Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Vores vigtigste budskab til patienterne har været, at de ikke måtte afbryde behandlingen, men at de skulle gå på apoteket og få ombyttet til et andet tilsvarende præparat,” siger enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Jeanne Majland.

Lægemiddelstyrelsen ventede to dage med at fortælle læger og patienter om multiresistente bakterier i Dicillin

Lørdag den 4. februar stod det klart for Statens Seruminstitut, Lægemiddelstyrelsen og forskere ved Odense Universitetshospital, at antibiotikamidlet Dicillin fra Sandox var kilden til smitten med den multiresistente bakterie Enterobacter hormaechei ST79, som da havde smittet 11 personer. Samme aften gav Lægemiddelstyrelsen besked til apoteker og hospitaler om at fjerne Dicillin fra hylderne.

Der blev imidlertid ikke givet besked til resten af landets læger og offentligheden til trods for, at Dicillin er et af de mest benyttede antibiotika, og sundhedsdatastyrelsen vurderer, at op mod 35.000 danskere har fået midlet på recept i perioden, hvor der er konstateret smitte.

Først to dage efter, at smittekilden var afdækket, mandag den 6. februar, udsendte Lægemiddelstyrelsen en pressemeddelelse, hvor de tilbagekaldte lægemidlet og opfordrede patienter, der er i besiddelse af det, om at tilbagelevere det til apoteket.

Siden Dicillin blev tilbagekaldt, er der fundet flere smittetilfælde, så udbruddet nu er oppe på i alt 25 personer (tal pr. 9 marts 2023).

Sundhedspolitisk Tidsskrift har kontaktet Lægemiddelstyrelsen for at høre, hvorfor læger og patienter først fik besked om, at Dicillin 500 mg var kilden til smitte to dage efter, at sammenhængen stod klar for myndighederne. Tid, der betyder, at flere patienter kan nå at være blevet smittede med den resistente bakterie.

Lægemiddelstyrelsen forklarer i et skriftligt svar, at der lå både patientsikkerhedsmæssige og praktiske hensyn til grund for, at lægemidlet i første omgang blev tilbagekaldt hos apoteker og hospitaler om lørdagen og dernæst på patientniveau om mandagen.

“I forhold til patientsikkerheden er det afgørende, at bakterien i sig selv ikke er så farlig, at der var brug for en akut tilbagekaldelse, ligesom hvis det havde været Salmonella eller E.Coli. Det ville i forhold til patientsikkerheden være et større problem, hvis nogen patienter afbrød deres behandling, fordi de blev bekymrede. Vores vigtigste budskab til patienterne har været, at de ikke måtte afbryde behandlingen, men at de skulle gå på apoteket og få ombyttet til et andet tilsvarende præparat,” skriver enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Jeanne Majland.

Lægemiddelstyrelsen begrunder ventetiden med, at borgerne om mandagen havde bedre mulighed for at komme på apoteket inden for almindelig åbningstid, ligesom det selvfølgelig var vigtigt, at læger, apoteker, hjemmeplejen og andre aktører kunne nå at få information om situationen, så de kunne være klar til at vejlede borgerne og ombytte lægemidlet.

”Derfor sikrede vi med tilbagekaldelsen til apotekerne om lørdagen, at der ikke ville blive udleveret nye pakninger hen over weekenden, og tilbagekaldte på patientniveau om mandagen, da alle nødvendige parter var informeret, og systemet var klar til at hjælpe de berørte borgere,” skriver Jeanne Majland.

I sit svar undlader Lægemiddelstyrelsen dog at give et klart svar på, hvorfor der ikke blev givet besked til landets mange læger før, så de kunne undgå at administrere medicin, der potentielt kunne gøre deres patienter syge.

E. hormaechei kan forsage urinvejsinfektioner og i sjældne tilfælde føre til lungebetændelse, sårinfektioner og blodinfektioner. Den resistente E. hormaechei, der er fundet på Dicillinkapslerne besidder to genmutationer, der gør den resistent over for den antibiotika, man normalt ville benytte som førstevalg til behandling af underlivsinfektioner. Den hører til under gruppen carbapenemase-producerende organismer (CPO´er), hvilket betyder, at patienter, der er blevet smittet med bakterien skal i isolation, hvis de kommer på sygehuset.

Fra myndighedernes side har man dog valgt ikke at teste danskere, der har indtaget Dicillin. De er udelukkende blevet opfordrede til at udskifte medicinen med en anden på apoteket, holde god håndhygiejne og at oplyse om indtagelsen af Dicillin, hvis de kommer i kontakt med hospitalsvæsenet. 

Kilden til kontaminationen med den multiresistente bakterie efterforskes i øjeblikket af Sandoz, der står bag lægemidlet. Selve produktet er lavet hos en underleverandør, hvis navn ikke er offentliggjort. Lægemiddelstyrelsen oplyser, at de følger sagen tæt.

 

Relaterede artikler

multiresistente

Del artikler