“Kan jeg for en stund lægge min kræft-kasket væk og gøre noget godt på et andet område, så er det lige præcis psykiatrien, der fortjener det, og som jeg gerne vil være med til at løfte,” siger Jesper Fisker.
Direktør for Kræftens Bekæmpelse: Erfaringer fra kræftområdet kan bruges til at løfte psykiatrien
Ser man Folketingets vedtagelse i september af psykiatriplanen som den første i rækken, kan den meget vel blive vejen til et løft af psykiatrien, svarende til det som de senere år er set på kræftområdet.
Det mener adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, som på et partnermøde i Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed i Regionernes Hus mindede om, at ‘den første kræftplan altså heller ikke var fantastisk’:
“På kræftområdet har vi haft kræftplan 1, 2, 3, 4. Nu er der kommet en psykiatriplan, som er den første. Så frem for at være alt for frustrerede over, at denne plan ikke indeholder det hele, skal man hellere begynde at overveje, hvad psykiatriplan 2 skal indeholde - ligesom vi i Kræftens Bekæmpelse lige nu overvejer, hvad kræftplan 5 skal indeholde,” sagde han og tilføjede, at hvis kontinuiteten kan fastholdes, skal milliarderne også nok komme rullende.
Jesper Fisker mener med andre ord, at der er al mulig grund til at bruge erfaringerne fra kræftområdet til at udvikle psykiatrien over de næste år. Og med et kik tilbage på de seneste 15 år ser han helt konkrete tiltag, som har defineret udviklingen her, og som man på psykiatriområdet kan blive rigtig kloge af. Bl.a. nævnte han tiltag, som har gjort, at man på kræftområdet i Danmark er gået fra at have ligget milevidt under de nordiske nabolande til idag at være på fuld omgangshøjde.
“Det var flere forhold, som tilsammen skubbede i den rigtige retning," sagde han og nævnte for det første, at “der kom nogle rapporter, som hev os ud af vildfarelsen om, at det gik godt, og gjorde det klart for enhver, at det faktisk gik ad H til”. En erkendelse, som førte til en omfattende diskussion blandt fagfolk, politikere, organisationer m.fl., der alle hurtigt blev enige om, at noget måtte gøres. Det andet, der skete, var, at man fik kræftpakkeforløbene. Det tredje var, at man tog greb om det faktum, at man på nogle hospitaler ikke var fagligt dygtige nok og skabte en specialisering, som højnede kvaliteten generelt.
“På psykiatriområdet ser jeg samme erkendelse af, at det mildest talt kunne gå bedre. Jeg ser også tendenser til andre ting, men altsammen noget, som man kan og bør gøre mere af. Det gælder pakkeforløbene. Og måske specialiseringen. Og det er gode udgangspunkter,” påpegede Jesper Fisker.
Nødvendigt at tale med én stemme
Et af de steder, hvor han især mener, der er et stykke vej at gå endnu, handler om sammenholdet mellem patientorganisationerne.
“Noget af det, der var med til at fremme udviklingen på kræftområdet var, at Kræftens Bekæmpelse talte på vegne af samtlige kræftpatienter. Og på psykiatriområdet børn man også blive bedre til at agere i fællesskab og tale med èn stemme,” sagde han og tilføjede:
“Skal man lade sig inspirere af kræftområdet, skal man lade sig inspirere ikke bare af ét af de nævnte forhold, men af dem alle. For jeg tror faktisk, at det er summen af det hele, der har gjort, at vi på kræftområdet har oplevet en stigning i overlevelsen de sidste 15 år, som er den største i verden overhovedet.”
Spørger man Jesper Fisker, er situationen på psykiatriområdet i Danmark så grel, at han nærmest synes, det er lidt flovt, at man ikke for længst er begyndt at gøre noget her, à la udviklingen på kræftområdet.
“I Kræftens Bekæmpelse vil vi gerne bruge vores kraftige stemme til at sætte bredere dagsordener, som rækker ud over kræftområdet. Og kan jeg for en stund lægge min kræft-kasket væk og gøre noget godt på et andet område, så er det lige præcis psykiatrien, der fortjener det, og som jeg gerne vil være med til at løfte. Det er bare så vigtigt, at alle os, der oplever ulighed på en del af vores arbejdsfelt, er med til at gøre noget for at ændre det. For i fællesskab kan vi rykke noget,” sagde han.
Og et af de fællesskaber, som han mener, skal bruges til formålet, er Alliancen mod Social Ulighed i Sundhed, som har næsten 100 patientorganisationer, faglige fællesskaber, fonde, hospitaler, universiteter, fagforeninger, Danske Regioner, KL m.fl. organisationer bag sig og blev etableret i januar 2020. Netop denne alliance stod bag partnermødet i Regionernes Hus. Alliancens vision er sammen at bidrage til at nedbringe de sundhedsmæssige konsekvenser af ulighed for borgere og patienter uanset social baggrund og position.