Ny migrænemedicin mod akutte anfald bliver del af forsøgsordning med risikodeling
Migrænepatienter har det seneste års tid kunnet købe den nye migrænemedicin Vydura (rimegepant) efter ordination fra praktiserende læge. Prisen har været cirka 200 kroner pr. tablet. Men fra 16. oktober 2023 kan visse migrænepatienter få tilskud til medicinen.
Ifølge Lægemiddelstyrelsen vil Vydura få generelt klausuleret tilskud på vilkår af risikodeling, hvilket betyder, at det offentlige sundhedsvæsen dækker udgifterne til tilskud til et nærmere bestemt antal patienter. Hvis det viser sig, at Vydura bliver udskrevet til flere patienter, end Lægemiddelstyrelsen har anslået, er lægemiddelvirksomheden Pfizer, der ejer Vydura, forpligtet til at dække det offentliges udgifter til tilskud for de ekstra patienter.
Det er altså kun en mindre og hårdt ramt gruppe patienter, som kan få det klausulerede tilbud. Det er patienter, der oplever akutte migræneanfald, og som er i optimal forebyggende behandling. Medicinen kan kun ordineres af en speciallæge i neurologi, og når behandlingen med almindelige smertestillende midler (eventuelt kombineret med midler mod kvalme) og mindst tre forskellige typer triptaner (eventuelt kombineret med NSAID, som eksempelvis er ibuprofen og Ipren) ikke har haft tilstrækkelig effekt, er farlige eller ikke tolereres.
Lægemiddelstyrelsen skriver også, at patienterne ikke bør tage mere end otte tabletter af Vydura om måneden, og at behandlingen skal stoppes, hvis den ikke har den ønskede effekt på mindst tre separate migræneanfald.
Hvis en patient ikke passer ind i denne beskrivelse, kan lægen stadig søge om økonomisk støtte til Vydura på individuel basis.
CGRP-antistofbehandling er godkendt til forebyggelse af kronisk migræne som injektionsbehandling (under produktnavnene Aimovig, Ajovy og Emgality), mens Vydura, der altså også er baseret på en CGRP-antagonist, er godkendt til både akutbehandling og forebyggende behandling af episodisk migræne og tages som en sugetablet. Vydura imegepant er godkendt til akutbehandling af migræne med og uden aura hos voksne (75 mg efter behov én gang dagligt) og til forebyggende behandling af episodisk migræne hos voksne, som har mindst fire migræneanfald om måneden (75 mg hver anden dag).
Vydura (rimegepant) blev sidste år tredjelinjebehandling til de 40 procent af patienter med migræne, der ikke har tilstrækkeligt udbytte af håndkøbsmedicin eller triptaner.
Relaterede artikler
Fakta: De nye CGRP-hæmmere
- CGRP står for calcitonin gen-relateret peptid og er et naturligt stof i kroppen.
- CGRP dannes i nervecellerne, og den måske vigtigste funktion er at udvide blodkar efter behov. CGRP stimulerer dannelsen og frigivelsen af NO fra blodkarrets inderside. NO er det stof, som udløser, at et blodkar udvider sig.
- CGRP er også involveret i smerteoplevelsen, idet CGRP-molekyler virker som budbringere fra f.eks. områder med inflammation til hjernen.
- En dansk undersøgelse har vist, at to ud af tre forsøgsdeltagere udviklede et migræne-anfald, efter at de fik en injektion med CGRP. Det har bl.a. ført til, at forskerne mente, at blokering af CGRP kunne bruges som middel mod migræne.
- Blokering af CGRP’s funktion kan enten ske ved at blokere de receptorer, som stoffet CGRP binder sig til på nervecellerne, eller ved at sætte molekyler fast på CGRP-molekylerne, så de ikke længere passer ind i receptorerne.
Fakta: Nye lægemidler, der hæmmer CGRP og dermed kan forebygge migræne hos nogle
- Vydura (indholdsstof rimegepant), fra Biohaven Pharmaceutical. Godkendt i Europa april 2022. Den hidtil første og eneste orale CGRP-antagonist med indikation til både akutbehandling og forebyggelse af migræne. Den ordineres blandt andet i almen praksis i Danmark og bliver til tredjelinjebehandling til de 40 procent af patienter med migræne, der ikke har tilstrækkeligt udbytte af håndkøbsmedicin eller triptaner og kan bruges til både forebyggelse og behandling.
- Aimovig (indholdsstof erenumab), fra Novartis. Godkendt i Europa i juni 2018. Også godkendt i Danmark i april 2019 til nogle af de hårdest ramte migrænikere. Fås som injektionspen. I begyndelsen var brug kun tilladt på hovedpineklinikker, men kan nu også gives på mange neurologiske afdelinger, og fra september 2022 har også privatpraktiserende neurologer fået lov til at give medicinen.
- Ajovy (indholdsstof fremanezumab), kommer fra Teva. Godkendt i EU i april 2019. Også godkendt i Danmark i november 2019 til nogle af de hårdest ramte migrænikere. Fås som injektionspen. I begyndelsen var brug kun tilladt på hovedpineklinikker, men kan nu også gives på mange neurologiske afdelinger.
- Emgality (indholdsstof galcanezumab). Fra Eli Lilly. Godkendt i EU i september 2018. Også godkendt i Danmark i september 2020 til nogle af de hårdest ramte migrænikere. Fås som injektionspen. I begyndelsen var brug kun tilladt på hovedpineklinikker, men kan nu også gives på mange neurologiske afdelinger.
- Vyepti (indholdsstof eptinezumab), fra Alder Biopharmaceuticals, som i september 2019 blev købt af danske Lundbeck. Godkendt i EU i januar 2022. Vyepti gives ved infusion (drop) i en vene over 30 minutter én gang hver 12. uge. Godkendt i Medicinrådet i november 2022. Kan nu også gives på mange neurologiske afdelinger.
- Zavzpret (indholdsstof zavegepant) fra Pfizer. Næsespray. Godkendt 10. marts 2023 af FDA. Endnu ikke godkendt i Europa.