Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Jacob Kragelund er en dygtig og direkte interviewer, som forstår kunsten at være venlig og skarp på én og samme tid, mener anmelder Maria Cuculiza. Foto: DR

Vigtigt program dokumenterer skruppelløst onlinesalg af Wegovy

DOKUMENTAR. DR’s Kontant undersøger, hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy, ofte uden den nødvendige lægelige vurdering og opfølgning, og afslører betænkelige onlinesalg fra visse læger og klinikker. Programmet rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

  

Med en enkelt løgn, et par klik på internettet og måske en kort telefonsamtale kan hvem som helst mod den rette betaling få en recept på den populære slankemedicin Wegovy uden om de gængse regler for receptpligtig medicin. Lægeklinikker i Danmark og i udlandet udskriver nemlig medicinen til danskere uden nogensinde at have set patienten. Dette fremgår af DR programmet Kontant, ´Wegovy uden grænser´, hvori vært og journalist Jacob Kragelund endnu engang kaster et velfortjent kritisk lys på visse dele af sundhedsvæsnet.

”Det er et spørgsmål om tid, hvornår der sker ulykker,” lyder advarslerne fra blandt andre praktiserende læge og forsker i overvægt på Københavns Universitet, Lars Køster-Rasmussen, der finder det forkasteligt ,at medicinerne udskrives uden at patienterne er blevet set af en læge inden.

"Wonderdrugs for anorektikere"

Lars Køster-Rasmussen der kalder Wegovy for et wonderdrugs for anorektikere, siger om kombinationen af slankemedicin og anoreksi: 

”Så kan du ikke mærke din sult, så kan du bare lade være med at spise, og det er jo selvfølgelig rasende farligt, for du risikerer ganske enkelt at sulte dig ihjel.” 

Wegovy, som er baseret på det aktive stof semaglutid, er udviklet til at hjælpe personer med alvorlige vægtproblemer. Medicinen fungerer ved at påvirke kroppens appetitregulerende system og medfører ofte et vægttab på op til 20 procent hos brugerne, der for at kunne få en recept på Wegovy skal have en BMI på mindst 30. Eller hvis man har mindst én lidelse der skyldes for høj vægt som for eksempel type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø eller hjerte-kar-sygdom så en BMI på mellem 27 og 30.

Men disse regler omgås i stor stil ifølge de i programmet medvirkende kritiske læger og apotekere, der alle kender til Wegovy-brugere, som tydelig vist ikke er spor overvægtige og derfor ikke lever op til kriterierne for at få de recepter, som en i programmet medvirkende kvinde har fået udskrevet online. Også selv om hun indrømmer, at hun er så slank, at hendes egen læge ville have smidt hende ud ’ på røv og albuer’, hvis hun havde forsøgt sig med at bede ham om en recept.

Hvor ufatteligt nemt det er at få fat på medicinerne, viser Jacob Kragelund blandt andet ved hjælp af velanvendt skjult kamera og sobre undercover-optagelser, som afslører hvordan hans helt slanke og sunde forsøgspersoner helt uanfægtet får deres Wegovy. Vi ser også hvordan et dansk apotek i Aarhus, City Vest Apotek, har indgået samarbejde med en engelsk hjemmeside, Treated.com, hvor farmaceuter uden nogen former for kontrol udskriver mediciner til danske online kunder, som Apoteket herefter pakker og sender til de danske kunder - uden om toldvæsnets kontrol.

Patientsikkerhed – en by i Rusland

Patientsikkerhed er på disse britiske hjemmesider en by i Rusland, og i stedet dokumenterer programmet overbevisende et skræmmende mønster, hvor de anbefalede retningslinjer fra sundhedsmyndighederne simpelthen ikke følges. Og programmets konfrontationsinterview med den danske ansvarlige apoteker, Fahad Yeser, om såvel det legale som det etiske i at videreformidle mediciner til mennesker, når der ikke har været en læge ind over, efterlader da også det klare indtryk, at fornemmelserne for ussel mammon på dette apotek tilsyneladende er mere veludviklede end fornemmelserne for patientsikkerhed og regler, der er sat i verden for at beskytte patienter og forbrugere. 

At Wegovy ligesom enhver anden receptpligtig medicin har bivirkninger og derfor bør bruges med forsigtighed under lægeligt opsyn synes heller ikke at gøre det store indtryk på læge Jesper Nygart, der tidligere stod bag Nygart Privathospital for skønhedskirurgi, og som nu ejer af den danske hjemmeside Fit for Livet.

Firmaet kalder sig Danmarks største online vægttabsklinik og specialiserer sig i slankeforløb med slankemidlet Wegovy. Men i stedet for en lægefaglig vurdering ansigt til ansigt indtaster man blot selv sin vægt og højde samt erklærer sig selv for sund og rask online. Hernæst følger i programmet en simpel telefonsamtale med en sygeplejerske. En samtale som i programmet tager halvandet minut, hvor programmets kvindelige undercover-person bekræfter de oplysninger, som hun har afgivet elektronisk, hvor efter recepten snip, snap, snude afsendes, uden at nogen har set så meget som skyggen af hende

Ifølge Rasmus Køster-Rasmussen er det et kæmpe problem, at sundhedspersonalet, som i dette tilfælde er sygeplejersken, slet ikke ser patienten.

”Det er jo ikke okay. Hun kan jo ikke tjekke, om folk lyver om deres BMI, om de har nogle spiseforstyrrelser, eller om de har nogle andre sygdomme og så videre. Det har hun jo ikke skyggen af en chance for at tjekke.”

Men Jesper Nygart ser ingen problemer med sin nye lukrative virksomhed, hvor adgangen til vægttabsmedicin er et klart og skriftligt løfte som del af et månedligt abonnement til en pris af 299 kroner. Et vægtfælleskab baseret på Wegovy, som har adskillige tusinde kunder.

Og selv om programmet dokumenterer, hvordan en aktindsigt i bekymringshenvendelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at en række praktiserende læger er bekymrede for, hvordan der udskrives recepter på slankemedicin i Fit for Livet afviser Jesper Nygart, at der kan være kunder i hans forretning, der lyver eller lider af anoreksi. Også selv om en læge beskriver, at onlineklinikken har udskrevet Wegovy til hendes patient, som er normal til undervægtig og kendt med en spiseforstyrrelse.

Venlig og skarp

Jacob Kragelund er en dygtig og direkte interviewer, som forstår kunsten at være venlig og skarp på én og samme tid. De mange skjulte lyd- og billedoptagelser viser meget illustrativt, hvor nemt det er at snyde sig til Wegovy, og at de involverede sundhedspersoner intet gør for at bremse dette, men tværtimod synes at fået sig nogle yderst lukrative forretninger ud af, at deres kunder ikke lever op til sundhedsmyndighedernes kriterier for at få en lovlig recept.

´Wegovy uden grænser´ er desuden et yderst relevant bidrag til en debat om, hvordan vi som samfund stiller os til, at stadigt større dele af befolkningen begynder at bruge Wegovy uden lægefaglig begrundelse og blot til hurtige vægttab on and off, når bikinien strammer, eller en familiefest venter forude.

Programmet rejser i det hele taget en række relevante spørgsmål med sundheds- og samfundsmæssig relevans, som det ikke nødvendigvis besvarer, men som vi seere så får mulighed for at tænke over. Programmets helt store spørgsmål er selvfølgelig: 

Hvordan håndterer vi som samfund de populære vægttabsmediciner? Ikke mindst i lyset af at de eksisterende regler ifølge programmet ikke overholdes, og at det tilsyneladende heller ikke endnu er lykkedes for samfundets sundhedspolitiske kontrolorganer for alvor at holde justits og således undgå de i programmet fremviste receptautomater?

Programmet, som kun varer en halv time, men alligevel får peget på vigtige samfundsproblemer på en udogmatisk og letforståelig måde, får hermed de varmeste anbefalinger. 

Kontant ´Wegovy uden grænser´ kan ses her

 

 

kultur, wegovy

Del artikler