Mickael Bech går ikke normalt til gudstjeneste. Men en tilfældighed gjorde, at han og hans kone fik en stor oplevelse ved at høre nonner synge ved en aftengudstjeneste i Paris.
En aftensgudstjeneste i Paris efterlod professor med gåsehud og tårer i øjnene
KULTUR-TEMPERATUR. Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Jeg kan stadig mærke en aftensgudstjeneste i Sacré-Cœur de Montmartre i Paris, hvor nonner sang så flot, at jeg sad med gåsehud på armene og tårer i øjnene. Jeg går ellers ikke til gudstjenester, og det var lidt af en tilfældighed, at jeg sammen med min højtelskede bedre halvdel fik denne overvældende oplevelse. Ellers har jeg haft flere store oplevelser med forestillinger på Østre Gasværk, som giver en helt særlig atmosfære og mulighed for scenekunst. Jeg har senest set ’The Wall’, hvilket både var en stor musikalsk oplevelse, men det var også en fantastisk sceneoplevelse med mange gode illustrationer af historien.”
KULTUR-TEMPERATUR
Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger fremover centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur.
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Jeg har senest læst Jeffrey Archers Clifton-familiekrønike, som følger et par generationer i en engelsk familie. Bøgerne rummer både elementær spænding, følger indgående nogle interessante personer over tid og giver nogle gode illustrationer af historiske perioder. Bøgerne er velskrevne og svære at slippe.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Igennem længere tid har jeg lyttet til ’Freakonomics – the hidden side of everything’. Denne podcast, som også har behandlet mange sundhedsemner, har nu fået en søsterkanal kaldet ’Freakonomics, M.D.’. Her tager Dr. Bapu Jena, som er professor ved Harvard University og både læge og økonom, sundhedsemner under kærlig behandling. Han er i øvrigt forfatter til bogen ’Random Acts of Medicine’, som beskriver, hvordan der stadig er mange emner, vi bør undre os over i indretningen af sundhedsvæsenet.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”Tænk at kunne spille guitar som bluesmusikkerne Buddy Guy eller B.B. King! Jeg har da også forsøgt. Men jeg har aldrig lært at spille på et instrument, og mit forsøg på at lære at spille guitar var også kort, da jeg helt tydeligt hverken havde talent for det eller tålmodigheden til at forsøge. Ønsket er dog ikke helt forsvundet.”
Mickael Bech, 51
- Professor i sundhedsledelse og -politik, Syddansk Universitet, tidligere forsknings- og analysechef hos Vive
- Tidligere direktør for Området for Sundhed, UCL Erhvervsakademi og professor på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
- Uddannet cand.oecon. i 2000, ph.d. i 2003