”Når jeg ser, at patienter i Danmark ikke har samme behandlingsmuligheder som i de nabolande, vi plejer at sammenligne os med, tænder de røde advarselslamper hos mig,” siger Jesper Fisker, formand for Kræftens Bekæmpelse og formand for Sundhedsstrukturkommissionen.
Jesper Fisker om mangelfuld behandling til lymfekræftpatienter: Advarselslamperne er tændt
Tilliden til Medicinrådet er på spil, når rådets afgørelser fører til markant ringere behandlingsmuligheder for danske patienter end i vores nabolande. Kræftens Bekæmpelse er bekymret og opfordrer til handling.
En række kræftlæger med speciale i blodkræft (hæmatologer), vi har talt med, kan samstemmende fortælle, at det behandlingstilbud, nogle af de hårdest ramte danske lymfekræftpatienter bliver givet, er langt ringere end i andre europæiske og nordiske lande, vi normalt sammenligner os med. Selv om der er kommet nye effektive midler på markedet, er de alle blevet afvist af Medicinrådet, og behandlingen er stået stille de seneste 20 år.
Jesper Fisker, formand for Kræftens Bekæmpelse og formand for Sundhedsstrukturkommissionen, er blevet forelagt sagen og er stærkt bekymret.
”Når jeg ser, at patienter i Danmark ikke har samme behandlingsmuligheder som i de nabolande, vi plejer at sammenligne os med, tænder de røde advarselslamper hos mig,” siger han.
Genovervejelse
Medicinrådet er sat i verden for at vurdere, om effekten af ny medicin står mål med prisen, og det er der god fornuft i. Danske læger har dog ved flere tilfælde kritiseret, at kriterierne for hvornår rådet kan godkende ny medicin er så skrappe, at ny medicin igen og igen bliver afvist, selv om den viser markant bedre behandlingsresultater end den eksisterende behandling.
En kritik, der også har været fremsat af Kræftens Bekæmpelse, mest markant i forbindelse med Medicinrådets afvisning af immunterapimidlet Enhertu til behandling af HER 2-positiv metastatisk brystkræft, hvor Jesper Fisker opfordrede rådet til at genoverveje deres beslutning.
Nu opfordrer Jesper Fisker igen til, at Medicinrådet tager deres praksis op til overvejelse.
”Jeg vil gerne opfordre til, at Medicinrådet sammen med fagudvalgene vurderer, hvorvidt de rette behandlingsmuligheder er tilgængelige for patienter i Danmark,” siger Jesper Fisker.
Det syvende princip fungerer ikke
Da Medicinrådet i 2017 blev stiftet, skete det med Kræftens Bekæmpelses opbakning.
En forudsætning for opbakningen var dog, at der blev indført et syvende princip, der siger, at er et lægemiddel godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA, så skal det være muligt ud fra en konkret lægefaglig vurdering at ordinere medicinen til patienten, selvom den ikke er anbefalet af Medicinrådet.
Problemet er, at princippet ikke fungerer i praksis.
Læger, vi har talt med, fortæller, at de gentagne gange har ansøgt om lov til at behandle patienter med lymfekræft (lymfom) med den banebrydende CAR-T-celleterapi med henvisning til det syvende princip, men at alle ansøgninger blev mødt med et afslag.
”Alle de patienter, vi har søgt om tilladelse til at behandle med CAR-T, er døde i dag,” fortæller Judit Meszaros Jørgensen, overlæge på Hæmatologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital og tidligere formand for Dansk Lymfom Gruppe.
Thomas Stauffer Larsen, overlæge på Hæmatologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital, har samme erfaring .
”Døren er hermetisk lukket, når det kommer til CAR-T. Indtil nu er der ikke givet én eneste tilladelse til at behandle en lymfompatient med CAR-T. Jeg antager, at man er bange for at underminere Medicinrådet, hvis man åbner op for individuelle tilladelser,” siger Thomas Stauffer Larsen.
Det er et alvorligt problem, erkender Jesper Fisker, for det syvende princip er garanten for, at den lægefaglige vurdering har førsteprioritet.
”Når læger gentagne gange oplever at få deres ansøgninger afvist, fungerer det ikke særlig godt, og det går ud over patienterne,” siger Jesper Fisker.
Sagen er alvorlig, for det syvende princip er afgørende for Medicinrådets virke, og for den folkelige og politiske støtte til rådets oprettelse og arbejde.
”Det er vigtigt, at det syvende princip opretholdes. Vi bakkede i sin tid op om oprettelsen af Medicinrådet med den afgørende præmis om dette princip,” siger Jesper Fisker.