Flere børn og unge kommer til psykiater uden om offentlig venteliste
Der er sket en stor stigning i antallet af børn og unge, der bliver sendt til psykiater gennem deres forældres sundhedsforsikring. På den måde får de behandling langt hurtigere, end hvis deres egen læge henviser dem til en psykiater, og det offentlige betaler.
Forsikringsselskabet PFA forventer, at alene hos dem vil over 2.200 børn og unge op til 24 år i år blive tilkendt et forløb hos en psykiater, og det er en tredobling på bare to år. I 2020 var det 768 børn og unge, der blev sendt til psykiater gennem PFA. Andre forsikringsselskaber melder også om en stigning.
PFA oplyser, at et barn eller en ung hos dem typisk vil komme til psykiater i løbet af to til seks uger. Til sammenligning var ventetiden i det offentlige i gennemsnit 38 uger sidste år på at komme til en privatpraktiserende psykiater.
"Det er jo godt for de børn, der kommer hurtigt til. Men bekymringen er, hvad der sker for de børn, hvis forældre ikke har sådan en forsikring," siger Jprofessor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg til DR.
Og Jakob Kjellberg frygter, at køen til behandling i det offentlige kan blive endnu større. For stadig flere af de privatpraktiserende børne- og ungepsykiatere er stoppet med at tage imod patienter fra det offentlige og behandler kun forsikringskunder og patienter, der selv betaler, fortæller Jakob Kjellberg.
2,3 millioner danskere har en sundhedsforsikring, og de fleste har den gennem deres arbejdsgiver. En sundhedsforsikring dækker udgifter til undersøgelser, behandling, medicin, mindre operationer og genoptræning, for eksempel på et privathospital. Dermed kan man undgå ventelister i det offentlige sundhedsvæsen.