Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Salat fra Italien årsag til internationalt salmonellaudbrud med smittede i Danmark

Et internationalt sygdomsudbrud med over 150 tilfælde af salmonellainfektion, heraf 22 i Danmark, er nu opklaret. Ifølge Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen er kilden til smitten sporet til salat fra Italien, særligt økologisk rucola og babyspinat. De danske myndigheder opfordrer forbrugerne til at skylle salat og grønt, selv når det købes i poser, for at reducere risikoen for infektion.

I Danmark har 22 patienter haft den sjældne salmonella, Salmonella Umbilo ST2014, siden juli. Blandt de smittede er 15 mænd og 7 kvinder, i alderen 0 til 85 år. Ti af patienterne har været indlagt på hospitalet. Det seneste danske tilfælde blev registreret den 10. september.

"Udbruddet kunne tidligt kobles til sygdomstilfælde i Tyskland og Østrig. Da myndighederne i disse lande fandt samme salmonellatype i økologisk rucolasalat og babyspinat fra Italien, førte det os på sporet af smittekilden. Interviews med de danske tilfælde viste, at de i høj grad havde spist salat i pose, især økologisk rucola og økologisk babyspinat indkøbt i Rema1000," forklarer epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.

Efter fundet har den italienske producent tilbagekaldt flere produkter, hvor der er påvist salmonella. I Danmark omfatter tilbagekaldelsen økologisk rucolasalat leveret til Rema1000 og Aarstiderne samt mixsalat, som også er distribueret via Aarstiderne.

"Dette udbrud understreger, at det er vigtigt at skylle salat og grønt, inden du spiser det, for at reducere risikoen for at blive syg. Også selv om salaten kommer fra en færdigemballage. Man kan fjerne op til 80 procent af bakterierne ved at skylle salat og krydderurter. Kun hvis der står 'Skyllet og klar til brug' på emballagen, kan du undlade at skylle," siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge.

Salmonella er en bakterie, der findes i mange dyrs tarmsystemer, og som kan smitte mennesker via forurenede fødevarer. Infektioner giver typisk symptomer som diarré, kvalme, opkastning og feber, og i nogle tilfælde ledsmerter og muskelsmerter. Inkubationstiden for salmonellainfektion er 6-72 timer, og symptomerne varer ofte et par dage, men kan i sjældne tilfælde være alvorlige. 

Udbrud med sjælden salmonellatype i Danmark

Den Centrale Udbrudsgruppe bestående af Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet står bag efterforskningen af udbruddet i Danmark. Gruppen har gennemført helgenomsekventering, der viser, at alle tilfælde i Danmark stammer fra den samme sjældne salmonellatype, Salmonella Umbilo ST2014. Denne variant er usædvanlig i Danmark, men er også fundet i flere andre europæiske lande, hvor Rucola-salat også har været en mistænkt smittekilde.

De danske myndigheder arbejder tæt sammen med kolleger i Tyskland og Østrig for at undersøge udbruddets omfang og begrænse yderligere spredning. Undersøgelser i Danmark viser, at smitten primært har ramt Vestdanmark, med 10 tilfælde i Region Midtjylland, 6 i Region Syddanmark, 3 i Region Nordjylland og 3 i Region Hovedstaden. Ingen tilfælde er registreret i Region Sjælland.

Ifølge det tyske Robert Koch Institut, RKI, har der også været en stort udbrud i Tyskland, hvor der er rapporteret om 98 tilfælde, hvoraf flere personer har været indlagt. De tyske myndigheder har fundet genetiske sammenhænge mellem de isolater, der er fundet hos de smittede i Tyskland, Østrig og Danmark, hvilket tyder på en fælles smittekilde – formentlig rucolasalat fra Italien.

De danske myndigheder opfordrer befolkningen til at være opmærksomme på korrekt håndtering af salat og grøntsager for at minimere risikoen for smitte. Det omfatter grundig håndvask, skylning af salat og grønt inden brug og at undgå at spise uvasket grønt.

Del artikler