Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forskere skal afprøve ny behandling til patienter med fremskreden prostatakræft

I et stort globalt lægemiddelforsøg skal hospitalsafdelinger på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København være med til at afprøve, om stoffet 177-Lu-PSMA har effekt og er sikkert hos patienter, hvor de fleste behandlingsmuligheder er forsøgt.

Det kliniske studie, som hedder VISION, vil medtage op til 750 patienter fra hele verden. I Danmark ledes forsøget fra Rigshospitalet.

Stoffet, som ikke har fået et lægemiddel-navn endnu, er et nyt radioaktivt lægemiddel.

På sigt kan det nye middel betyde nye muligheder for en effektiv og skånsom behandling af patienter, hvor andre behandlingsmuligheder er udtømte.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd. Mens hovedparten af patienterne kan behandles, så vil mere end 1.200 patienter årligt udvikle spredning og senere dø af sygdommen. Patienter med fremskreden prostatakræft har et antal muligheder for behandling, men ofte vil effekten være kortvarig og forbundet med bivirkninger. Derfor er der stort potentiale i at udvikle et lægemiddel, som kan begrænse metastaserne, skriver Aalborg Universitetshospital på sin hjemmeside.

"Det er fantastisk for patienterne, at vi i Aalborg er de første, som behandler patienter i dette forsøg. Vi var først de første i Norden til at anvende PSMA til diagnostik, nemlig påvisning af spredning af prostatakræft med 68-Ga-PSMA, og vi var de første i Europa med velplanlagte forsøg i samme område," siger professor Lars Jelstrup Petersen fra Nuklearmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Han er imponeret over, hvor hurtigt det er gået fra de første forsøg med 68-Ga-PSMA til metoden har fundet vej til anvendelse i klinisk praksis. Han har derfor store forventninger til det nye forsøg:

"Nu fem år senere står vi for at kunne vurdere behandling med PSMA mærket med 177-Lu. 177-Lu-PSMA er som en magisk kugle, der, når den er affyret, selv finder sit mål og med stor præcision rammer dette," siger Lars Jelstrup Petersen.

Teorien bag den nye behandling bunder i, at prostatacancer udtrykker et signalstof (prostata-specifik membran antigen, PSMA) på cellernes overflade. Dette signalstof (PSMA) kan mærkes med et radioaktivt stof (177-Lu), hvorefter det (177-Lu-PSMA) kan injiceres i en blodåre, som så finder tumoren og giver lokal strålebehandling med minimal skade på det omkringlæggende, normale væv.

Behandling af metastatisk prostatakræft er en udfordring for både patienter og sygehusvæsen, forklarer overlæge ved Onkologisk Afdeling, Mette Moe:

"Ofte anvender vi kræftmedicin, der ikke kun påvirker svulsten, men som også påvirker normalt væv med bivirkninger til følge. De første kliniske forsøg med 177-Lu-PSMA har set lovende ud, specielt da patienterne i disse forsøg ofte har prøvet alle mulige behandlingstilbud. Samtidig synes behandlingen at være fri for mange af de bivirkninger, som vi ser med klassisk celledræbende kræftmedicin," siger hun.

For hver tre patienter, som medvirker i forsøget, vil to patienter blive behandlet med 177-Lu-PSMA-617 mens en vil modtage en behandling valgt af patientens læge. Den første patient blev startet i forsøget i juni, 2018 og resultaterne forventes i løbet af få år.

Del artikler