Brynn og Stewen Hull-Mathiasen elsker alle former for oplevelser og deriblandt også mad-oplevelser.
´Fede Forhold´ viser, hvordan sundt vægttab er en kompleks mental, fysisk og social proces
REALITY-TV. DR’s forrygende gode sæson 6 af serien ´Fede Forhold´ om tre overvægtige, syge og udtrættede par udmærker sig ved et konsekvent opgør med traditionel kalorietælling, overdreven motion, hurtige fixes og kortsigtede vægttab til fordel for nye og sundere vaner som seriens seks medvirkende rent faktisk har lyst til at opretholde, også på lang sigt. Oveni kommer en afsindig god casting af disse medvirkende.
Sjette og sidste episode af DR’s realityserie ´Fede Forhold´ er netop rullet over skærmen, og dermed afsluttes endnu en sæson – den sjette! – om deltagernes kampe mod for mange kilo, sygdom, dårlige vaner, ikke-eksisterende sexliv og truede parforhold. Og at programmerne er populære er nemt at forstå, for ´Fede Forhold´ er simpelthen godt TV, som både underholder og informerer om noget, der interesserer de fleste af os, nemlig hvordan vi får det bedre med os selv og ikke mindst vores nærmeste.
De første sæsoner af 'Fede Forhold' var slankeprogrammer, der fokuserede på strenge diæter, løben sig tungen ud af halsen, tagen-sig sammen, ris, ros og bodyshammming, med det primære mål at opnå hurtigt vægttab. I sjette sæson har programmet dog ændret sig. Nu handler det om relationer og understreger vigtigheden af næringsrige måltider og moderat bevægelse for vores sundhed, seksualitet, livskvalitet og relationer til os selv og andre.
De tre skrantende par, der denne gang har bedt om hjælp, er den studerende 34-årige Martina Gravlund Nielsen og hendes kone, 29-årige Anne-Mette Gravlund Nielsen. Hver især har de taget et pænt stort to-cifret antal kilo på, siden de mødtes. De spiser aldrig grøntsager, lever mere eller mindre af junk, og deres forhold hænger i laser. Martina er desuden på grund af overvægt blevet diagnosticeret med forhøjet tryk i kraniet IIH (Idiopatisk intrakraniel hypertension), som er på vej til at gøre hende blind. Og Mette Gravlund Nielsen døjer med sit underliv på grund af komplikationer og gentagne operationer efter fødslen af deres datter.
Sæson 6’s andet par er 36-årige Stewen og Brynn Hull-Mathiasen, som elsker alle former for oplevelser og deriblandt også måltider. Men jo mere jo bedre og ikke nødvendigvis særligt sundt har betydet, at også de har taget voldsomt på, og Stewen Bryn har nu udover en helsetruende mængde bugfedt alt for lidt testosteron og nedsat sædkvalitet. Mens Brynn har et BMI over 35, hvilket betyder, at hun vurderes for overvægtig til at kunne få hjælp til fertilitetsbehandling i det offentlige system. Og begge bokser de med tanker om forholdets forlis, hvis det barn, som de så brændende begge ønsker, aldrig kommer på grund af deres livsstil, manglende fertilitet og i øvrigt også et sexliv, som er sat mere eller mindre på hold.
Også det tredje par, 35-årige Jan og Janni Andersen, har problemer med for mange kilo, intimitet og en kommunikation så følelsesmæssigt indholdsløs, at Janni føler sit ægteskab truet af sin mands distance og hans opfattelse af hende mere som mor end som hustru.
Modige, sympatiske og godt castede
Alle tre par, der er endnu bedre castede end nogensinde, er gået med til at deltage i et halvårigt forløb, hvor de med hjælp fra diverse sundhedseksperter skal gøre op med de vaner, der nu truer deres helbred og ægteskaber. Seriens medvirkende er alle velmenende, modige og sympatiske mennesker, som det er umuligt ikke at føle med og heppe på under deres ikke altid lige nemme rejser frem til at blive en slags hverdagens nye helte. Dynamikkerne mellem de tre par er spændende, og deres måder at løse og ikke-løse deres problemer vil være relaterbare for mange.
I serien får de tre par først testet deres helbredstatus hos seriens gennemgående læge og sundhedsrådgiver, Pia Norup, der ligesom i de tidligere sæsoner også rådgiver om, hvordan ændringer i livsstil kan bibringe øget trivsel. For alle parrene er besøget hos Pia Norup et wakeup-call. De er ikke blot overvægtige og truede på deres sundhed, de lider også af mangel på næringsstoffer. Og skulle nogle af dem havde været i tvivl om, hvorvidt det nu også var nødvendigt med nye boller på suppen, så er de det ikke mere efter at være blevet konfronteret med deres test-resultater. For Martina og Anne-Mette Gravlund-Nielsen betyder de barske beskeder en sidste farveltur direkte fra Pia Norup til McDonalds:
”Nu gør vi det, vi er allerbedst til. At trøste os selv med mad,” siger Martina, hvis kone supplerer:
”Og det er det, vi skal lære at stoppe med.”
Genganger er også psykolog Frej Prahl, der tager temperaturen på parrene og siden hjælper dem til bedre kommunikation og samvær for derved at få nærværet og intimiteten tilbage i forholdene. En opgave, som Prahl tydeligvis tager alvorligt, når han med nænsom, men alligevel fast hånd gelejder parrene op af de mange grøfter, som det gennem årene er lykkedes dem at skubbe sig selv og hinanden ned i.
Mest kontroversielt, og det som gør sæson 6 den meste interessante af dem alle er, at DR denne gang har valgt en kostekspert, hvis interesse og tro på diæter og slankekure kan ligge et meget lille sted, nemlig kostspecialist og vaneterapeut Sine Guntveit, for hvem det er slut med forbudt, restriktive kostplaner og kalorietælling. I stedet arbejder hun med metoden intuitiv spisning.
Ifølge Sine Guntveits metode er alle fødevarer i princippet tilladte. I stedet skal parrene lære at mærke efter kroppens signaler for, hvornår de er mætte, og hvad der gør dem godt for på den måde at finde frem til en ny, mere lystbetonet og sundere måde at spise på, som kan gavne dem på lang sigt. Fremfor de traditionelle lynkure, hvor man nok taber sig, men tager det hele eller mere på, når kameraerne holder op med at snurre.
”Der er ikke noget, der er forbudt at spise. Der er ikke nogen korrekt mængde, de skal holde sig indenfor, der er ikke et korrekt tidspunkt at spise på," forklarer hun om sin metode, som hun også kalder for "nydelses- og opmærksomhedstræning". Denne metode indebærer øvelser, hvor kursisterne lærer at stoppe med at spise, når de føler, de har fået nok, eller når maden ikke længere smager lige så godt som i begyndelsen af måltidet.
Ikke alle deltagerne tror på denne for dem fremmede måde at holde sin vægt i ave på. De havde håbet på klare kostplaner og hurtige og store vægttab i stedet for selv at skulle bøvle med at finde vejen. Eller som Jan Andersen fastslår i en tidlig fase:
”Det er helt skørt!”
Hertil siger Sine Guntveit:
”Jeg kan godt mærke, jeg kommer med noget, der er uventet og udfordrer dem.”
Og nej, deltagerne taber da heller ikke hverken de 15, 20 eller 30 kilo på et halvt år, som både de og vi andre har for vane at opleve i slankeprogrammer. I stedet ligger de mellem respektive 5- 10 kilos vægttab. Man skulle så tro, at deltagerne ville være skuffede, da de fleste har meldt sig i håb om et hurtigt og effektivt vægttab. Men det er de på ingen måde. I stedet jubler de – også dem, som i starten var kritiske – over at have det så meget, meget bedre med alting i deres liv. Samtidigt med, at de udstråler overbevisning om, at de har rigtig gode chancer for at fastholde og formentligt endda udbygge deres vægttab.
´Fede Forhold´ er værd at binge. Tempoet er effektivt, men uden at serien er overfladisk, og dens fokus på intuitiv spisning er spændende – ikke mindst i tider med de nye medicinske slankemidler, hvor mange patienter vil være nødt til at lære at spise mindre og sundere for selv at kunne fastholde de vægttab, som medicinerne fremkalder.
Sæson seks er i kraft af hovedpersonernes troværdige og meget nuancerede personlige udviklinger en stærk og engagerende sæson, der appellerer til et bredt publikum, som vil kunne værdsætte denne underholdende, informerende, troværdige og ægte rørende serie.