Pernille og Catharina jagter begge drømmekroppen på Wegovy. Foto: TV2
´Tynd på sprøjte udstiller den farlige mangel på kontrol af slankemedicin
Der er al mulig grund til at se den aktuelle, velformidlede og foruroligende dokumentar ´Tynd på sprøjte´. Den følger to unge kvinder, der bruger den populære vægttabsmedicin Wegovy, de har købt online, til kosmetiske formål. Dokumentaren sætter fokus på det voksende fænomen, hvor både kendte og ukendte deler deres succeshistorier om mirakuløse vægttab, som bliver fremstillet som vejen til et perfekt, Instagram-værdigt liv.
Novo Nordisks diabetes- og vægtnedsættende medicin Wegovy er begyndelsen på en ny æra for yngre mennesker, for hvem drømmen er en størrelse ekstra small. Og de to kvinder, 29-årige Pernille og 30-årige Catharine, som deltager i ´Tynd på sprøjte´, er da også gode repræsentanter for kvinder, som med hjælp fra Wegovy har tabt sig frem til, hvad de oplever som et meget bedre liv i mindre, men mere fotogene tøjstørrelser.
For begge unge kvinder gælder, at de, inden de begyndte at sprøjte sig, var sunde og raske, og at deres BMI ikke var højt nok til at få udskrevet den vægttabsmedicin, som deres praktiserende læge derfor ikke ville udskrive. Løsningen blev at gå på nettet, hvor de hver især fandt en af de ni onlineklinikker, som programmet omtaler, og som efter en onlinekonsultation udskriver Wegovy.
”Min drømmekrop er lille og petit, men stadig med former,” fortæller 29-årige Pernille, der i programmet efter at have tabt sig nu fint passer en størrelse small, men som ikke desto mindre vil fortsætte med Wegovy, indtil hun kan passe en ekstra small - og som i øvrigt vejer sig fem gange om dagen i rejsen mod sit mål.
I programmet undersøger redaktionen også selv, hvor nemt det er at anskaffe Wegovy, selv om man ikke er spor overvægtig. Af de i alt ni klinikker ville tre udskrive lægemidlet, selv om journalisten Cecilie Nøhr var sund og rask og havde en BMI på 23 og således var normalvægtig med sine 70 kilo og højde på 174 cm. Det eneste, hun skulle gøre, var at lyve og skrive, at hun vejede 80 kilo.
Hvor er myndighederne?
Onlineklinikkerne står for cirka 12 procent af alle udskrivelser af Wegovy-recepter ifølge TV2, der samtidigt oplyser, at det reelle tal er ukendt, da kvinder også køber på det sorte marked og i udlandet. Men forelagt hvor nemt, det har været for TV2 at snyde sig uden om receptkravet til slankemediciner på de onlineklinikker, som Styrelsen for Patientsikkerhed har tilsynspligt overfor, er samme styrelse forbløffende spag i mælet:
”De oplysninger, du forelægger, er helt klart ikke tilfredsstillende," nøjes en påfaldende meget lidt overrasket chefkonsulent Britta Bjerrum Mortensen med at sige.
Mere bid er der til gengæld i praktiserende læge og medicinordfører for Dansk Selskab for Almen Medicin, Maria Krüger, når hun kommenterer, at vægttabsmediciner udviklet til voksne mennesker med fedme og overvægtssygdomme under lægelig overvågning nu cirkulerer mere eller mindre frit blandt raske unge uden fedme:
"Jeg tænker, om vi bruger det her præparat på den rigtige måde. For rigtig mange bruger det primært af hensyn til et kosmetisk skønhedsideal. Vi ved ikke, hvordan det påvirker kroppen på langt sigt, og det bekymrer mig," siger Maria Krüger, der blandt andet også advarer mod afhængighed og udvikling af spiseforstyrrelser
Også psykolog Lene Meyer, som har 15 års erfaring med spiseforstyrrelser, finder situationen problematisk:
”Wegovy er sat fri i samfundet, og det er lidt en gyser. Vægt betyder utrolig meget for mange kvinder, og især kvinder har altid været villige til at tage chancer for at leve op til tidens skønhedsidealer," fortæller hun og tilføjer:
”Vi har et kæmpe problem med, hvordan vi har det med kroppe i vores samfund, og at så mange har det skidt med deres krop. Her er Wegovy eller en anden type vægttabsmedicin jo bare benzin på det ulmende bål, og det er dét, der gør det så sprængfarligt".
Lene Meyer opfordrer til bedre regler og mere kontrol.
Bekymrede familier
Men programmets eksperter er ikke de eneste, der er utrygge ved sprøjtens magt. Det samme er tankevækkende nok også Pernille og Cathrina’s familier. Pernilles bror, der ellers har været hendes nærmeste støtte i forsøget på at tabe sig, mener nu, at hans søster er blevet alt for fokuseret på sin vægt, og at medicinerne måske ikke er så sunde og sikre, som hun tror.
Også Cathrinas mand vurderer, at nok er nok, og vi ser ham forlange overfor den modstræbende og tæt på angste Cathrina, at hun holder op, selv om han også han tidligere har været hende en forstående støtte undervejs. Hun har på det tidspunkt tabt 20 kilo på 12 måneder og frygter, at et stop for medicinen vil få hende til at tage på igen.
Og vi ser da også i programmet, hvordan mulige tanker om bivirkninger, senfølgevirkninger og eventuel afhængighed for Catharina og Pernille helt opvejes af frygten for at tage på. Ikke mindst Pernille forekommer helt ubekymret overfor de bivirkninger, som hun ellers har haft en del af og det faktum, at Wegovy endnu ikke er testet på personer, der ikke er overvægtige. I stedet er hun blot glad og stolt over, at vægttabet har gjort hende lykkelig for sit spejlbillede.
Fakta: Sundhedsstyrelsens anbefalinger
- Wegovy er godkendt til vægttab og -vedligeholdelse i tillæg til en kaloriereduceret kost og øget fysisk aktivitet, hos voksne med en BMI på mindst 30 eller en BMI mellem 27 og 30, som samtidig har mindst én vægtrelateret tilstand, såsom: prædiabetes, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø (hyppige åndedrætsophold under søvn) eller hjertekarsygdom.
- Læger kan dog efter en individuel vurdering ordinere et lægemiddel til personer, som ikke opfylder de kriterier, som Lægemiddelstyrelsen har godkendt det til. Det kaldes off label-brug af lægemidler.
- Læger, som vælger at udskrive Wegovy til personer, der ikke opfylder kriterierne, skal være opmærksomme på, at der er tale om off label-behandling. Det forudsætter et særligt indgående informeret samtykke fra patienten.