Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) glæder sig over, at regeringen har blik for at få flere medicinstuderende til Region Syddanmark.

Regeringen vil udvide medicinuddannelsen i Esbjerg til næsten det dobbelte

Langt flere af fremtidens læger skal uddannes i Esbjerg. Regeringen har som en del af det nye landdistriktsudspil besluttet at tildele Syddansk Universitet (SDU) yderligere 20 studiepladser i kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg. Udvidelsen betyder, at der fremover forventes at blive uddannet 50 læger årligt i byen, mod de nuværende 30.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) glæder sig over, at regeringen har blik for at få flere medicinstuderende til Region Syddanmark:

”Det kan blive en kæmpestor gevinst for vores sygehuse, de praktiserende læger og patienter. Det er ingen hemmelighed, at det har været et stort ønske for os at kunne optage endnu flere studerende, og noget vi har presset på for. Der er skabt en attraktiv uddannelse, og efterspørgslen har været langt større, end hvad vi reelt har haft plads til. Derfor glæder vi os over regeringens udmelding,” siger han.

Den tre-årige kandidatuddannelse i medicin åbnede i 2022 i Esbjerg med oprindeligt 30 studiepladser. For at blive optaget på kandidatuddannelsen skal man først have en bachelorgrad i medicin. Den tre-årige bacheloruddannelse giver den nødvendige grundlæggende viden inden for medicin, som er påkrævet for at kunne gå videre til den mere specialiserede kandidatuddannelse.

Udover de ekstra pladser på kandidaten vil regeringen også undersøge muligheden for at etablere en bacheloruddannelse i medicin i Esbjerg, så det vil være muligt at tage den fulde, seks-årige lægeuddannelse her.

Tilknytning til stamafdeling

De tre særkender for kandidatuddannelsen i Esbjerg er kliniknær læring og tilknytning til stamafdeling, fokus på ny teknologi i simulation og træning af færdigheder og compassion som værktøj for robusthed og arbejdsglæde.

Konstitueret administrerende sygehusdirektør og lægelig direktør ved Esbjerg og Grindsted Sygehus og bestyrelsesmedlem i Education Esbjerg, Anna-Marie Bloch Münster, ser de ekstra studiepladser som en oplagt mulighed for at udvide stamafdelingskonceptet yderligere:  

"Med de ekstra 20 pladser kan vi nu styrke og udvide stamafdelingskonceptet, hvor de studerende tilknyttes faste afdelinger på sygehuset under deres uddannelse. Konceptet har været en stor succes, og vi ser frem til at kunne tilbyde denne model til flere studerende”, siger hun.

Lone Saaby, direktør i Education Esbjerg, fremhæver, at tildelingen af de ekstra studiepladser er et skridt i den rigtige retning, men at der stadig er behov for yderligere udvidelser:  

”Der er fortsat behov for at udvide uddannelsen. Vi arbejder derfor hårdt på at etablere en bacheloruddannelse i medicin, så Esbjerg kan blive et fuldt udbygget uddannelsescenter for læger i det Sydvestjyske. Der ligger kæmpe gevinster og venter, hvis vi tør investere i uddannelser uden for de store studiebyer,” siger hun.

 

 

Om kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg

  • Har i dag plads til 30 kandidatstuderende per årgang. Med udvidelsen vil det samlede tal være 50.
  • Fik 1332 ansøgninger i 2023.
  • Slog dørene op for det første hold studerende 1. september 2022.
  • Fungerer i samarbejde med medicinuddannelsen i Odense.
  • Har tre særkender:
    • Kliniknær læring og tilknytning til stamafdeling
    • Fokus på ny teknologi i simulation og træning af færdigheder
    • Compassion som værktøj for robusthed og arbejdsglæde
Del artikler