opbevaring af lægemidler, der er udløbet eller ikke længere er brugbare i sundhedsvæsenet, har jeg derfor godkendt, at der værksættes en samlet destruktion af de statsligt indkøbte COVID-lægemidler Paxlovid og Lagevrio," skriver Sophie Løhde.
Gamechanger-behandling
Da Paxlovid kom på markedet i USA i november 2021, blev den udråbt som en gamechanger, der kunne reducere COVID-patienters hospitalsindlæggelse eller død med hele 89 procent. Midlet skulle gives inden for tre dage efter starten af symptomer, og det var en behandling, der skulle fokusere på de udsatte grupper.
Verden var begejstret, også de danske politikere. På finansloven for 2022 blev der afsat 400 millioner kroner til køb af Paxlovid – og midlet Lagevrio.
Lagevrio blev oprindeligt udviklet som en behandling for influenza, men under COVID-19-pandemien blev det hurtigt tilpasset til at bekæmpe den nye coronavirus. Brugen af Lagevrio mødte dog fra begyndelsen faglig modstand fra lægerne, og i begyndelsen af 2023 droppede Sundhedsstyrelsen helt sin anbefaling af Lagevrio. Der var manglende effekt af tabletten, lød det fra styrelsen.
Kampen for Paxlovid
Paxlovid var alle dog enige om havde potentiale. Paxlovid blev godkendt allerede i januar 2022 i EU, men i månederne efter lykkedes det ikke EU at få en indkøbsaftale i stand med Pfizer, selvom tusindvis af europæere i de måneder døde af COVID-19.
Ni måneder skulle der gå, før Danmark besluttede at gå enegang. Daværende sundhedsminister Magnus Heunicke skrev i et tweet i september 2022: ”Da det endnu ikke er lykkedes at få en indkøbsaftale i EU, har jeg netop orienteret partierne om, at vi vil bede om mandat til at kunne købe Paxlovid uden om EU i en bilateral aftale.”
40.000 Paxlovid-behandlinger bestilte Danmark, og første sending kom 20. oktober 2022. Begejstringen kom igen.
”Sammen med vaccination og test på plejehjem bliver Paxlovid et vigtigt ekstra skjold mod alvorlig covid-19-sygdom i efteråret og vinteren,” skrev Sundhedsministeriet.
Meget begrænset brug
I begyndelsen lå ansvaret for ordination af Paxlovid primært hos de infektionsmedicinske afdelinger på hospitalerne, men det var også muligt for de praktiserende læger at foretage ordinationen af Paxlovid og Lagevrio. Efterhånden overgik behandlingerne helt til de praktiserende læger.
Brugen af gamechanger-behandlingen Paxlovid har været meget begrænset.
Men tabletbehandlingen Paxlovid stillede høje krav til landets praktiserende læger, for i visse kombinationer kan behandlingen føre til, at effekten af anden medicin aftager eller øges, og i nogle kombinationer kan tabletbehandlingen ligefrem være livstruende.
I december 2022 spurgte Medicinske Tidsskrifter formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, praktiserende læge Bolette Friderichsen, hvordan det gik med at give patienterne Paxlovid. Meldingen var, at det var forsvindende få af Danmarks 40.000 indkøbte doser Paxlovid, som praktiserende læger udskrev til borgere med COVID-19.
Lægerne mødte simpelthen ikke patienter, som det var relevant at give behandlingen til.
”I dag skal vi til et møde i Sundhedsstyrelsen,” fortalte Bolette Friderichsen i en artikel. ”Her vil man sikkert spørge os, hvorfor vi ikke henviser nogen. Men det er altså ikke vores bekymringer over interaktionerne, der gør det. Det er fordi, der er ikke nogen relevante patienter at give det til,” sagde hun.
På trods af, at der var stigende smitte i december 2022, var der nemlig få personer med COVID-19, der slap gennem det nåleøje, som Sundhedsstyrelsens midlertidige retningslinjer havde etableret. Kriterierne for behandling var, at personer skulle have en positiv test, enten være over 80 år eller have en eller flere risikofaktorer for et alvorligt forløb af COVID-19, have betydelige symptomer på COVID-19, som havde varet i højst fem dage – og ingen kontraindikationer.
”Målgruppen er lille. Så selv blandt dem der bliver testet og modtager en positiv test, er der ikke nogen, som muligheden for at ordinere Paxlovid bliver relevant for,” sagde Bolette Friderichsen.
Af de 40.000 Paxlovid-behandlinger, som Danmark bestilte, er der i dag udskrevet recepter på cirka 2.600, hvilket svarer til, at seks-syv procent af pakningerne er brugt. Gamechanger-behandlingen blev noget af en fuser.
Lægemidlet er fortsat tilgængeligt i Danmark, så der vil komme nye, små forsyninger.
Relaterede artikler