Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Brug af acetylsalicylsyre kobles med lavere risiko for kræft i fordøjelseskanalen

En ny, omfattende analyse forbinder brug af aspirin (acetylsalicylsyre, som der findes i bl.a. Treo, magnyl og albyl) med reduktion i risiko for at udvikle en række kræftformer i fordøjelseskanalen, herunder flere svært-dødelige kræftformer, såsom kræft i bugspytkirtlen og leveren. 

Analysen, der er udgivet i det anerkendte tidsskrift Annals of Oncology, kiggede på data fra 113 observationsundersøgelser, der undersøgte forekomsten af forskellige kræfttyper i den generelle befolkning.

Ud over tarmkræft kiggede undersøgelserne på kræft i hoved- og hals, spiserør, mave, den del af maven, der er forbundet med spiserøret (gastrisk cardia), lever, galdeblære og galdekanaler (hepato-galde) og bugspytkirtel. 

Samtidig så forskerne på deltagernes brug af aspirin, og hvor meget, der var nødvendigt for at få reduktion i kræftrisiko .

Resultatet viste, at regelmæssig aspirinbrug er forbundet med:  

  • 27% reduceret risiko for tarmkræft (45 undersøgelser),
  • 33% reduceret risiko for øsofageal kræft (13 undersøgelser),
  • 39% reduceret risiko for gastrisk cardia (10 undersøgelser),
  • 36% reduceret risiko for mavekræft (14 studier),
  • 38% reducerede risikoen for kræft i lever-galdekræft (5 studier)
  • 22% reducerede risikoen for kræft i bugspytkirtlen (15 undersøgelser).

Risikoreduktion er dosisafhængig

Undersøgelsen fandt også en sammenhæng mellem mængden af aspirin, der blev brugt, og varigheden af brugen, og størrelsen på risikoreduktionen. Én af forfatterne af den nye forskningsartikel udtaler ifølge den europæiske kræftorganisation ESMO:

”Vi fandt, at risikoen for kræft blev reduceret med øget dosis; en aspirindosis mellem 75 og 100 mg om dagen var forbundet med en 10% reduktion i en persons risiko for at udvikle kræft sammenlignet med personer, der ikke tager aspirin; en dosis på 325 mg om dagen var forbundet med en 35% reduktion, og en dosis på 500 mg om dagen var forbundet med en 50% reduktion i risikoen. Imidlertid var estimatet for højdosis aspirin baseret på kun få undersøgelser og skal fortolkes forsigtigt,” siger Cristina Bosetti. Hun er ph.d. og leder af Enheden for Kræftepidemiologi ved Mario Negris Afdeling for Onkologi i Italien. Hun er medforfatter til studiet.

Hun uddyber den relative risiko.

”Sammenlignet med mennesker, der ikke tog aspirin regelmæssigt, faldt risikoen for tarmkræft hos almindelige aspirinbrugere op til ti år. Risikoen blev reduceret med 4% efter et år, 11% efter tre år, 19% efter fem år og 29% efter ti år.”

Del artikler