Der er fundet tre solsorte med usutuvirus i Danmark. De tre solsorte stammer fra forskellige dele af landet.
Usutu virus første gang påvist i fugle i Danmark – kan være farlig for svagelige personer
Statens Serum Institut har for første gang påvist usutu virus (USUV) i Danmark. Virus er fundet i tre solsorte som er indsendt til undersøgelse under Faldvildtovervågningsprogramme t, der er et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Dansk Veterinær Konsortium (Københavns Universitet og Statens Serum Institut). De tre solsorte stammer fra forskellige dele af landet.
Usutu-virus er et virus, der primært overføres af myg og tilhører samme familie som eksempelvis japansk encephalitis, gul feber, TBE, West Nile, Dengue og Zika-virus. Det blev først opdaget i Afrika, men har spredt sig til Europa og andre områder i de seneste år. Usutu-virus inficerer hovedsageligt fugle, især sangfugle og rovfugle, og kan forårsage alvorlige fugledødsfald. Men det kan også smitte mennesker, selvom det er relativt sjældent.
De fleste mennesker, der bliver inficeret med Usutu-virus, oplever enten ingen symptomer eller milde influenzalignende symptomer, såsom feber, hovedpine og muskelsmerter. I sjældne tilfælde, især hos personer med svækket immunforsvar eller ældre, kan det dog føre til mere alvorlige neurologiske problemer som meningitis eller encephalitis (betændelse i hjernen).
Der er meget få rapporter verden over om dødsfald direkte forårsaget af Usutu-virus hos mennesker.
Den naturlige vært for Usutu virus er fugle, som kan sprede virus. Myg bliver smittet ved at bide inficerede fugle, og myggene kan derefter overføre virussen til andre fugle, dyr og mennesker.
Usutu virus har for nylig spredt sig til Europa især Østrig, Ungarn, Italien, Spanien og Schweiz med sygdom i såvel fugle som heste og mennesker.
Der findes ingen specifik behandling eller vaccine mod usutu-virus, så forebyggelse består hovedsageligt i at beskytte sig mod myggestik.