Jacob Ilsøe Klærkes yndlingsfilm er Holocaustfilmen ’Livet er Smukt’ , der handler om at se det smukke i livet midt i en verden af ondskab.
Psykiater og regionsrådspolitiker anbefaler film om Holocaust
KULTUR-TEMPERATUR. Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’. ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.
Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?
”Jeg har senest været i Musikhuset i Aarhus sammen med min kæreste og se stand up med ’Heino Hansens Første Afskedsshow’. Det var i forrige uge, og det var meget underholdende. Heino Hansen formår både at være folkelig og forsøge sig med lidt kant på én gang.”
KULTUR-TEMPERATUR
Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger fremover centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur.
Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?
”Min yndlingsfilm må være ’Livet er Smukt’ af den italienske komiker Roberto Benigni. Det er en Holocaust-film, der prøver at se det smukke i livet midt i en verden af ondskab og forfærdeligheder. Om en far, der prøver at værne sit barn mod virkeligheden. Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet.”
Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?
”Der er flere. Eksempelvis ’Being Mortal’ af Atul Gawande eller ’Gratitude’ af Oliver Sachs. Men jeg vil her gerne fremhæve en bog, der hedder ’Life Worth Living - How someone you love can still enjoy life in a nursing home’ af den amerikanske læge William H. Thomas. Han giver et vigtigt perspektiv på livskvalitet, sætter spørgsmålstegn ved, hvad vi tillægger værdi i klinisk praksis og anviser måske alternative veje til forandring. Han fortæller om, hvordan han som ung læge fik ansættelse på et plejehjem i USA og fandt meget lille livskvalitet blandt beboerne. Derfor spørger han ledelsen, om det ikke er muligt at købe en hund til beboerne på plejehjemmet. Det bliver til to hunde – men hvad så med de ældre, der ikke kan tåle hunde, siger lægen til ledelsen. Derfor kommer der også først en kat, derefter en kat mere… De får også leveret en hel kasse fugle. Samværet med dyrene får de ældre på plejehjemmet til at live op, og de får ansvar for at fodre dem, og lægen sørgede for, at der også kom børn på besøg i plejehjemmet. Bogen rummer et vigtigt budskab om værdier og blik for det hele menneske.”
Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?
”Det tror jeg ikke. På et tidspunkt ønskede jeg mig at blive arkitekt. Men min fascination gik vist lige så meget på det her med at arbejde rationelt med formgivning, så jeg ved ikke, hvor kunstnerisk dét egentlig var.”
Jacob Ilsøe Klærke (SF), 38:
- Formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg
- Regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, gruppeformand for SF, medlem af Forretningsudvalget og Psykiatri- og Socialudvalget
- Afdelingslæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Gødstrup
- Cand. med. fra Aarhus Universitet, 2015