Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Med budgetaftalen styrker vi hospitalerne, så de er rustet til de store udfordringer, sundhedsvæsnet som helhed står over for," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (Soc).

De første regionale budgetter for 2025 på plads - ingen udsigt til nedskæringer og fyringer

Et samlet regionsråd i Region Midtjylland indgik tirsdag forlig om budget 2025, der sætter fart på behandling tættere på hjemmet.

Region Midtjylland er med det nye forlig den anden ud af landets fem regioner, som er klar med næste års budget. Region Sjælland var klar med et forlig allerede 29. august.

Selvom Region Midtjylland har et budget på 34,5 milliarder kroner – alene på sundhedsområdet er det på 32,1 milliarder – så er det kun en ganske lille del af pengene, som regionspolitikerne har kunnet forhandle om. Langt de fleste penge på næste års budget er bundet i faste omkostninger og drift. Regeringen har ganske vist sendt ekstra 2,1 milliarder kroner til regionerne med økonomiaftalen for 2025, men mange af de penge vil i regionerne gå til at dække huller og til øgede udgifter til medicintilskud, hospitalsmedicin og almen praksis. De ekstra penge vil dog sikre, at der ikke umiddelbart er udsigt til fyringer. 

I alt har politikerne i Region Midtjylland haft et økonomisk råderum på 206,7 millioner kroner at forhandle om. Til sammenligning har Region Nordjylland kun cirka 15 millioner kroner.  

"Med budgetaftalen styrker vi hospitalerne, så de er rustet til de store udfordringer, sundhedsvæsnet som helhed står over for. Samtidig har vi nu skabt rammerne for, at midtjyderne i fremtiden får sundhedstilbud og behandling tættere på deres bopæl," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (Soc) i en pressemeddelelse.

Af de 206,7 millioner kroner er der blandt andet afsat 96,6 millioner kroner til hospitalerne for at imødekomme den stigende efterspørgsel på sundhedsydelser.

25 millioner kroner øremærkes til at udvikle sundhedstilbud tættere på patienterne. Der oprettes i den forbindelse et midlertidigt politisk udvalg, der skal fremsætte forslag til udvidelse af det nære sundhedsvæsen.

Psykiatriområdet får 12,8 millioner kroner ekstra, så der kan sættes speed på den psykiatriplan, regionsrådet vedtog i december 2023. Herunder skal flersengsstuer være afskaffet midt i 2026, og der skal øget fokus på blandt andet traumebaseret behandling, forsøg med nedtrapning af medicin og anvendelse af psykoterapi.

"Der er brug for forandringer i behandlingen af vores psykiatriske patienter. Derfor har vi gennem flere år prioriteret midler til blandt andet hurtigere udredning og kapacitet. Der er et stort og vigtigt arbejde i gang som stiller høje krav til medarbejdere og ledere om nytænkning af både behandlingsformer og tilgang," siger Anders Kühnau.

Budgettet indeholder desuden en styrkelse af kapaciteten i Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg samt en revideret helhedsplan for hospitalet. 

 

Sådan fordeles de 206,7 millioner ekstra kroner i Region Midtjylland

Beskrivelse  Budget 2025 (mio. kr.)
Demografimidler til hospitalerne 96,6
Fordeling af demografimidler til hospitalerne:  
Regionshospitalet Horsens 9,0
Hospitalsenhed Midt 13,6
Regionshospitalet Randers 7,2
Regionshospitalet Gødstrup 12,5
Aarhus Universitetshospital 38,7
Psykiatrien 12,8
Præhospitalet 2,8
Styrkelse af sundhedstilbud i det nære 25,0
Finansiering fra pulje til udvikling af nære sundhedstilbud -3,5
Kultur som sundhedsfremme 2,0
Fremtidig udvikling af Regionshospitalet Silkeborg 5,0
Siddende patientbefordring 22,5
Reduktion af Pulje til ubalancer og konsolidering -6,5
Diabetesteknologi 12,0
Merudgifter til personlig medicin 16,0
Kommunal varetagelse af regionale opgaver på høreområdet 9,1
Projektet Dermloop vedr. digitalt projekt om hudprøver, patologi m.v. 8,5
Regionsapotekets udlevering af vederlagsfri medicin 6,2

Udbygning af tilbud om tidlig og forebyggende fertilitetsrådgivning

0,7
Forbedrings- og kvalitetskompetencer 3,1
Ledelsesudvikling 2,0
IT-relaterede udgifter til Webreq 3,6
Apovision 1,7
Kliniknær forvaltning af udstyrsrelaterede it-systemer 1,0
Ny TTO-aftale (Technology Transfer Office) 2,0
Afholdelse af innovationsdagen hvert 2. år -0,3
Politiske prioriteringer i budgetforlig 2025 i alt 206,7

 

Budgetaftalen i Region Sjælland

Budgetaftalen i Region Sjælland, som også samtlige partier står bag, indeholder blandt andet:

Ekstra 30 millioner kroner til de pressede akutsygehuse i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster. De tre akutsygehuse får 10 millioner hver.

Aftalen reserverer 38 millioner kroner til oprettelsen af 10 nye faste brystkræftscreeningssteder i byerne Køge, Roskilde, Holbæk, Slagelse, Næstved, Faxe, Stege, Nykøbing Falster, Nakskov og Odsherred. Derudover afsættes 4,4 millioner kroner årligt til at sikre driften af disse screeningssteder. Hidtil har screeningen været gennemført via tre mobile enheder, som har kørt rundt i regionen for at tilbyde brystkræftscreening til kvinder på Sjælland.

Region Sjælland har i næste års budget også 53 millioner kroner fra den ulighedspulje, som blev aftalt med økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner. De midler bliver blandt andet brugt på nye indsatser, som skal skaffe flere læger til både almen praksis i yderområder samt flere læger og plejepersonale til sygehusene:

Budgetaftalen afsætter 10 millioner kroner til at ansætte flere praktiserende speciallæger uden for sygehusene.

Der afsættes også 5 millioner til at ansætte ekstra ressourcer i almene lægepraksisser, hvor aldrende læger kan have svært ved at få en yngre læger til at overtage, eksempelvis fordi borgernes sundhedstilstand er dårligere end gennemsnittet og derfor kræver mange ressourcer at overtage.

Derudover afsættes der 4,4 millioner kroner til at åbne to "licensklinikker", hvor unge læger kan leje sig ind på prøve i stedet for at investre millioner i egen praksis. 

8 millioner kroner til at ansætte 5-6 udenlandske læger på prøve på Holbæk Sygehus og udenlandske sygeplejersker på prøve på Næstved og Slagelse Sygehuse.

10,4 millioner til en kapacitetsudvidelse i psykiatrien. 

Del artikler