Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Gennembrud i behandling af diabetespatienter med kronisk nyresygdom

Ca. hver tredje diabetespatient får nyresygdom, som er en alvorlig komplikation til diabetes. Nu er der godt nyt for dem: Lægemidlet Invokana (med indholdsstoffet canagliflozin) har nemlig overbevisende effekt som nyrebeskyttende behandling for patienter med kronisk nyresygdom og type 2-diabetes.

Om diabetisk nyresygdom

Diabetisk nyresygdom skyldes beskadigelse af de tyndvæggede nyreblodkar, der herved bliver utætte, så proteinet albumin udskilles i urinen.

I begyndelsen udskilles kun små mængder albumin, men hvis denne tidlige nyrebeskadigelse ikke behandles effektivt, vil den udvikle sig yderligere, og en stigende mængder albumin vil udskilles i urinen.

Det viser de endelige resultater fra det store CREDENCE-studie, der blev præsenteret til lyden af klapsalver på verdenskongressen for neurologi, ISN, i Melbourne i nat dansk tid. Invokana bør derfor foretrækkes som behandling til de 30-40 procent af patienterne med type 2-diabetes, der har nyresygdom, lyder det fra professor og forskningsleder ved Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), Peter Rossing, der overværede præsentationen.

Resultaterne blev samtidig offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Studiet viste, at Invokana, der er en såkaldt SGLT-2-hæmmer, har nyrebeskyttende effekt hos patienter med kronisk nyresygdom (forhøjet urin-albumin) og type 2-diabetes. Behandling med såkaldt SGLT-2-hæmmere er en relativ ny behandlingsform. Disse præparater virker via nyrerne, så man udskiller en øget mængde af sukker i urinen. På den måde sænkes blodsukkeret, samtidig med at personen mister kalorier, hvilket kan resultere i et mindre vægttab.

CREDENCE er det første studie, der har været designet til at undersøge, om SGLT-2-hæmmere kan forhindre forværring til nyresvigt (og dermed behov for dialyse eller nyretransplantation) hos patienter med kronisk nyresygdom og type 2-diabetes.

Peter Rossing var én af mange eksperter, som med stor spænding havde ventet på resultaterne fra CREDENCE.

Resultaterne var værd at vente på, siger han, da Propatienter fanger ham over en Skype-forbindelse kl. 02.15 i Melbourne natten til mandag.

"Det her er en stor sensation for patienter med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom," siger Peter Rossing og tilføjer:

"I dag må vi ikke starte behandling med SGLT-2-hæmmere, hvis patienten har en nyrefunktion under 60. Det må ændre sig i guidelines, når resultaterne fra CREDENCE bliver behandlet af myndighederne – i hvert fald for patienter med albuminuri."

Peter Rossing forventer, at ændringerne i guidelines træder i kraft inden for det næste år, men i praksis kan ændringerne meget vel indfinde sig langt hurtigere, vurderer han.

Alvorlig komplikation

Nyresygdom er en alvorlig komplikation til type 2-diabetes, som patienterne tidligere døde af allerede fem-seks år efter diagnosetidspunktet. Behandlingen af nyresygdom er de senere år forbedret betydeligt takket være blodsukkersænkende præparater, blodtryks- og lipidregulerende præparater og ændring af livsstil. Men der har reelt ikke været et egentligt gennembrud i behandlingen til målgruppen de seneste 20 år. Der har til gengæld været en del studier, der er blevet stoppet før tid, eller som er blevet gennemført uden positiv effekt på nyrernes virkningsmekanisme.

"Det er knap 20 år siden, at vi har set positive effekter på nyrebeskyttelse i et endepunktsstudie. Nyresygdom rammer 30-40 procent af patienterne med type 2-diabetes, så det har rigtig stor betydning, at behandlingen til nyrepopulationen nu udvikler sig positivt," siger Peter Rossing.

I marts i år annoncerede medicinalvirksomheden Janssen i en pressemeddelelse, at firmaet havde anmodet FDA om udvidelse af Invokanas indikation, så midlet fremover kunne udskrives alene med nyrebeskyttelse for øje.

I Danmark er det Mundipharma, der har markedsføringstilladelsen til Invokana. Senere i dag afholder firmaet et virtuelt pressemøde, hvor resultaterne af CREDENCE debatteres af eksperter.

 

LÆS OGSÅ:

Del artikler