Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Fra venstre Michael Gram Kirkegaard og Bent Wulff Jakobsen.

Aleris besvarer kritik: Vi er klar til avancerede CRS-operationer

Debat

Af Michael Gram Kirkegaard,
adm. direktør i Aleris

og Bent Wulff Jakobsen,
lægefaglig direktør i Aleris 
 

REPLIK: Aleris Hamlet i Aarhus har ansøgt Sundhedsstyrelsen om at varetage avancerede operationer for tarmkræft, hvilke flere læger stærkt har kritiseret i en artikel i Sundhedspolitisk Tidsskrift. I dette modsvar forsikrer ledelsen på Aleris om, at hospitalet er fuldt ud i stand til at foretage operationen, som der er lang ventetid på i det offentlige. "Det er desværre ikke atypisk, men alligevel er det uheldigt, at patientperspektivet ofte udebliver, når privathospitaler modtager kritik," skriver Aleris. 

Vi vil gerne benytte muligheden for at imødegå bekymringer fremsat i Sundhedspolitisk Tidsskrift og afklare misopfattelser om Aleris’ kompetencer og kapaciteter i forhold til kræftbehandling. Vi byder diskussionen velkommen og håber, at vi sammen kan stræbe efter bedre løsninger til gavn for patienterne og den danske folkesundhed.

Cheflæge Ole Mogensen og overlæge Per Vadgaard Andersen påpeger 17. november en række bekymringer vedrørende Aleris’ ansøgning om behandling af patienter med mave-tarm-cancer, der har spredt sig til bughulen. Deres betænkeligheder, der blandt andet omhandler behandlingens kompleksitet, synes at have rod i en række misforståelser. Før vi går nærmere ind på disse, vil vi gerne kort fremhæve de områder, hvor vores synspunkter tilsyneladende stemmer overens. 

Lægerne bestrider for eksempel ikke, at svært syge patienter desværre oplever ventetider på op til otte uger for operation, selvom den lovfæstede ventetid er to uger. De bestrider heller ikke, at op imod 300 kræftsyge patienter i hele 2022 frem til februar i år har ventet for længe på at blive behandlet.

Hvis vi kan enes så langt, så er vi enige om årsagen til, at Sundhedsstyrelsen har åbnet for, at yderligere et sygehus kan foretage behandlingen af disse patienter. Det er også på denne baggrund, at vi i Aleris har ansøgt om at påtage os opgaven. 

Kritikerne udtrykker bekymring om, hvorvidt  Aleris besidder tilstrækkelig kapacitet og kompetence til at udføre CRS-operationer. Men vi ville naturligvis ikke ansøge om tilladelse til at varetage området, hvis ikke vi forinden omhyggeligt havde overvejet vores egne evner, beredskab og kapacitet til at foretage denne type operationer, ligesom vi har gjort og løbende gør på alle øvrige hospitalsbehandlinger. 

En beslægtet bekymring fra kritikerne drejer sig om frygten for, at vi på privathospitalerne ikke selv håndterer patienter med komplikationer efter en operation. Denne frygt er dog heldigvis ubegrundet. Vi har naturligvis en proaktiv tilgang til patientopfølgninger, ligesom det ligger implicit i de aftaler, vi indgår med blandt andre regionerne, at vi selv hjælper patienter, hvor der efter behandlinger opstår komplikationer. Det hører sig til, og den kontraktlige forpligtelse lever vi op til.

Vi er bange for, at kritikken maler alle privathospitaler med samme brede pensel, når det for eksempel påstås, at vi kun håndterer ukomplicerede operationer. Men private sundhedsinstitutioner er ikke alle støbt i samme form. Der kan findes væsentlige forskelle mellem offentlige sygehuse – f.eks. mellem Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet i Silkeborg. På samme måde varierer kompetencer og kapaciteter på tværs af privathospitaler og klinikker inden for forskellige behandlingsområder. De fleste patienter i Aleris kommer via henvisninger fra det offentlige sundhedsvæsen, heriblandt patienter med komplekse sygdomsbilleder, for eksempel på kræft- og intensivområdet. I Aleris har vi værdifuld erfaring med avancerede behandlinger, ligesom vi løbende investerer i kapacitet, forskning og udvikling af behandlingsmetoder.

Ved at stille vores kapacitet til rådighed ønsker vi at bidrage positivt til det offentlige sundhedsvæsen til gavn for patienterne og folkesundheden.

Derfor vækker det bekymring, hvis der, som det antydes i indlægget, eksisterer en "faglig politik" om, at avancerede behandlinger udelukkende skal foregå i den offentlige sundhedssektor. Dette synes også at være i modstrid med de principper, der ligger til grund for Sundhedsstyrelsens specialeplan, som regulerer al behandling i sundhedsvæsenet – både offentligt og privat.

Det er desværre ikke atypisk, men alligevel er det uheldigt, at patientperspektivet ofte udebliver, når privathospitaler modtager kritik. Behandlingskrævende patienter fortjener selvfølgelig først og fremmest en kompetent behandling på danske hospitaler inden for rimelig tid og i trygge omgivelser, uanset om rammerne er offentlige eller private. I vores optik bør fokus altid være på patientens behov frem for systemets, og det er det, der bør stå i centrum.

Vi har fuld tillid til, at Sundhedsstyrelsen og det Rådgivende Udvalg for Specialeplanlægning er i stand til at vurdere vores ansøgning objektivt og med udgangspunkt i patienternes behov. Vi deler bekymringen om konsekvenserne af forsinkede behandlinger, og vores ansøgning om behandling af mave-tarm-cancer med CRS-operationer er drevet af et ønske om at hjælpe. Men i Aleris anerkender vi samtidig vigtigheden af en åben dialog i offentligheden om den danske sundhedssektor, hvor omdrejningspunktet er en kvalificeret, tryg og rettidig behandling. 

 

 

Ledelsen på Aleris reagerer på denne artikel:

Del artikler