"Vi er nødt til at gøre noget akut. Der er rigtig mange af vores kolleger i psykiatrien, der oplever vold, så derfor er det noget, vi er nødt til at reagere på hurtigt," siger Louise Rabøl .
Læge stukket ned med kniv – afdeling havde påbud i forvejen
En 29-årig læge på Psykiatrisk Center Amager blev natten til søndag stukket flere gange i halsen og nakken. En 31-årig mandlig patient er søndag blevet varetægtsfængslet 12 dage i surrogat for overfaldet.
Lægen er dog heldigvis ikke kommet værre til skade, end at han allerede i dag, mandag, er blevet udskrevet.
Patienten var i akutmodtagelsen på Digevej 110, og det var meningen, at han skulle indlægges. I begyndelsen ville han gerne samarbejde med personalet om indlæggelsen. Men pludselig forandrede han mening og angreb lægen med kniv, fremgår det af oplysninger, Sundhedspolitisk Tidsskrift er i besiddelse af.
En kollega til lægen er særligt uddannet i forhold til forebyggelse af hændelser ved opkørte situationer, og forebyggelsesinstruktøren spillede en afgørende rolle i forhold til skadens omfang. Politiet ankom hurtigt og håndterede situationen i forhold til patienten.
"Vi er meget taknemmelige for, at der var nogle medarbejdere, der handlede meget professionelt og kompetent i nat, så det ikke gik værre, end det gjorde. Den uddannelse, de har fået, skal vi være meget opmærksomme på at udbrede til alle medarbejdere," sagde Louise Rabøl, der er centerchef hos Psykiatrisk Center Amager, til Ritzau søndag.
Personalet havde efterfølgende møde med en psykolog. Hændelsen blev anmeldt som en utilsigtet hændelse, og Arbejdstilsynet er kommet på opfølgende besøg i dag mandag den 17. juni 2024.
Allerede 15. december 2023 modtog Psykiatrisk Center Amager et påbud fra Arbejdstilsynet, hvor det blev vurderet, at forebyggelsen af vold i relation til arbejdet med patienter på akutmodtagelsen på centeret samt et tilhørende sengeafsnit var utilstrækkeligt. Påbuddet handlede om for dårlige vejledninger, manglende viden om registreringer af episoder om vold og trusler om vold og den fysiske indretning. Psykiatrisk Center Amager har rettet på vejledninger og registreringer, men påbuddet gælder stadig den fysiske indretning. Der skal blandt være en adskillelse af samtaleområder og medarbejderkontorer og flugtveje i samtalerum.
Der er sat gang i ombygning af lokalerne, men ombygningen forventes først klar i sommeren 2025, oplyser Louise Rabøl, som godt vil kommentere på påbuddet generelt, men ikke i forhold til hændelsen natten til søndag.
I forhold til hændelsen ønsker hun kun at fortælle, hvad der nu gøres for at beskytte medarbejderne.
"Vi er nødt til at gøre noget akut. På den korte bane har alle medarbejdere fået tilbud om krisehjælp, og vi har besluttet at begrænse adgangsforholdene. Flere døre lukkes, og der placeres en sikkerhedsvagt i området, så personalet har mere kontrol med, hvem der kommer og går," siger Louise Rabøl. Hendes fokus den kommende tid vil være at sikre de rystede medarbejdere, så det ikke sker igen. Der skal derfor gennemføres en patientsikkerhedsanalyse, som skal analysere, hvad der er sket, og hvad man kan gøre for at forhindre, at det sker igen, ligesom hun afventer en ny rapport fra Arbejdstilsynet efter tilsynets besøg mandag, fortæller hun.
Metalscannere
Det er ikke første gang, at en sådan hændelse finder sted i psykiatrien. I 2022 blev en 64-årig læge knivdræbt i forbindelse med et hjemmebesøg, og i 2020 mistede en 29-årig pædagog livet i et knivstikkeri på et bosted. Og i sommeren 2023 blev en læge knivdræbt på Psykiatrisk Center Glostrup.
Sidstnævnte førte til, at der blev iværksat en handleplan for at øge sikkerheden og trygheden i Region Hovedstadens Psykiatri. Den 12. marts 2024 blev handleplanen, der indeholder 23 anbefalinger, godkendt af regionsrådet. En af anbefalingerne indebærer, at man skal undersøge mulighederne for at anvende metalscannere ved indgangene til ambulatorier, sengeafsnit og akutmodtagelser. Forslaget vil også blive diskuteret i Social- og Psykiatriudvalget den 25. juni 2024.
Lovgivningsmæssigt har adgangen til at anvende scannere dog været meget begrænset. Det var kun muligt at bruge scannere rutinemæssigt i retspsykiatrien indtil 21. maj, hvor Folketinget godkendte en ændring af psykiatriloven med ikrafttræden den 1. juni 2024, som indfører en ny kategori af scannere kaldet metaldetektorer. Metaldetektorer er håndholdte scannere, og de bruges til at afsløre skjulte metalgenstande.
Med den gennemførte ændring af psykiatriloven gives der mulighed for at anvende håndholdte metaldetektorer på både sengeafsnit og ambulatorier i psykiatrien, hvis der er mistanke om forsøg på at medbringe blandt andet farlige genstande. Håndholdte metaldetektorer er den eneste kategori af scannere, der vil kunne anvendes på ambulatorier, men det er stadigikke lovligt at kropsvisitere patienter i ambulatorier. Mistankekravet gælder ikke på retspsykiatriske ambulatorier.
Det er fortsat uklart, om de psykiatriske akutmodtagelser, hvor enhver kan møde uden henvisning, er omfattet af lovændringen, eller om det udelukkende er de ambulatorier, der behandler henviste patienter, som er omfattet.
Alarmer
En central anbefaling i handleplanen var at gennemføre en omfattende gennemgang af eksisterende alarmsystemer samt undersøge, hvor der mangler alarmer.
Undersøgelsen er sat i gang. Der er gennemført to pilot-gennemgange og den fulde gennemgang sker fra juli til november. Direktionen har i begyndelsen af juni 2024 godkendt at udskifte det utidssvarende alarmsystem på Psykiatrisk Center Ballerup. Udgiften skønnes at blive 13-15 millioner kroner. Der skal gennemføres EU-udbud, så selve udskiftningen vil tidligst ske om et år.
Ny sikkerhedsorganisation
Som opfølgning på Handleplanen har Region Hovedstadens Psykiatri også netop etableret en ny sikkerhedsorganisation med sikkerhedskonsulenter på alle centre, organiseret sammen med arbejdsmiljøområdet. Der er uddannet sikkerhedsassistenter, primært på Psykiatrisk Center Sct. Hans, som kan bruges på alle centre. Et forsøg med sikkerhedsassistenter er i gang på Psykiatrisk Center Glostrup.
I juni blev seks mindre ombygninger godkendt, herunder på akutmodtagelsen på Psykiatrisk Center Nordsjælland, for at styrke sikkerheden.
Alle centre skal have forebyggelsesinstruktører døgnet rundt for at deeskalere situationer, og medarbejdere skal løbende trænes i at håndtere dem.
Relaterede artikler