Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Midtjylland vil vægte praksislægers kontinuitet over pris

Region Midtjylland vil fremover vægte kontinuitet i lægebemandingen højere end budprisen, når en lægekapacitet bliver sat til salg. Det har regionsrådet vedtaget på baggrund af et forslag fra Udvalget for Nære Sundhedstilbud.

Region Midtjylland har hidtil solgt ydernumre til praktiserende læger på baggrund af højeste prisbud, men det er slut nu, og det er et positivt signal til regionens praksislæger, mener formand for PLO Midtjylland, Henrik Idriss Kise.

”Det er noget, vi fra PLO’s side har været i proces og samarbejde med Region Midtjylland omkring længe, og det er i tråd med, hvad vi tror kan hjælpe på at bevare kontinuiteten i almen praksis. Det handler simpelthen om, at vi vil bevare fagligheden i faget almen medicin, og så er regionen kommet frem til den her model,” siger han.

Konkret er modellen skruet sådan sammen, at kravet om kontinuitet i lægebemanding vægter med 70 procent, mens pris vægter 30 procent, når lægekapaciteter sættes til salg. Og vægtningen er ifølge PLO-formanden i Midtjylland et skridt på vejen mod at sikre, at praksissektoren i regionen kan leve op til DSAM’s pejlemærker for almen medicin. Pejlemærker, der prioriterer arbejdet med kontinuitet i bred forstand, men også parametre som deltagelse i uddannelse, forskning, brede samarbejder og udvikling af kvalitet. Alt sammen vigtige faktorer i sikringen af almen praksis’ stærke faglighed, som vikarklinikker ikke bidrager til, lyder det fra Henrik Idriss Kise.

”Alle de pejlemærker er jo kvalitetsstempler for almen praksis, og det vogter vi omkring. For vi har været bekymrede for den udvikling, hvor der har været lidt for meget fokus på bare at skulle have en læge. Så hvis regionen har et valg, synes vi, det er vigtigt at prioritere kontinuitet i bred forstand,” siger han.

Yngre læger skal på banen

Regionens udspil vil få betydning, når to eller flere aktører melder interesse for et annonceret ydernummer. Men i tilfælde, hvor der kun er et enkelt bud på kapaciteten, vil ydernummeret tilfalde byderen, uanset om kravet til kontinuitet efterleves. Derfor opfordrer Henrik idriss Kise til, at yngre læger sikrer sig et ydernummer nu, hvor de har muligheden. 

”Jeg har en klar opfordring til alle de unge læger, der enten er færdige eller er på vej til at blive det. De skal byde ind nu, mens de kan. For der er ingen tvivl om, at vi ser udvidelser af koncerner, drevet af forskellige stråmandslæger, og hvis den udvikling fortsætter, kan det blive svært for yngre læger at købe sig ind om 10 år,” siger han og understreger:

”Så nu hvor regionsrådet har givet os den her mulighed, skal de unge læger gribe den og byde på ydernumrene, mens de kan.”

Også regionsrådsformand i Midtjylland, Anders Kühnau (Soc.), håber, at den nye model vil få en positiv effekt på regionens praksissektor. 

”Vi ønsker at sikre alle borgere en læge, de føler sig trygge ved. Derfor lægger vi størst vægt på, at lægen selv arbejder i klinikken eller har tilknyttet faste læger, der driver klinikken for ejeren. Så borgerne møder faste læger fremfor skiftende vikarer,” siger han om det nye tiltag, der vil blive evalueret om to år. 

Det fremgår af regionens hjemmeside, at der i skrivende stund er sat ydernumre i udbud i Skjern/Tarm, Odder, Silkeborg, Aarhus N, Aarhus V og Skanderborg/Ry med seks-syv kapaciteter. 

 

Relateret artikel

Del artikler