”Vi var lidt overraskede over, at vi ikke så en større stigning i gennemsnitsalderen,” siger Rolf Pringler Holm.
Myte punkteret: Gennemsnitsalderen forsclerose-patienter er ikke steget drastisk
Over de seneste 50 år er gennemsnitsalderen for danske patienter med multipel sclerose (MS) kun steget fra 52 til 54 år, viser et nyt danske studie. Forskerne er overraskede over, at stigningen ikke er større.
Kigger man i den videnskabelige litteratur om multipel sclerose (MS), står der ofte, at MS-populationen bliver ældre og ældre. Men måske er det mere en antagelse end reel viden. I hvert fald viser et nyt studie fra Det Danske Scleroseregister, som er publiceret i tidsskriftet Brain, at stigningen i gennemsnitsalderen over de seneste cirka 50 år slet ikke er så stor.
”Det er helt forkert at tro, at den gennemsnitlige alder i MS-populationen i dag skulle være 70 eller 80 år,” siger læge og ph.d.-studerende Rolf Pringler Holm fra Det Danske Scleroseregister, der er førsteforfatter på studiet.
Gennemsnitsalder går op og ned
Sammen med kolleger fra Det Danske Scleroseregister har Rolf Pringler Holm gennemført et studie af danske patienter med multipel sclerose fra 1950 til 2023. Studiet omfatter lidt over 28.000 patienter og undersøger udviklingen i gennemsnitsalder, kønsfordeling, samt hvor mange nye tilfælde (incidens) og hvor mange samlede tilfælde (prævalens) der er over tid.
Her kan man se, at gennemsnitsalderen steg markant fra 1950 til slutningen af 1970’erne. I denne periode er datakvaliteten imidlertid ikke så komplet, fordi CPR-registeret først blev indført i 1968, og derfor skal disse tal tolkes med forbehold, pointerer Rolf Pringler Holm. Men fra slutningen af 1970’erne var gennemsnitsalderen for en patient med sclerose på 52,5 år, og der lå den stabilt frem til 1990. Herefter skete der et lille fald ned til 51,2 år i 1990, hvorefter gennemsnitsalderen steg igen til 54,2 år i 2023. Samlet set er gennemsnitsalderen altså kun steget fra 52,5 år til 54,2 år i en periode fra slutningen af 1970’erne til 2023.
”Vi var lidt overraskede over, at vi ikke så en større stigning i gennemsnitsalderen. Tidligere har vi nok rendt rundt og troet, at MS-populationen selvfølgelig blev ældre, fordi baggrundsbefolkningen generelt lever længere, og fordi MS-behandlingerne er blevet bedre i de seneste 30 år. Klinikerne fortæller også, at de ser flere ældre patienter. Men reelt er der ikke nogen, der har fremlagt data, som har vist det,” siger Rolf Pringler Holm.
Første større studie
Det danske studie er det første, der har vist udviklingen i gennemsnitsalderen blandt patienter med sclerose i en større undersøgelse. Tidligere er der kun blevet lavet et lille australsk studie fra 2023, der har undersøgt netop det, men det australske studie er udfordret af en række metodiske begrænsninger.
Rolf Pringler Holm tror selv, at der er flere årsager til, at gennemsnitsalderen ikke er så høj som forventet.
”I dag er der flere, der bliver diagnosticeret med MS, og generelt sker det i en ung alder, så det trækker gennemsnitsalderen ned. Det skyldes blandt andet, at de diagnostiske kriterier er blevet lidt lempeligere, så det er lettere at få en diagnose i dag end tidligere. Vi har heller ikke set den fulde effekt af de højeffektive behandlinger på gennemsnitsalderen, fordi de ikke har været tilgængelige i så mange år endnu,” siger han.
I studiet har forskerne også opdelt patienter med MS i aldersgrupper, og her viser det sig, at gruppen over 65 år er vokset i de seneste 15 år.
”Hvis man laver en ukritisk fremskrivning på den ældre gruppe, ser det ud til, at gennemsnitsalderen vil stige i de kommende år, men andre faktorer kan også påvirke udviklingen.”
Danske data bør blive benchmark
De danske forskere skriver også i studiet, at deres data bør bruges som referencepunkt for fremtidige demografiske studier af MS-patienter i andre lande.
”De landsdækkende danske registre og vores offentlige sundhedssystem med lige adgang til MS-behandlinger giver os nogle unikke muligheder for at beskrive MS-populationen på individniveau. Vi har rent faktisk data på næsten hele gruppen af patienter med MS i Danmark og behøver ikke at ekstrapolere vores data ud fra et repræsentativt udsnit af gruppen med de usikkerheder, det giver. Sådan er det langt fra i andre lande,” siger Rolf Pringler Holm.
”Derfor mener vi også, at hvis forskere fra andre lande får resultater, der ser anderledes ud end vores, så bør de være forsigtige og tjekke, om kvaliteten af deres data er god nok. Det kan selvfølgelig skyldes, at de har nogle befolkningsgrupper med andre risikoprofiler end den danske, men som udgangspunkt er vores data et godt referencepunkt for fremtidig forskning.”
Det danske studie af MS-patienternes demografi blev også præsenteret på ECTRIMS-konferencen, som blev afholdt i København 18. til 20. september. Ved den afsluttende plenary session blev det fremhævet som et af de kliniske højdepunkter på konferencen.