Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regionsrådsformænd: Besparelser på sundhed bliver uundgåelige

De fem regionsformænd i Danmark kommer nu med et fælles og usædvanligt skarpt opråb om en presset økonomi. 

Det sker i en fælles kronik i Jyllands-Posten onsdag.

I disse dage og uger arbejder regionsrådene på næste års budget. Og det ser usædvanligt svært ud, skriver de. "Alene i første halvår af 2023 har vi realiseret store merudgifter, bl.a. som følge af inflationen og stigende medicinudgifter."

Trods flere politiske løft har sygehusvæsnet derfor udsigt til store besparelser, der rammer patienter og personale, og det bliver svært at komme i bund med ventelisterne. Visse operationer, behandlinger og undersøgelser risikerer også at blive skåret bort.

I alt skal regionerne finde 2,5 milliarder kroner på grund af inflationsomkostninger og ekstraudgifter til medicin, fremgår det.

Meldingen kommer, selv om regeringen for få måneder siden præsenterede det, som finansminister Nicolai Wammen (Soc.) kaldte for "meget store investeringer i sundhedsvæsenet".

I maj i forbindelse med indgåelse af aftalen om regionernes økonomi for 2024 sagde Nicolai Wammen (Soc.):

"Aftalen kommer oveni de fem milliarder kroner, som regeringen afsatte til den store sundhedspakke og kræftplan, der blev præsenteret for nylig. Samlet set er der tale om meget store investeringer i vores sundhedsvæsen. Vi har samtidig aftalt et økonomisk ansvarligt regionalt anlægsniveau, som skal ses i sammenhæng med, at dansk økonomi fortsat er ramt af høj inflation." 

Regionernes formand Anders Kühnau (Soc.) lagde dog allerede dengang ikke skjul på, at han var bekymret for især udviklingen i udgifterne på medicin, som risikerede at udhule de midler, der er afsat til at følge med det stigende antal ældre.

»Vi bliver nødt til at fortælle befolkningen, at når regeringen går rundt og siger, at sundhedsvæsenet har fået mange flere penge tilført, er virkeligheden dén, at vi ude i regionerne ikke ser de 5 milliarder før om et par år, og lige nu står vi med et varigt og kæmpehul i kassen, når året er omme, på mindst 2,5 milliarder«, siger Anders Kühnau ifølge Jyllands-Posten.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), at regeringen bliver nødt »til at tage bestik af dansk økonomi, der fortsat slås med høj inflation«. Hun henviser til, at der oveni de nævnet investeringer også er udsigt til et ekstra løft af psykiatrien.

Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard på Syddansk Universitet kalder ifølge Jyllands-Posten opråbet for usædvanligt skarpt.

Del artikler