Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny corona-variant stormer frem

En ny corona-variant kaldet Eris eller EG.5.1 breder sig kraftigt i verden, og ifølge Danish Covid-19 Genome Consortium også i Danmark.

Ifølge Danish Covid-19 Genome Consortium er stigningen sket den seneste måned, og ifølge de seneste tal fra uge 29 var 21,2 procent af de smittede smittet med EG.5.1. Det allerførste tilfælde blev dog fundet herhjemme allerede i maj.

EG.5.1 bliver mere og mere almindelig i Europa, USA og Asien. Faktisk udgør nye tilfælde med en bestemt mutation i EG.5 (og i EG.5.1) - kaldet F456L - over 35 procent på verdensplan.

Morten Rasmussen, afsnitsleder i virologisk afdeling på Statens Serum Institut, fortæller, at EG.5.1 adskiller sig fra den tidligere dominerende variant XBB.1.5 med 8 aminosyre-ændringer i genomet, hvoraf to er i spike genet (Q52H og F456L).

"Med de nuværende data ser det ud til, at den har en vækstfordel i forhold til tidligere rekombinanter, men vækstfordelen er ikke markant højere, end hvad vi har set hos tidligere undervarinater, der opstod og blev dominererende," siger Morten Rasmussen.

Statens Serum Institut har ingen data, der indikerer ændringer i symptomer eller sygdomsforløb.

"Det er endnu for tidligt at svare på, hvordan eksisterende vacciner virker mod EG.5.1-varianten, men personligt vurderer jeg, at nye opdaterede vacciner vil beskytte fint mod denne variant også, da den kun adskiller sig ganske lidt i det område, som vaccinerne er rettet mod," siger han.

 

corona

Del artikler