Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Især i sydøstasiatiske lande som Singapore, Kina og Taiwan bliver flere og flere børn og unge nærsynede.

Hvert tredje barn i verden er nærsynet

Cirka hver tredje barn og ung i verden er nærsynet, viser en stor, samlet undersøgelse fra hele verden. Der er dog store forskelle afhængig af køn, alder og andre faktorer. I 2050 forventes det, at over 740 millioner mennesker vil være nærsynede globalt.

Forskere fra Sun Yat-sen Universitetet i Guangzhou, Kina, har i et systematisk review analyseret resultaterne fra 276 studier, der tilsammen involverede mere end 5,4 millioner børn og unge fra 50 lande på alle seks kontinenter.

Studiet finder en betydelig stigning i forekomsten af nærsynethed blandt børn og unge de seneste 30 år, fra 24 procent i 1990 til næsten 36 procent i 2023. Fremskrivninger viser, at denne forekomst forventes at nå 36,5 procent i 2040 og knap 40 procent i 2050. Ifølge forskerne bag studiet er det værd at bemærke, at personer bosat i Østasien (35,22 procent) eller i byområder (28,55 procent), kvinder (33,57 procent), unge (47 procent) og gymnasieelever (45,71 procent) har en højere forekomst af nærsynethed.

Nærsynethed er i dag blevet et stort folkesundhedsmæssigt problem, og der er klare beviser for, at forekomsten globalt set vil stige yderligere de kommende år, især i sydøstasiatiske lande som Singapore, Kina og Taiwan, fremgår det af undersøgelsen. Østasiatiske børn havde den højeste rate af nærsynethed på 35 procent – mere end dobbelt så meget som deres jævnaldrende i vesten.

Danske tendenser er mindre alarmerende

I Danmark har vi ikke en national overvågning af nærsynethed hos børn, men cirka en femtedel af danske børn og unge er nærsynede De fleste tilfælde af nærsynethed hos børn håndteres af optikere, som ikke rapporterer til nationale registre.

”Der er gennemført mange epidemiologiske studier af nærsynethed i Danmark over de seneste cirka 140 år. Når man ser på disse data, er der ingen tegn på ændringer i hverken forekomsten eller sværhedsgraden af nærsynethed. Ingen af disse undersøgelser er dog udført efter COVID-19-pandemien,” siger Line Kessel, ledende overlæge ved Afdeling for Øjensygdomme på Rigshospitalet.

Hun hentyder til et oversigtsstudie bragt i Acta Ophthalmologica.

På hospitalerne oplever øjenlægerne heller ikke en stigning i antallet af børn, der bliver henvist med nærsynethed, siger Line Kessel.

”Nærsynethed er et stort fokusområde for mange øjenlæger og optikere, især fordi der ses en kraftig stigning i Asien og i en del andre ikke-asiatiske lande. Det har ført til udviklingen af mange og ofte dyre interventioner for at forhindre forværring af nærsynethed.”

”Vi observerer ingen øget nærsynethed blandt børn i Danmark, sandsynligvis fordi vores uddannelsessystem er anderledes. For eksempel går danske børn i skovbørnehaver på det tidspunkt, hvor kinesiske børn begynder intensiv skolegang.”

Del artikler