Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Den er præget af, at den ikke byder på strukturelle forandringer, men i stedet har nogle tvists inden for en eksisterende ramme," siger Jakob Kjellberg om den nye overenskomstaftale.

Sundhedsøkonomer: Ny overenskomstaftale skyder de svære spørgsmål til hjørne

To sundhedsøkonomer finder aftalen omkring en ny overenskomstaftale mellem praktiserende læger og regionerne bestået. OK25 rummer også de rigtige lunser symbolpolitik, mener de.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner præsenterede torsdag en overenskomstaftale, der af formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Heino Knudsen, bliver betegnet som et betydeligt økonomisk løft til almen praksis. Samtidig er det ikke en aftale, der er præget af væsentlige nyskabelser.  

VIVE-professor og sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, der også var medlem af Sundhedsstrukturkommissionen, betragter OK25 som en overenskomst, der er over middel.

”Den er præget af, at den ikke byder på strukturelle forandringer, men i stedet har nogle tvists inden for en eksisterende ramme. Eksempelvis tilfører man noget kronikerhonorar på 60 millioner kroner ud af i alt 10 milliarder kroner. Det rykker næppe det store, men det viser noget imødekommenhed på området. Og det samme gælder med lægedækning på bosteder, der også er en meget vigtig opgave, og som vi også i Sundhedsstrukturkommissionen har fokuseret meget på.

Jakob Kjellberg fortsætter:

”Men det er jo et vilkår for en overenskomst, at den efterfølgende skal til afstemning blandt PLO-medlemmerne. Derfor får vi ikke noget, der er på den store klinge, når man eksempelvis sammenligner med de tanker, der er præsenteret i kapitlet om almen praksis i Sundhedsstrukturkommissionens rapport,” siger han.

"De store spørgsmål er skudt til hjørne"

Sundhedsøkonom Jes Søgaard, der er professor emeritus på Syddansk Universitet har forståelse for det lidt afgrænsede produkt, der er blevet præsenteret:

”Det er en aftale, hvor de store spørgsmål er skudt til hjørne. Det er klogt med en et-årig overenskomst, når man står i et vadested og afventer en større sundhedsreform.  De har eksempelvis undgået diskussionen om differentierede basishonorarer, hvor parterne er meget uenige, da lægerne i de større byer ikke vil tage flere patienter for de samme penge, og regionerne mener, at det skal være et nulsumsspil.”

Alt i alt finder Jes Søgaard, at der er tale om et godt kompromis i den aktuelle aftale mellem RTLN og PLO.

”Den her overenskomst er, hvad man kunne forvente. Den sender nogle gode signaler, og det kan ikke have taget parterne lang tid om at blive enige om det. Og som jeg har læst aftalen, vil der komme en vis forøgelse i honoraret, hvis man sidder i yderområderne og har patienter med både KOL og diabetes. Det er næsten kun symbolpolitik, men det viser, at man anerkender udfordringerne, og alt andet havde da også nærmest været provokerende. Resten er nu skudt over til folketingspolitikerne,” siger Jes Søgaard.

 

 

FAKTA

  • Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og PLO er blevet enige om en etårig fornyelse af overenskomsten om almen praksis, der kaldes Aftale25.
  • Med Aftale25 tilføres almen praksis en samlet merøkonomi på 431 mio. kroner. Det sker ved, at økonomien for almen praksis hæves med 146,7 millioner kroner i 2024 og med yderligere 137,6 millioner kroner i 2025.
  • Der afsættes 60 millioner kroner til indsatser for bedre lægedækning i områder, hvor manglen på praktiserende læger er størst. Det er blandt andet midler, der styrker kapacitet og tid til patienter med KOL og/eller type 2-diabetes.
  • Ligesom der i dag er fasttilknyttede læger på plejecentre, indfører Aftale25 fast tilknyttede læger på bosteder for personer med fysisk eller psykisk handicap.

 

 

 

Andre artikler om overenskomstaftalen

Del artikler