Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Skuffede patienter og læger: Medicinrådet skyder biologisk behandling til hjørne

Danskere med kronisk bihulebetændelse (kronisk rhinosinuitis) fik ikke en ventet godkendelse fra Medicinrådet, der har udskudt en mulig anbefaling af Dupixent (dupilumab) på ubestemt tid. Danske Patienter efterlyser hurtig handling, siden astmatikere og patienter med atopisk eksem allerede har adgang til samme behandling. 

Blandt danske øre-næse-halslæger var forventningerne store, inden Medicinrådets møde 18. maj.

Efter mødet stod de imidlertid skuffede tilbage, da den biologiske behandling, Dupixent (dupilumab), for anden gang på blot to måneder var til behandling, men ikke blev anbefalet af Medicinrådet.

Medicinrådets pressetjeneste oplyser kortfattet til Sundhedspolitisk Tidskrift, at man ikke ved, hvornår sagen bliver taget op igen.

Ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrifts oplysninger kan sagen dog blive behandlet allerede på et møde i juni, hvor man fra Medicinrådets side ønsker sig flere informationer om lægemidlets effekt.

Overraskende afvisning i marts

På trods af patientgruppens problemer med f.eks. konstant løbende næse, manglende lugtesans og delvist tabt erhvervsevne afviste Medicinrådet i marts Dupixent (dupilumab) på sit møde med henvisning til prisen. Mens rådet samtidig konkluderede, at lægemidlet virker efter hensigten.

Efter kritik af afvisningen fra fagfolk med henvisning til patienternes store kvaler tog Medicinrådet altså sagen op igen på deres møde 18. maj.

Behandlingen koster omkring 10.000 kr. om måneden pr. patient. Specialisterne har imidlertid argumenteret for, at sygdommen kan være invaliderende, og at behandlingen hjælper en patientgruppe med at komme ud på arbejdsmarkedet, hvorfor omkostningerne kan anses som en investering.

Ligesom behandlingen forbedrer livskvaliteten voldsomt, og i øvrigt kan blive billigere med tiden pga. potentielle stordriftsfordele.

Danske Patienter vil se handling

Morten Freil er direktør i Danske Patienter, og han håber på en snarlig afklaring af sagen. Han peger samtidig på, at sagen skal undersøges ordentligt.

”Det er naturligvis vigtigt for Danske Patienter, at sagen bliver behandlet hurtigt, men samtidig er det vigtigt, at en beslutning ikke træffes på et utilstrækkeligt grundlag,” siger han og tilføjer:

”Men vi har en forventning om, at rådet kan træffe en beslutning meget hurtigt på et af de førstkommende møder.”

 

 

Fakta: Biologiske behandlinger

Kronisk rhinosinuitis er en tilstand med kronisk inflammation i næse og bihuler og kan være med eller uden nasal polypose (næsepolypper).

Det er en tilstand, der særligt med næsepolypper kan føre til tab af lugtesans og i sjældnere tilfælde smagssans, mens mange slet ikke kan trække vejret igennem næsen pga. voksende polypper. 

Inden for astma og næsepolypper har man en lille håndfuld signalveje, der er overaktive (langt hen ad vejen de samme signal veje). 

De biologiske behandlinger rammer de specifikke signalveje, hvilket man kan gøre ved en lang række forskellige sygdomme. 

De biologiske behandlinger, der findes til behandling af næsepolypper, har længe været godkendt til astma og atopisk eksem i Danmark. Derfor kan man faktisk allerede se, hvordan de virker på næsepolypper, da mange med astma har polypper. Og det virker.

 

 

 

Relaterede artikler

Del artikler