Kræften eksploderer hos 61-årig kvinde - to måneder senere er "kræftcellerne nærmest smeltet væk"
Benny Vittrup er overlæge på Herlev Hospital og fortæller om ny behandling mod tyk- og endetarmskræft til patienter med en bestemt genfejl. En 61-årig kvinde, som ønsker at være anonym, er en af hans patienter. Hun oplever, at tarmkræften breder sig og nærmest eksploderer i bryst og armhule. Men efter få måneders behandling med ny immunbehandling er kræften væk. Her er hendes historie, fortalt af Benny Vittrup.
I september 2017 får vi henvist en 61-årig tidligere rask kvinde til kræftafdelingen på Herlev med en knude i huden i højre bryst og i højre armhule. Vi tror først, det er brystkræft, men en scanning viser, at hun har kræft i højre side af sin tyktarm, og en biopsi viste, at det er en særlig form for tyktarmskræft med en fejl i to af fire DNA reparations proteiner (MMR), der gør, at kræftcellerne kan blive synlige for immunsystemet. Hun har endvidere en mutation i et kræftgen (BRAF), så det er ikke en arvelig form, men en nyopstået kræft, hun har fået.
I september 2017 får hun får opereret svulsten væk fra højre del af tyktarmen, ligesom en hudmetastase på højre bryst fjernes. Der er dog stadig en lille lymfeknude i højre armhule, så hun begynder på kemoterapi (FOLFIRI). Men kræften i armhulen vokser allerede efter to måneder. Kemoterapien har ingen virkning.
I december 2017 får hun tilbudt immunterapi, som lige er blevet godkendt til denne særlige kræftform i USA, men hun vil først lige tænke over det. Allerede efter en måned i januar 2018 nærmest eksploderer kræften i brystet, og armhulen bliver helt ud tamponeret af kræftceller.
I februar 2018 begynder hun immunbehandling med pembrolizumab. Allerede efter to måneder i april 2018 er kræftcellerne nærmest smeltet væk. Vi fortsætter behandling i otte måneder frem til oktober 2018.
”Jeg har lige set hende i oktober 2021 uden skyggen af kræft,” siger Benny Vittrup.
... ’ka det virkelig være rigtigt’, siger hun stadigvæk selv lidt vantro.
Relaterede artikler