Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Hvad skriver den praktiserende læge i journalen? Det vil patienterne kunne se om godt et års tid.

Om et år kan danskerne følge med i, hvad deres egen læge skriver i journalen

Inden udgangen af næste år vil borgerne kunne se, hvad deres praktiserende læge har skrevet i journalen.

Som del af den overenskomst, som Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) indgik i sidste uge, blev det aftalt, at journalnotater i fremtiden skal deles, så patienten selv og andre relevante sundhedspersoner kan læse de journalnotater, som den praktiserende læge har skrevet.

Patienterne vil kunne se dem ved at logge ind på sundhed.dk eller i MinLæge-appen.

Med aftalen vil ikke kun patienten i fremtiden kunne få et langt større indblik i eget forløb, det vil andre sundhedspersoner også. Journalen bliver en del af Sundhedsjournalen på sundhed.dk, og den har andre sundhedspersoner på for eksempel sygehusene også adgang til, når de har en patient i behandling. Derfor behøver patienten ikke at fortælle den samme historie til flere forskellige behandlere, der selv kan gå ind og læse, hvad den praktiserende læge har skrevet.

På sundhed.dk og MinLæge-appen kan borgerne allerede i dag se deres journal fra sygehus, deres laboratoriesvar, medicinoplysninger m.m. Og inden længe vil de altså også kunne se data fra speciallæger – deriblandt deres praktiserende læge, som jo er speciallæge i almen medicin.

”Det har længe været et stort ønske hos os også at kunne vise borgerne, hvad der står i deres journal fra den praktiserende læge. Det bliver nu med den nye aftale muligt. Det er vi glade for, fordi vi så gør det endnu lettere for borgerne at holde styr på egen sundhed og sygdom. Derudover styrker vi sammenhængen i sundhedssystemet til gavn for de mange borgere, der bevæger sig på tværs mellem de forskellige behandlere på blandt andet sygehuset, i praksissektoren og hos speciallæger,” siger direktør på Sundhed.dk, Morten Elbæk Petersen.

Inden journalen bliver tilgængelig på sundhed.dk skal der laves forskellige afprøvninger af, hvad det har af effekt på klinikkerne, at notaterne går fra at være et internt arbejdsredskab til også at kunne fungere som kommunikation til borgerne og til andre sundhedspersoner.

 

 

Andre artikler om overenskomstaftalen

 

Del artikler