"Vi skal selvfølgelig have den medicin, vi har behov for til at bekæmpe covid-19. Paxlovid er et præparat, der har en god effekt, og det skal vi have tilvejebragt til patienterne,” siger Per Larsen.

Effektivt coronamiddel er røget i syltekrukken – nu vil ordfører se handling

WHO er netop gået ud med en varm anbefaling af coronamidlet Paxlovid, og allerede i  januar blev midlet godkendt af EMA. Men trods mange danske coronadødsfald siden, er medicinen endnu ikke nået frem til de danske patienter. Konservative afkræver nu sundhedsminister Magnus Heunicke et svar på, hvor længe patienterne skal vente.

Da Paxlovid kom på markedet i november 2021, blev den udråbt som en gamechanger, der kunne reducere hospitalsindlæggelse eller død med hele 89 procent. Midlet skulle gives inden for tre dage efter starten af ​​symptomer, og det var en behandling, der skulle fokusere på de udsatte grupper. 

Tabletten blev hurtigt godkendt af EMA – 27. januar 2022, og 22. april er WHO gået ud med en varm anbefaling af en større geografisk distribution af lægemidlet med henvisning til, at det simpelthen er effektivt. 

Den historie skulle have været godt nyt for bl.a. de udsatte danske grupper, som måtte pådrage sig covid-19. Det troede mange i hvert tilfælde i januar, men her tre måneder efter EMA-godkendelsen er pillen stadig ikke kommet ud til de danske patienter. Indkøbsprocessen, som de danske myndigheder i dette tilfælde har overladt til EU, er nemlig gået i stå. 

I den periode, hvor tabletten har været på markedet, har der været et meget højt antal coronarelaterede dødsfald i Danmark. Fra og med uge 5 i år har der været 2.238 coronarelaterede dødsfald. Heraf er 1.393 antal danskere reelt døde af (og ikke med) covid-19, skønner Statens Serum Institut i deres nye tendensrapport. 

EU er ikke et nødvendigt spor

EU-sporet er imidlertid ikke nødvendigt for at få Paxlovid til Danmark I en lang række sammenhænge køber EU-landene lægemidler ind bilateralt, og det kan landene også gøre her. 

Det påpeger en talsmand for EU-kommissionen med ansvar for sundhedsområdet, Stephan de Keersmaecker, i et interview med Sundhedspolitisk Tidsskrift.

”EMA har givet grønt lys, og forhandlingerne pågår, men jeg kan ikke udtalte mig om igangværende forhandlinger. Jeg kan dog sige, at hvis man når en aftale, så skal vi nok kommunikere det ud,” siger han.

Stephan de Keersmaecker understreger, at det fælles EU-køb blot er en hjælp.

”Vores strategi er, at fælles opkøb bl.a. kan give bedre priser, men medlemslandene kan stadig bare gå ud og købe lægemidlet. At vi er ved at foretage et fælles indkøb låser ikke medlemslandene,” fastslår han.

Stephan de Keersmaecker drager en parallel til den famøse sag med fælles opkøb af coronavacciner. Det var imidlertid en situation, hvor der virkelig var et kapløb i gang på globalt plan, og derfor enedes man om at køre i et fælles EU-spor. Men sådan er situationen ikke nu, forklarer han.

”Det var den bedste måde at gøre det med vacciner, ellers ville de store medlemslande have taget alle vaccinerne. Men vaccinerne var lidt en undtagelse – man gik længere, end man normalt gør for at sikre, at ingen parallelle forhandlinger fandt sted,” siger han. 

Talsmanden åbner dermed for, at dette ikke nødvendigvis er den bedste måde at købe ind på andre områder.

Om selve forhandlingerne angående Paxlovid kan Stephan de Keersmaecker altså ikke røbe noget, men han vil gerne løfte lidt af sløret for forhandlingsprocessen.

”Vi laver rammekontrakten med producenten, og vi bliver enige om pris og øvrige krav. Og dernæst er det op til medlemslandene at placere deres ordrer,” forklarer han.

Sundhedsminister træder vande

Om Danmark skal ’gå selv’ er en politisk beslutning. Sådan lyder det fra Lægemiddelstyrelsens presseafdeling, da Sundhedspolitisk Tidsskrift kontakter styrelsen. 

Lægemiddelstyrelsen henviser i samme åndedrag direkte til til Sundhedsministeriet.

Sundhedspolitisk Tidsskrift har dernæst kontaktet ministeriet for at få oplyst, hvordan minister Magnus Heunicke stiller sig til sagen. 

Vi har fået følgende svar fra ministeriets pressetjeneste:

”Sundhedsministeriet kan oplyse, at Danmark har lagt bud ind på den fælles EU-aftale vedrørende indkøb af lægemidlet Paxlovid. Det bliver dog løbende vurderet, om der kan være behov for i stedet at indgå et bilateralt indkøb. Alle relevante forhold tages med i betragtning, når indkøbsstrategi af lægemidler overvejes.”

Ordfører vil forfølge sagen

Indtil videre må patienterne så vente. Og det er en situation, som de Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, bestemt ikke er tilfreds med.

"Vi skal selvfølgelig have den medicin, vi har behov for til at bekæmpe covid-19. Paxlovid er et præparat, der har en god effekt, og det skal vi have tilvejebragt til patienterne,” siger han til Sundhedspolitisk Tidsskrift. 

Per Larsen fastslår, at han mener Danmark bør gå enegang:

”Jeg mener helt afgjort, at vi også bør gå udenom EU-sporet, hvis det er nødvendigt, hvilket det lader til at være i dette tilfælde,” siger han og tilføjer:

”At Paxlovid ikke er tilgængeligt for danske patienter, giver mig anledning til at stille et spørgsmål til ministeren for at klarlægge, hvor længe de udsatte danske patienter skal vente på at få tilbudt Paxlovid."

 

 

Relaterede artikler

Tags: corona

Like eller del denne artikel