Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Overbevisende resultater om mundbinds effekt

Mens medier og forskere over hele verden stadig venter på offentliggørelsen af et stort dansk studie, som skal dokumentere hvor gode eller dårlige mundbind er til at forhindre coronasmitte, kommer undersøgelser fra udlandet frem om, at mundbind har stor effekt.

I Kansas i USA har forskere netop færdiggjort en undersøgelse, som viser, at mundbind bremser smitten, så den kun spreder sig halvt så hurtigt. Det skal understreges, at resultaterne endnu ikke er offentliggjort og fagfællebedømt i et videnskabeligt tidsskrift, men forskerne har valgt at gå ud med resultaterne nu, fordi offentligheden har interesse i det, siger de.

Det er det modsatte af, hvad der er sket i Danmark, hvor forskerne har hemmeligholdt deres resultater, fordi resultaterne endnu ikke er offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift. Og tre af de førende tidsskrifter har afvist at publicere den danske forskning.

Forskningen fra Kansas

I Kansas indførte guvernøren mandat til påbud om mundbind 3. juli, men de enkelte regioner - eller counties - kunne vælge ikke at bruge mandatet. Det var der ca. 80 ud af 105 counties, som valgte ikke at gøre, og det har givet forskere fra universitetet i Kansas en mulighed for at analysere og sammenligne antallet af smittede i de ca. 25 regioner, hvor der var påbud om mundbind, med de ca. 80 regioner, hvor der ikke var påbud.

Forskerne har grebet det an, som de ville gøre, hvis de undersøgte et lægemiddels effekt.

"Vi har betragtet counties med mundbinds-mandat som grupper, der blev behandlet, og counties uden mundbinds-påbud som kontrolgrupper," siger en af forskerne, professor Donna K. Ginther fra universitetet i Kansas.

Tallene er indsamlet for perioden fra marts til 11. oktober og tager højde for almindelig mobilitet og eventuelle lokale kampagner eller tiltag om at holde afstand. Visse regioner indførte først senere i august og september påbud, men de indgår ikke i undersøgelsen.

Da resultaterne kom, var billedet tydeligt. Ca. 14 dage efter påbud om mundbind trådte i kraft, faldt smitten i de regioner, som havde påbud om mundbind, modsat de regioner, som ikke havde påbud. Regioner med påbud havde i gennemsnit ca. syv nye smittede hver dag pr. 100.000 indbyggere, mens regioner uden påbud havde ca. 14 nye smittede hver dag pr. 100.000 indbyggere.

"Den gennemsnitlige effekt af mundbind tre uger efter påbud var 50 procent," konkluderer Donna K. Ginther i en video fra universitetet, som kan ses her.

“Hvis du kun ser på data, er de ret tydelige," uddyber Donna Ginther til LJWorld. "Mundbind sikrer dig, når du er ude offentligt. Hvis vi vil åbne vores økonomi og undervise børn i skolen og komme nærmere et normalt liv, inden vi får en vaccine, er den bedste mulighed at tage mundbind på. Specielt nu, hvor mere og mere foregår idendørs," siger professoren, som arbejder med økonomisk og social forskning på Kansas Universitet.

Forskningen fra Tyskland

Også i Tyskland viste lignende forskning i august, at der er en klar effekt af at bruge mundbind.

Jena, som ligger i den tyske delstat Thüringen og har en befolkning på over 100.000 indbyggere, var den første tyske by, som indførte obligatorisk brug af mundbind. Det skete i starten af april.

Ved at sammenligne data fra byen med andre byer i landet, hvor der ikke var påbud om mundbind, har undersøgelsen fundet, at påbuddet førte til langt færre smittede.

"Undersøgelsens fund indikerer, at den tidlige introduktion af ansigtsmasker i Jena har resulteret i et fald i nyregistrerede covid-19-tilfælde på omkring 75 procent efter 20 dage. Kort sagt: Hvis kontrolregionen observerer 100 nye infektioner over en periode på 20 dage, observerer maskeregionen kun 25 tilfælde. Dette fald er størst med mere end 90 procent for aldersgruppen 60 år og derover," skriver forskerne, som har samarbejdet med Timo Mitze, associeret professor på Syddansk Universitet.

 

 

Tags: corona, mundbind

Del artikler