Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

VVS-firma lavede vandskade flere gange på helt ny præcisionsmaskine til 49 mio. kr.

Først kom et VVS-firma ved en fejl til at lukke vand ud ved en ny, super avanceret scanner på Herlev Hospital, som betød, at den 49 mio. kr., dyre scanner skulle repareres. Kort tid efter skete det samme igen: Samme VVS-firma lukkede vand ud ved scanneren. Konsekvensen er, at ibrugtagning af den nye scanner er blevet forsinket et halvt år.

Det var meningen, at hospitalet skulle være gået i gang med at fintune maskinen til præcisionsstrålebehandling i oktober 2018, men i stedet har de vandskader, som fejlene har medført, samt efterfølgende afklaring af forsikringsforhold og nye leverancer ført til, at maskinen først var tilbage i sin oprindelige tilstand 1. april 2019. Det fortæller cheffysiker på Herlev Hospital, Brian Holch Kristensen.

”Fejlene er sket uafhængigt, men meget tæt på hinanden. Vi var lige kommet os over den ene fejl, så skete den anden. Der er blevet åbnet nogle ventiler, der ikke skulle være blevet åbnet, så der er kommet vand ud i to teknikskabe med en masse dyr og avanceret elektronik,” siger Brian Holch Kristensen.

De to forskellige fejl, der er blevet begået af samme VVS-firma. Firmaet agerer som underentreprenør for leverandøren af maskinen, Viewray. Vandskaderne har betydet, at det har været nødvendigt at skifte en del elektronik, fortæller Brian Holch Kristensen.

”Det er en meget kompleks maskine med potentiel meget farlig stråling, hvis den ikke styres korrekt i patientens krop, så vi har af sikkerhedsmæssige årsager været nødt til at skifte meget ud. Selv et lille skvæt vand på en elektronisk komponent gør, at man er nødt til præventivt at skifte den. Når der så øser vand ud over det hele, er der meget, der skal skiftes. For hvis der skete en fejl efterfølgende, og den fejl kunne henføres tilbage til den her skade, ville det være katastrofalt,” siger han.

De samlede omkostninger på reparationer af ødelagte elektriske komponenter løber op i et større millionbeløb, men der mangler endnu en endelig afklaring af, hvordan udgifterne skal dækkes. Det er stadig en åben forsikringssag, oplyser Brian Holch Kristensen.

Herlev Hospital regner med at være klar til at behandle den første patient om cirka tre måneder.

”Når man får en maskine som denne ind, skal man som en tommelfingerregel bruge tre måneder på at måle den helt til bunds og trimme den, så vi kan regne med, at når vi stråler på en tumor, så rammer vi den med meget høj præcision. Vi skal også sikre os, at vores computersystemer kan simulere præcis den leverede maskine gennem præcise beregninger af stråledosis for den enkelte patient,” siger Brian Holch Kristensen og tilføjer:

”Vi skynder os så meget vi kan. Det, synes vi, maskinen og i særdeleshed de kommende patienterne fortjener, når nu vi, på grund af uheldige årsager, har ligget stille i et stykke tid.”

 

Maskinen

Den nye maskine bærer navnet MRIdian, men kaldes også MR-linac, og bruger en helt ny teknologi, som integrerer en MR-scanner og en strålekanon. Det specielle ved maskinen er, at man kan tage billeder fra patientens indre samtidig med, at man leverer strålebehandlingen.

Der er foreløbigt købt tre MRIdian-maskiner i landet. En befinder sig på Odense Universitetshospital (OUH), og de to altså på henholdsvis Herlev Hospital og på Rigshospitalet. Både i Odense og på Rigshospitalet er man gået i gang med at bruge maskinerne.

En MRIdian-maskine i Region Hovedstaden koster 49 mio. kr. pr. stk. inklusiv ombygning, installation, opgraderinger og opdateringer for den næste tiårige periode. I Odense koster maskinen 60 mio. kr. 

Del artikler