Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Mette Frederiksen: Vi kommer med sundhedsudspil i første kvartal af i år

Udskudt, udskudt, udskudt. Sådan har det i årevis lydt om den reform af sundhedsvæsenet, som sundhedsvæsenets parter længe har efterspurgt, og med coronasituationen og strejke blandt sygeplejersker er den ikke blevet mindre efterspurgt. Men regeringens sundhedsspil kommer i første kvartal af 2022, lovede statsminister Mette Frederiksen (Soc.) under en hasteforespørgsel i Folketinget onsdag eftermiddag.

Blå blok krævede før nytår svar på, hvorfor regeringen endnu ikke har indkaldt til forhandlinger om den længe ventede sundhedsreform. I statsminister Mette Frederiksens nytårstale blev udspillet endda udskudt på ubestemt tid. Mette Frederiksen argumenterede i nytårstalen for, at tiden ikke er til at "gennemføre store forandringer i sundhedsvæsenet", når "vi står midt i en svær pandemi". Så snart det er muligt, vil regeringen komme med et udspil, uddybede hun. Hun kom dog ikke ind på hvornår.

Derfor var statsministeren indkaldt til en hasteforespørgsel onsdag eftermiddag kl. 13 for at svare på, hvornår udspillet kommer.

"Regeringen er mindst lige så utålmodige efter en reform, som Folketingets øvrige partier er," sagde Mette Frederiksen. "Der er brug for langt bedre sammenhæng mellem hospitaler og det nære sundhedsvæsen, brug for bedre forebyggelse mod genindlæggelser, og medarbejderne skal have ordentligt tid til deres arbejde. Det store behandlingsefterslæb skal indhentes, og ventetiden skal ned. Efter to år med corona er der ingen tvivl om, at der er udforinger i sundhedsvæsenet. Vi har allerede taget en lang række skridt og investeret i sundheden, men i løbet af første kvartal af i år vil indkalde til forhandlinger om en ny sundhedsreform," sagde Mette Frederiksen bl.a. fra talerstolen.

Hun efterlyste et bredt, politisk samarbejde om den nye reform.

"Vi må være ærlige og sige, at der ikke er nogen snuptagsløsninger, og vi kommer til at mangle medarbejdere i sundhedsvæsenet i endnu større omfang, end vi ser i dag. Så vi har brug for en langsigtet politisk aftale om sundhed, og det håber jeg, at alle partier vil være med til at tage ansvar for. Sundhedspolitik er noget af det, der er allervigtigst for danskerne. Det er rigtig godt, hvis vi kan lave brede aftaler«, sagde hun.

Hun forsvarede, at den 2,5 år gamle regering ikke har prioriteret en sundhedsreform før nu.

"Under coronaepidemien har der ikke været mulighed for store strukturændringer i sundhedsvæsenet. Men nu er situationen en anden, selv om smitten er stor. Mere end 90 procent over 65 år har fået 3. stik, og på trods af den store smitte ser vi ikke den afsmittende effekt på alvorlig sygdom og på indlagte på intensiv."

Under forespørgselsdebatten understregede Mette Frederiksen, at hun ikke mener, at man kan drive et godt offentlig sundhedvæsen uden viljen til at investere det, der skal til. Og antydede dermed, at det var hun villig til.

"Jeg tror dog ikke på, at man kan løse alle problemer med at tilføre flere penge. Jeg tror, at man kan vinde meget ved at komme af med meget af den omfattende bureakrati. Men vi kan ikke stå i en situation med stadig flere ældre og flere børn og påstå, at vi ikke skal bruge flere penge på sundhedsvæsenet. Hvis vi ikke vil dække det demografiske træk, er der reelt tale om besparelser," sagde hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede i sidste halvdel af 2021 første del af udspillet, der handler om nærhospitaler. Men det er kun en af flere brikker.

  

Fakta: Nye krav til sundhedsvæsenet

  • Om fem år vil der være 75.000 flere danskere over 80 år. Om 10 år vil der være 161.000 flere.
  • Med alderen vil vi blive mere pleje-og behandlingskrævende, fordi vi bliver mere udsatte for kronisk og anden langvarig sygdom.
  • Alene for borgere med diabetes vil udviklingen betyde 1,5 millioner flere ambulante sygehusbesøg frem mod 2030.
  • Dertil kommer, at knap 300.000 danskere i 2019 havde en psykiatrisk diagnose. Det er 50.000 flere end fem år før.

Kilde: KL

 

Relaterede artikler

Tags: sundhedsreform

Del artikler