Mand får 15 måneders fængsel for fusk med vægttabsmedicin
En 40-årig mand er blevet idømt ét år og tre måneders fængsel for at have snydt Region Syddanmark for over én million kroner ved uberettiget at skaffe sig vægttabsmedicin, som han efterfølgende solgte videre.
Retten har desuden konfiskeret hans fortjeneste på 357.750 kroner, skriver Fyns Anklagemyndighed på det sociale medie X (tidligere Twitter).
Dommen er en del af den landsdækkende indsats mod misbrug af medicintilskud, hvor flere personer er blevet enten dømt eller anklaget for lignende svindel. I august kom den første dom: En 56-årig kvinde fra Hvidovre blev idømt syv måneders fængsel for at have fået udleveret Ozempic til en værdi af 317.971 kroner på falske forudsætninger. Specialanklager Christina Walbom fra Københavns Vestegns Politi udtalte dengang til DR Nyheder, at dommen afspejlede, at myndighederne "slår hårdt ned på snyd med offentlige tilskud" og understregede, at receptpligtig medicin ikke må handles uden for de lovlige kanaler.
En anden sag kommer retten i januar. En 42-årig mand fra Lyngby er ifølge DR´s oplysninger tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter og risikerer både fængselsstraf, et stort erstatningskrav og udvisning. Manden fik i løbet af to år udleveret så store mængder af Ozempic, at han snød med det offentlige tilskud til medicinen på 766.863 kroner.
Indholdsstoffet i diabetesmedicinen Ozempic er semaglutid – samme stof, som der er i vægttabsmedicinen Wegovy, som ikke har tilskud, og Ozempic-medicinen blev derfor solgt videre som vægttabsmedicin.
Regionerne har siden begyndelsen af året anmeldt over 30 borgere for at have fået udskrevet unormalt store mængder Ozempic med henblik på videresalg.
For at forebygge yderligere misbrug har Lægemiddelstyrelsen pr. 1. juli begrænset adgangen til Ozempic, så diabetespatienter maksimalt kan få udleveret medicin til tre måneders forbrug ad gangen. Det skal gøre det sværere at opbygge store lagre af medicinen med henblik på videresalg.
25. november bliver fusk endnu sværere. Her træder Lægemiddelstyrelsens nye tilskudsregler for anti-diabetiske lægemidler, som ikke er insulin, nemlig i kraft. De nye tilskudsregler kræver, at personer med type 2-diabetes skal have prøvet behandling med alle andre billigere og relevante lægemiddeltyper, før de er starter behandling med eksempelvis Ozempic. I hvert fald hvis de ønsker tilskud til deres behandling.