Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

”Det er klart, at vi reagerer, når vi ser noget helt nyt, det er vores opgave. Men der er ingen af de tre (danske) tilfælde, der har haft andre symptomer end dem, der normalt ses ved covid-19-forløb," siger faglig chef hos SSI, Tyra Grove Krause.

Forskere verden over holder øje: Stærkt muteret coronavariant dukket op tre steder i Danmark

Forskere verden over er i hast i færd med at finde ud af, om en stærkt muteret coronavirusvariant, der er dukket op primært i Danmark, vil være af global bekymring eller ej.

Det er kun godt et par uger siden, at Sundhedspolitisk Tidsskrift kunne fortælle om en ny coronavariant, Eris, som stormer frem i Danmark. Men nu kommer der igen rapporter om en helt ny variant – BA.2.86. Der er denne gang tale om en helt, helt usædvanlig variant med over 30 mutationer.

Pr. 23. august er der opdaget mindst ni tilfælde på verdensplan af den nye variant BA.2.86 – tre i Danmark, to i Sydafrika, to i USA, et i Israel og et i England, oplyser de amerikanske sundhedsmyndigheder Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Torsdag er der også uofficielle oplysninger om fund i spildevand i både Thailand og Schweiz. 

De tre tilfælde i Danmark er fra forskellige steder i landet og ser ikke ud til at have haft kontakt til hinanden, hvilket antyder, at varianten kan være mere udbredt, end man lige tror. I dag bliver der kun PCR-testet meget få, og derfor kan mørketallene være enorme. 

Den nye, stærkt muterede variant er ligesom Eris en undervariant af omikron – nemlig en markant videreudvikling af den gamle variant BA.2, som resulterede i en kraftig smittebølge verden over i begyndelsen af 2022, men som i dag egentlig nærmest er gået i glemmebogen.

Det, der overrasker forskerne, er, at BA.2.86 har hele 34 mutationer. Og den adskiller sig betydeligt fra tidligere undervarianter af omikron ifølge Statens Serum Institut (SSI).

"Det er usædvanligt, at coronaen ændrer sig så meget og udvikler 30 nye mutationer. Sidst vi så en sådan stor ændring, var da omikron dukkede op," siger Morten Rasmussen, seniorforsker ved det danske Statens Serum Institut.

Muligvis nemmere ved at smitte

Flere af mutationerne i BA.2.86 er opstået i virussets spikeprotein, som de fleste vacciner i dag er rettet mod. Af den grund kan der være risiko for, at varianten vil være i stand til at undgå nogle af de neutraliserende antistoffer, der udløses af tidligere infektioner og vaccineboostere.

De amerikanske sundhedsmyndigheder CDC meddelte onsdag, at den nye BA.2.86-linje af coronavirus muligvis har nemmere ved at smitte vaccinerede eller tidligere smittede end ældre varianter. CDC sagde, at det var for tidligt at sige, om dette måske ville medføre alvorligere sygdom sammenlignet med tidligere varianter.

Hos SSI mener forskerne, at det er endnu for tidligt at sige noget om både den nye variants alvorlighed og smitsomhed. SSI er i fuld gang med at dyrke virusvarianten, så den kan undersøges nærmere i forhold til virkning af vaccineantistoffer.

”Det er klart, at vi reagerer, når vi ser noget helt nyt, det er vores opgave. Men der er ingen af de tre (danske) tilfælde, der har haft andre symptomer end dem, der normalt ses ved covid-19-forløb. Vi har også en stærk forventning om, at vaccinerne – også ved denne variant - vil give god beskyttelse mod alvorlig sygdom”, siger faglig chef hos SSI, Tyra Grove Krause.

Déjà vu 

Efter omikron opstod, begyndte udviklingen af corona-virussen at følge en temmelig forudsigelig kurs, hvor succesrige varianter opstod fra cirkulerende linjer efter at have opnået nogle få nøglemutationer, der øgede deres spredning. BA.2.86 er derimod markant anderledes end udbredte coronavirus-varianter, og på den måde minder dens fremkomst om omikron og tidlige varianter, herunder Alpha og Delta.

Adam Lauring, virolog og infektionssygdomslæge ved University of Michigan i Ann Arbor siger til Nature, at for mange forskere minder fremkomsten af BA.2.86 om udseendet af omikronvarianten i slutningen af 2021, hvor forskere i det sydlige Afrika bemærkede en underlig udseende linje, der hurtigt blev global. "Der er lidt déjà vu over det hele igen," siger han.

Virusvarianten er i øjeblikket på WHO's liste over varianter under særlig overvågning.

Der er stor international opmærksomhed på de danske fund, og derfor deler SSI løbende information omkring de tilfælde, der påvises i Danmark og deler informationen med de internationale forskere og sundhedsmyndigheder.

SSI´s spildevandsprøver, som bliver analyseret fra 29 renseanlæg over det meste af landet, viser, at koncentrationen af coronavirus herhjemme er i stigning, og af SSI betegnes det som en ’meget kraftig stigning’. Niveauet er dog fortsat lavere end sidste år, men stigningen er stejlere.

SSI vurderer dog ikke, at smittestigningen skyldes denne nye virusvariant.

 

corona

Del artikler