Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Som følge af den store efterspørgsel og medieopmærksomhed havde vi desværre forventet et øget illegalt udbud af semaglutid-præparaterne Ozempic og Wegovy”, siger enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Jeanne Majland.

Styrelse anmelder ulovligt salg af fedmemedicinen Wegovy

Lægemiddelstyrelsen har anmeldt 26 dansksprogede hjemmesider for ulovlig medicinhandel. Størstedelen sælger potensmidler, men der er også fundet to hjemmesider, der ulovligt sælger vægttabsmedicin og diabetesmedicin som Wegovy og Ozempic.

Hvis man køber medicin på uautoriserede hjemmesider eller sociale medier, er der ingen garanti for fremstilling, indhold eller virkning. Det kan derfor være farligt.

At der nu er kommet et ulovligt salg af præparaterne mod overvægt kommer ikke bag på Lægemiddelstyrelsen.

”Der er ingen overraskelser eller nye tendenser, som vi ikke i forvejen havde kendskab til. Som følge af den store efterspørgsel og medieopmærksomhed havde vi desværre forventet et øget illegalt udbud af semaglutid-præparaterne Ozempic og Wegovy”, siger enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Jeanne Majland.

Opioidpræparatet Tramadol, som er særdeles udbredt i illega handel, er også fundet på nogle af de ulovlige hjemmesider.

”Der er desværre fortsat et stort marked for ulovlig medicinhandel på nettet, og det er umuligt at komme helt til livs, selvom der er et stort globalt fokus på problemet. Derfor er det også vigtigt, at befolkningen ved, hvordan man kan handle sikkert på nettet,” siger Jeanne Majland og fortsætter:

”Det er farligt at købe medicin på uautoriserede hjemmesider, for der er absolut ingen kontrol og ingen sikkerhed med den medicin, der bliver solgt på den måde. Receptpligtig medicin skal altid ordineres af egen læge, og hvis du køber medicin på nettet, bør det altid være i en netbutik, der bærer det grønne eller det blå EU-logo. I øvrigt er al medicinhandel på sociale medier ulovligt”.

De 26 dansksprogede sider er både blevet anmeldt til Interpol og til politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) med anmodning om efterforskning og om mulig lukning. Ingen af netbutikkerne har det lovpligtige grønne eller blå EU-logo, som viser, at butikken er godkendt til at sælge medicin til mennesker (det grønne logo) eller dyr (det blå logo).

Lægemiddelstyrelsen har fundet frem til de 26 hjemmesider i forbindelse med den internationale, årlige Operation Pangea, der fandt sted fra 3. til 10. oktober. 89 lande deltog i en fælles opsporing af ulovligt medicinsalg, og Operation Pangea koordineres af Interpol.

Operation Pangea XVI har på verdensplan ifølge Interpol ført til beslaglæggelse af ulovlig og potentielt farlig medicin for mere end 7 millioner dollars. Over 1.300 hjemmesider er blevet lukket, og 72 personer er blevet anholdt på verdensplan.

Potensmidler er igen i år globalt set i høj kurs hos de illegale internetforhandlere, og det udgjorde 22 procent af operationens beslaglæggelser. Psykofarmaka såsom antidepressiv medicin, angstmedicin og beroligende midler fulgte tæt efter og udgjorde 19 procent af den globale operations beslaglæggelser. 

 

 

Gode råd, hvis du køber medicin på nettet:

  • Køb kun medicin på apoteket eller onlineforhandlere med det grønne EU-logo. Hvis logoet mangler, kan du være ret sikker på, at det enten er en netbutik, der sælger medicin ulovligt, eller at det er en sælger uden for EU, og det er problematisk, da det er ulovligt at få tilsendt medicin fra lande uden EU/EØS til Danmark. Når du klikker på det grønne EU-logo, skal du tjekke, om du bliver ført videre til en af Lægemiddelstyrelsens (eller en anden lægemiddelmyndighed i EU) lister over apoteker eller godkendte netbutikker (detailforhandlere), der har tilladelse til at forhandle medicin til mennesker.


    Det grønne EU-logo ser sådan ud.

  • Kontakt altid din læge, hvis du tror, du har brug for behandling med receptpligtig medicin.
  • Ulovlig medicin kan være sundhedsfarligt at anvende. Køb derfor kun medicin på apoteket eller hos andre godkendte forhandlere.
  • Vær opmærksom på, at hjemmesider og produkter kan se meget professionelle ud. Derfor kan det være svært at identificere ulovlige forhandlere.

Gode råd, hvis du køber medicinsk udstyr på nettet:

  • Tjek at udstyret er CE-mærket.
  • Følg altid brugsanvisningen.
  • Tjek, at der er dansk mærkning og brugsanvisning. Det skal der være. 

lægemidler

Del artikler